1.Απέφυγε να τρως μπανάνες επειδή θα πάρεις βάρος

Οι μπανάνες έχουν κακολογηθεί επειδή θεωρούνται τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και σχετίζονται με αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Έτσι, τελικά, προέκυψε ο ισχυρισμός αύξησης βάρους.

Ανά μερίδα, οι μπανάνες δεν έχουν περισσότερα σάκχαρα από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, έτσι αν για κάποιο λόγο χρειάζεται να μειώσεις την κατανάλωση σακχάρων, οι μπανάνες δεν είναι χειρότερες σε σχέση με το μήλο ή ένα αχλάδι. Είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική μυϊκή, νευρική και εγκεφαλική λειτουργία. Όσον αφορά το γλυκαιμικό δείκτη, η μπανάνα δεν ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων που έχουν υψηλό. Αν όντως παρατηρήσεις ότι πεινάς μετά από την κατανάλωση μπανάνας, τότε ίσως βοηθηθείς αν την επομένη φορά τη φας μαζί με λίγο φυσικό, χαμηλό σε σάκχαρα φιστικοβούτυρο.

2.Η φλούδα λεμονιού είναι ισχυρότερη από τη χημειοθεραπεία

Είναι πολύ επικίνδυνοι οι χαρακτηρισμοί ότι κάποιο μέρος ενός τροφίμου είναι πιο ισχυρό από τη χημειοθεραπεία. Τα λεμόνια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία σε υψηλές δόσεις έχει μελετηθεί ως αντικαρκινική θεραπεία και σε λιμινοειδή, ένα φυτοχημικό συστατικό που έχει μελετηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου και την πρόληψη, μην παρατήσεις τη χημειοθεραπεία για τα εσπεριδοειδή. Αντιθέτως, μπορείς να προσθέσεις ελεύθερα όλο το φρούτο, το χυμό του και το ξύσμα του στα πιάτα σου για να δώσεις γεύση.

3.Το μοσχάρι είναι κακό

Αν και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως είναι το bacon, το λουκάνικο και τα hot dogs σχετίζεται με τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ίδιες, όμως, μελέτες δεν έχουν βρει σχέση του μη – επεξεργασμένου, εκλεκτής ποιότητα κόκκινου κρέατος με τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Συστήνεται ως ανώτατο όριο της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ημερησίως τα 60 γρ. ή 85 – 115 γρ. τρεις φορές την εβδομάδα και να επιλέγεις άπαχο μοσχάρι, αρνί, βουβάλι, κατσίκα και χοιρινό. Επίσης, συμπεριέλαβε και άλλες καλής ποιότητας πρωτεΐνες από θαλασσινά, πουλερικά, φασόλια και ημιάπαχα γαλακτοκομικά.

4.Το νερό καρύδας είναι καλό υποκατάστατο για τα υγρά μετά την άσκηση

Ο ιδρώτας που χάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης αποτελείται κυρίως από νάτριο. Το νερό καρύδας είναι ΟΚ να το πιεις ώστε να μείνεις ενυδατωμένος μέσα στη μέρα, όμως δεν παρέχει αρκετό νάτριο ώστε να αναπληρώσεις τις απώλειες κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης υψηλής έντασης. Είναι μια χαρά για δραστηριότητες αναψυχής, αλλά όχι για άτομα που θέλουν να αποκαταστήσουν τις απώλειες μετά από ένα έντονο workout. Ένα αθλητικό ποτό είναι καλύτερη επιλογή.

5.Να τρως μόνο οργανικά προϊόντα

Η επιλογή οργανικών προϊόντων έναντι των συμβατικών είναι καθαρά προσωπική. Όχι μόνο δεν υπάρχει κάποια θρεπτική διαφορά ανάμεσα τους, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα χαμηλής οικονομικής κατάστασης δε θα μπορούσαν να αντέξουν το κόστος των οργανικών λαχανικών και έτσι θα εγκατέλειπαν όλη αυτή την ομάδα, πιστεύοντας ότι τα συμβατικά είναι επιβλαβή. Τα πλεονεκτήματα κατανάλωσης λαχανικών – είτε οργανικών, συμβατικών ή οτιδήποτε άλλο – υπερέχουν από τη ζημιά που μπορεί να κάνει ο αποκλεισμός τους.

