Μπορούμε να δώσουμε πάρα πολλούς ορισμούς για το τι ακριβώς είναι το coaching και πως λειτουργεί.

Αρχικά θα λέγαμε ότι είναι μια μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης είτε κάποιος θέλει αλλαγή στην προσωπική του ζωή, είτε ενδιαφέρεται για αλλαγή στην καριέρα του, ή εξέλιξη αυτής.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα ισχυρή βιομηχανία γύρω από το coaching κυρίως στο εξωτερικό, γύρω από τον χώρο των επιχειρήσεων, του marketing, της διαφήμισης και βεβαίως του χώρου που σχετίζεται πιο βαθιά με τον χαρακτήρα του καθενός, που αφορά αλλαγές ή βελτιώσεις στην προσωπική του ζωή όπως είναι το personal coaching.

To coaching αναπτύσσει εκ των έσω και ανασύρει δεξιότητες κοιμισμένες πολλές φορές που διαθέτει ο καθένας από εμάς, οι οποίες για κάποιο λόγο νομίζουμε ότι έχουν πάψει να υπάρχουν. Κινητοποιεί και εμπνέει με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, με συγκεκριμένη μεθοδολογία απόλυτα ασφαλή και για τον coach και κυρίως για τον coachee.

Μέσα από την διαδικασία της στοχοθεσίας, ο πελάτης μεταφέρει σταδιακά το κέντρο ελέγχου από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες – όπως η μοίρα ή οι άλλοι άνθρωποι – στον ίδιο του τον εαυτό.

To coaching βοηθάει τον άλλον να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του στον χρόνο που εκείνος το επιθυμεί, χωρίς βιασύνη και σεβόμενο το επίπεδο αντοχής του κάθε ανθρώπου, στην αλήθεια του, στην πραγματικότητα που έχει θέσει εκείνος ώστε να είναι ελεύθερος να τροποποιήσει όποιο κομμάτι της θέλει προς δικό του όφελος.

Βοηθάει να έρθει στην επιφάνεια ο καλύτερος εαυτός, του ανθρώπου καλύτερος μερικές φορές και από ότι γνώριζε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από αυτή την εκπληκτική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται διότι κάλλιστα παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη, με απτά αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεση και στις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις ή προκαταλήψεις που ταλαιπωρούν συχνά τον καθένα από εμάς.

Σε κανέναν άλλον άνθρωπο εκτός από τον coach του ο coachee δεν υπάρχει περίπτωση να βρει απόλυτη αποδοχή και κατανόηση, μη κρίση και βεβαίως χωρίς τον καταιγισμό συμβουλών που απλόχερα θα του παρασχεθούν από φίλους και οικογένεια.

Νομίζω ότι είναι μοναδική ευκαιρία η συνεδρία του coaching για μια συζήτηση χωρίς αυθεντίες και παρωχημένες λύσεις που θα τις έβρισκε ο καθένας σε κάποιο εγχειρίδιο θετικής σκέψης. Το coaching κινητοποιεί και εμπνέει με έναν τρόπο μοναδικό υποστηρικτικό και αυτό ακριβώς είναι η καρδιά του. Βρίσκει τι εμπνέει τον καθένα και παρέχει τον τρόπο να το κάνει πραγματικότητα. Δεν υπόσχεται ακραίες αλλαγές δεν υπόσχεται ροζ σύννεφα, κάνει πράξη αυτά που έχουν συμφωνηθεί από την αρχή, αυτά που θέλει ο άλλος να αλλάξει όχι μόνο πρακτικά, αλλά και βαθιά συναισθηματικά.

Υλοποιεί όνειρα που νομίζαμε ότι ήταν πολύ δύσκολα να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα και που πολλές φορές οι άλλοι μας σαμποτάρουν για δικό τους συμφέρον.

Τους άλλους τους αφήνει εντελώς απέξω γι αυτό και από τις βασικές αρχές του coaching είναι ο στόχος να είναι αποκλειστικά δικός μας. Απόλυτα ξεκάθαρος, απόλυτα γυμνός από ξένες πεποιθήσεις, απόλυτα στραμμένος προς την δική μας ευτυχία.

Το coaching είναι μια δύναμη πάνω στην πόρτα της καινούργιας πραγματικότητας που εμείς δημιουργήσαμε αποκλειστικά για μας με αγάπη από μας!


Πηγή: diatrofi.gr