SPEAK UP 

Όλοι οι beginners αναρωτιούνται κάποια στιγμή, αν όντως θεωρούνται δρομείς.

“Μπορεί να ακουστεί λίγο χαζή σαν ερώτηση, αλλά θα ήθελα την γνώμη σας. Ξεκίνησα το τρέξιμο πριν από 37 εβδομάδες (κρατάω ημερολόγιο προπονήσεων). Μέχρι στιγμής έχω τρέξει 2 αγώνες 5χλμ, έναν 10χλμ και δύο Ημι-Μαραθώνιους. Το γρηγορότερο 5άρι μου ήταν στα 25:25 κι ελπίζω να καταρίψω τις 2 ώρες στον Ημι-Μαραθώνιο. Γενικά δεν κυνηγάω τον πιο γρήγορο χρόνο. Εξαιτίας της καλής φυσικής μου κατάστασης (επίσης κάνω ποδήλατο, κολύμπι και ασκήσεις με βάρη), πολλοί με ρωτάνε «είσαι δρομέας;». Η απάντησή μου πάντα είναι «Όχι!». Πότε θα πρέπει να αποκαλώ τον εαυτό μου δρομέα; Μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Αφού δείξω μεγάλη, χρονικά, συνέπεια στο τρέξιμο; Μετά από συγκεκριμένο αριθμό αγώνων/events; Βάσει της αγάπης μου για το τρέξιμο; Thanks! Nikki”

Η απάντησή μου είναι “φυσικά ΝΑΙ!”. Φυσικά και είσαι δρομέας. Το να αποκαλείς τον εαυτό σου δρομέα δεν μπορεί να βασίζεται παρά μόνο στην αγάπη σου για το τρέξιμο που σε οδηγεί να ασχολείσαι ενεργά, χωρίς να έχει σημασία ο ρυθμός σου, οι αποστάσεις, τα χιλιόμετρα/εβδομάδα, οι αγώνες ή πόσο καιρό ασχολείσαι.

Στην δική σου περίπτωση, ξέρεις πολύ καλά τον αριθμό των εβδομάδων που τρέχεις και διατηρείς προπονητικό ημερολόγιο. Έχεις ήδη 6 αγώνες στο ενεργητικό σου, το οποίο σημαίνει 1 αγώνας ανά 6 εβδομάδες! Έχεις καλύψει αγωνιστικά, αποστάσεις από 5χλμ μέχρι Ημι-Μαραθώνιο και έχεις ήδη στοχεύσει στον επόμενο αγώνα σου. Το 25:25 στο 5άρι σου, προμηνύει Ημι-Μαραθώνιο στις 2 ώρες και άρα ο στόχος σου είναι ρεαλιστικός. Στην περίπτωσή σου λοιπόν, δεν ισχύει το «Ό,τι δηλώσεις είσαι». Γιατί όντως είσαι δρομέας.

Ο ενθουσιασμός σου και οι running στόχοι σου είναι καταπληκτικοί. Φρόντισε μόνο να δίνεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο αποκατάστασης σε εβδομαδιαία βάση αλλά και ανάμεσα στους αγώνες. Έχω μια κρυφή ανησυχία μήπως προχωράς τόσο γρήγορα, τόσο προπονητικά όσο και αγωνιστικά, που διακινδυνεύεις να τραυματιστείς ή να πάθεις αυτό που λέμε ‘burn out’.

Προσάρμοσε τον ρυθμό του προπονητικού σου προγράμματος όπως θα έκανες και σε ένα long run. Ξεκίνησε αργά και άστο να βγει μόνο του στην πορεία. Και κάπως έτσι θα έρθει μια μακρά και επιτυχημένη running καριέρα!

Καλή επιτυχία!

Susan Paul, MS

Η Susan Paul έχει προπονήσει πάνω από 2.000 δρομείς και είναι Εργοφυσιολόγος και Διευθύντρια Προγράμματος στο Orlando Track Shack Foundation www.trackshack.com.


Πηγή: RUNNERS WORLD