6.Αν δεν μπορείς να προφέρεις κάποιο συστατικό της ετικέτας, καλύτερα να μη φας καθόλου αυτό το τρόφιμο

Πολλά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ώστε να βελτιωθεί η θρεπτική τους αξία – και αυτό είναι εξαιρετικό. Σε περίπτωση που είσαι χημικός ή τεχνολόγος τροφίμων, είναι πιθανό ότι θα τρως πράγματα που μπορείς να προφέρεις. Το ορθοφωσφορικό του σιδήρου που βρίσκεται στα δημητριακά πρωινού είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Μπορεί να σου ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι απλά μια άλλη ονομασία για το σίδηρο. Αντιθέτως, το να τρως υπερβολικά καθαρά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Τα τρόφιμα εμπλουτίζονται με βιταμίνες και μέταλλα για κάποιο λόγο και αυτός δεν είναι για να τρομοκρατηθεί το καταναλωτικό κοινό ή για να αυξηθεί η νοσηρότητα – αλλά για να το προστατεύσει.

7.Ακουλούθησε τη κετογονική διατροφή, ώστε να χάσεις βάρος

Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι η κετογονική δίαιτα είναι επωφελής για τίποτα άλλο εκτός από την επιληψία, αυτή η δράση είναι που φαίνεται κυρίως στα παιδιά. Η διατροφή είναι θεραπευτική γραμμή που συνταγογραφείται από το γιατρό και ελέγχεται από το διαιτολόγο – και έχει λόγο που γίνεται έτσι! Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και λίπος και ταυτόχρονα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, μια τέτοια διατροφή λοιπόν μπορεί να προκαλέσει κόπωση και σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες. Ακόμα, δε σε βοηθά να μάθεις πώς να χτίσεις σωστές διατροφικές συνήθειες, για αυτό και είναι αρκετά επικίνδυνη και δύσκολη να υιοθετηθεί.

8.Μη τρως κρόκους αυγού

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition το 2016, οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της χοληστερόλης και της κατανάλωσης αυγών και τη στεφανιαία νόσο. Συμπέραναν ότι δεν υπήρχε καμία σχέση με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιοπάθεια. Επιπλέον, ο κρόκος έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το ασπράδι, μιας και περιέχει βιταμίνη Α, Β12, D, E και Κ μαζί με Ω- 3 λιπαρά οξέα, φολικό, χολίνη και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Να τρως λοιπόν το αυγό σου ολόκληρο.

9.Κάνε αποτοξίνωση με χυμό (για κάθε λόγο)

Ο χυμός είναι φτωχός σε φυτικές ίνες και αν δεν τρως κανένα τρόφιμο για να ταΐσεις την εντερική σου μικροχλωρίδα, όταν θα ξαναφάς τα βακτήρια δε θα ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν. Τότε πιθανόν θα έχεις γαστρεντερικές διαταραχές και άλλα προβλήματα που ενισχύουν την σκέψη ότι συγκεκριμένα τρόφιμα σε πειράζουν. Αν πάλι νομίζεις ότι οι χυμοί αποτοξινώνουν το σώμα σου, είσαι εξοπλισμένος με κάποια υπέροχα πράγματα που λέγονται νεφρά και συκώτι και κάνουν αυτή τη δουλειά μόνα τους.

10.Mόνο superfoods

Όλα τα τρόφιμα παρέχουν οφέλη, αλλά κανένα δεν είναι το ”απόλυτο”. The 10 Worst Pieces of Nutrition Advice You've Seen on Facebook​Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο που να προκαλεί ή να θεραπεύει ασθένειες. Δεν υπάρχει επίσης κανένα ”ιδανικό” τρόφιμο που να είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, λίπους, φυτικών ινών, υδατανθράκων, υγρών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Για αυτό για μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να καταναλώνεις ένα συνδυασμό μακρο-,μικρο-, και φυτο- συστατικών ημερησίως. Έτσι, ποτέ μη βασίζεσαι σε ένα τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων διαφορετικά θα δημιουργήσεις ανισορροπίες σε θρεπτικά συστατικά.


Πηγή: menshealth.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com