ALL ABOUT IT

Το CrossFit εφευρέθηκε από τους Greg Glassman και Lauren Jenal τo 2000 και είναι ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικής άσκησης με παγκόσμια απήχηση. Το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώνετε στις επιτυχημένες βαλλιστικές κινήσεις που αναπτύσσουν αντοχή και δύναμη. Το πρόγραμμα εκγύμνασης περιλαμβάνει τεράστια γκάμα ασκήσεων, οι οποίες έχουν σαν στόχο να προετοιμάσουν  τους αθλητές όσο το δυνατόν καλύτερα για οποιαδήποτε γνωστή αλλά και άγνωστη σωματική πρόκληση.

Οι προπονήσεις μπορούν να γίνουν σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει στοιχεία από υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, πλειομετρικές ασκήσεις, εμπεριέχει τρέξιμο, κωπηλασία, άρσεις βαρών (άρσεις θανάτου, καθίσματα, πιέσεις πάγκου) ολυμπιακές άρσεις  (επολέ, ζετέ και αρασέ) και κινήσεις της ενόργανης γυμναστικής (προβολές, έλξεις στο μονόζυγο, κοιλιακοί κ.α.).

Το CrossFit χει σαν στόχο να βελτιώσει, μεταξύ των άλλων, την καρδιαγγειακή και αναπνευστική αντοχή, τη φυσική αντοχή, τη δύναμη, την ταχυδύναμη, το συντονισμό, την ευκινησία, την ισορροπία και την ακρίβεια. Το σύστημα προπόνησης αποτελείται από συνεχώς μεταβαλλόμενες, υψηλής έντασης λειτουργικές κινήσεις, οι οποίες έχουν εντυπωσιακά οφέλη στην φυσική κατάσταση. Οι αθλητές με τις λειτουργικές κινήσεις προσπαθούν να μεταφέρουν φορτία σε μεγάλες αποστάσεις μέσα σε πολύ μικρό χρόνο.

Ουσιαστικά προσπαθούν να παράγουν υψηλή δύναμη με την βοήθεια των παραπάνω 3 παραγόντων (βάρος, απόσταση, ταχύτητα). Επομένως,  μπορούμε να την ορίσουμε την ένταση σαν δύναμη, η οποία βοηθάει τους ασκούμενους του CrossFit να αυξήσουν τις επιθυμητές προσαρμογές στην άσκηση. Οι ασκήσεις μεταβάλλονται συνέχεια και έτσι οι ασκούμενοι εκτός από υψηλή ένταση έχουν να αντιμετωπίσουν και άγνωστες και μη προβλεπόμενες καταστάσεις. Η ρουτίνα απουσιάζει από το καθημερινό πρόγραμμα  κι αυτό είναι μια από τις ομορφιές του συστήματος του CrossFit.

Η μεθοδολογία του προγράμματος  είναι εντελώς εμπειρική. Παρόλα αυτά, είναι πάρα πολύ σημαντική η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των αθλητών. Επομένως,  θα πρέπει να υπάρχουν μετρήσιμα, παρατηρήσημα και επαναλαμβανόμενα στοιχεία και γεγονότα. Όλες οι μέθοδοι και τα αποτελέσματα του CrossFit είναι διαθέσιμα στο internet. Υπάρχει παγκόσμια συνεργασία με προπονητές και ο κύριος και ο πρωταρχικός στόχος τους είναι η αύξηση της ικανότητας των αθλητών να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά σε ποικίλες καταστάσεις και η βελτίωση της αντοχής.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο τομέα αυτό αποδεικνύουν ότι το CrossFit είναι ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εκγύμνασης με σχετικά πολύ μικρό χρόνο επένδυσης. Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η προπόνηση δύναμης υψηλής έντασης βελτιώνει τρομερά την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και την σύνθεση του σώματος. Αυτή η μέθοδος αντικατέστησε την παραδοσιακή προπόνηση αντοχής και προσφέρει τα ίδια οφέλη για τη βελτίωση της αερόβιας φυσικής κατάστασης μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Γυναίκες και άνδρες όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης έχουν δει σημαντική βελτίωση στη αερόβια κατάσταση τους ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη απώλεια βάρους.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο εκγύμνασης του σώματος τόσο για την βελτίωση της αερόβιας φυσικής κατάστασης, όσο και για την μείωση του λίπους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτού του είδους η προπόνηση οδηγεί σε πολύ σημαντική βελτίωση της αερόβιας και της αναερόβιας φυσικής κατάστασης, όπως επίσης προκαλεί μυϊκές και σκελετικές προσαρμογές. Οι προσαρμογές αυτές συνδέονται άμεσα με την βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση παθήσεων.

Για όλους τους παραπάνω, λοιπόν, λόγους, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μεγάλες εκτάσεις (αποθήκες, παλιά εργοστάσια) έχουν μεταμορφωθεί σε χώρους εκγύμνασης CrossFit, οι οποίοι χώροι κατακλύζονται κυρίως από νέους και νέες (κι όχι μόνο), ενώ πολλά γυμναστήρια έχουν ενσωματώσει τη γυμναστική αυτού του τύπου στα ομαδικά τους προγράμματα.


Ελίνα Γιανζίνα, Msc “Άσκηση και Ποιότητα Ζωής” ΤΕΦΑΑ Θράκης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Boutcher, S. H. (2011). High-intensity intermittent exercise and fat loss. Journal of Obesity, 2011, 868305. doi:10.1155/2011/868305

Gibala, M. J., Little, J. P., Macdonald, M. J., & Hawley, J. A. (2012). Physiological adaptations to low-volume, high-intensity interval training in health and disease. The Journal of Physiology, 590(Pt 5), 1077–84. doi:10.1113/jphysiol.2011.224725

Glassman, G. (2007). Understanding CrossFit, (56).

Reserved, A. R. (2002). Copyright © CrossFit, Inc. All Rights Reserved. CrossFit is a registered trademark ‰ of CrossFit, Inc.

Shiraev, T., & Barclay, G. (2012). Evidence based exercise: Clinical benefits of high intensity interval training, 41(12), 960. Retrieved from http://search.informit.com.au/documentSummary;dn=998344208782447;res=IELHEA

Smith, M. M., Sommer, A. J., Starkoff, B. E., & Devor, S. T. (2013). Crossfit-Based High Intensity Power Training Improves Maximal Aerobic Fitness and Body Composition. Journal of Strength and Conditioning Research, (614), 614. doi:10.1519/JSC.0b013e318289e59f