Μπορεί να φαίνεται ότι πήγες καλά σήμερα μέχρι να σε πάρει από κάτω μετά το βραδινό; Προσπαθείς τόσο σκληρά να είσαι συνηδειτοποιημένος όταν τρως τι μέρα και κάτι γίνεται και χαλάει το βράδυ. Ανεξαρτήτως τι έκανες, δεν ξέρεις τι να κάνεις για να σταματήσεις να τρως τόσο πολύ το βράδυ!

3 πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι:

1.Σιγουρέψου ότι τα γεύματα σου κατά τη διάρκεια της μέρας είναι ικανοποιητικά.

Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ ικανοποίησης και διατροφικής ισορροπίας. Αν έχεις πολύ περιορισμένη διατροφή κατά τη διάρκεια της μέρας ή τρως πολλά τρόφιμα “διαίτης” ή light, είναι πολύ πιθανό το βράδυ να ξεφύγεις.

Γιατί αυτό; Επειδή όταν είσαι περιορισμένος, είναι τρομακτικά ΔΥΣΚΟΛΟ. Είναι σα να προσπαθείς να κρατήσεις ισορροπία σε ένα τεντωμένο σχοινί.

2.Πρόσεχε τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου.

Το να προσέχεις δε σημαίνει ότι είναι ολοκληρωμένη δίαιτα. Μπορεί να είναι αρκετά ύπουλο και σχετίζεται με σκέψεις όπως:

  • Πρέπει να φάω με πολύ υγιεινό τρόπο σήμερα.
  • Σήμερα είναι η μέρα. Θα ξανα μπω σε πρόγραμμα, το υπόσχομαι!
  • Πρέπει να φάω τέλεια σήμερα, για να μπω στο φόρεμα την Παρασκευή.
  • Πρέπει να φάω όσο πιο καθαρά γίνεται.
  • Αυτό το Σαββατοκύριακο, θα είμαι εκτός πόλης και θα φάω πολύ junk. Θα φάω μόνο υγιεινά τρόφιμα σήμερα/ αυτή την εβδομάδα.

Τίποτα από αυτά δεν είναι δίαιτα παρά μόνο μορφές περιορισμού.

Να είσαι σε επιφυλακή για αυτές σκέψεις. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται κάτι περιοριστικό, αντικατέστησέ το με: “Πώς μπορώ να τρώω ισορροπημένα σήμερα;”. Η αλλαγή σε ένα τρόπο σκέψης με κέντρο την ισορροπία σε φέρνει εκτός περιορισμού. Δεν κοιτάς κάτι αν είναι καλό και κακό, αλλά σκέψου: “Πώς μπορώ να φροντίσω και να θρέψω τον εαυτό μου τώρα;”. Όταν είσαι πραγματικά ικανοποιημένος με αυτό που τρως, είναι λιγότερο πιθανό να κάνεις κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο μετά το βραδινό.

3.Κοίταξε το συναισθηματικό στοιχείο του φαγητού.

Τι εξυπηρετεί για σένα το φαγητό; Τι πραγματικά θες από το φαγητό;

Υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι που χρησιμοποιούμε το φαγητό. Δες την κατάσταση συγκεκριμένα. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείς το φαγητό?

Tip: Για πολλές γυναίκες λειτουργεί ως ανταμοιβή. Ανταμοιβή για τον εαυτό σου που τελείωσε η μέρα, για τη σκληρή δουλειά, για να φέρεις εις πέρας τις προθεσμίες, που μαγείρεψες βραδινό, που έβαλες τα παιδιά για ύπνο και τελικά, τελικά, τελικά…το φαγητό γίνεται ένας τρόπος να ανταμείψεις τον εαυτό σου. Πέρασε λίγο χρόνο με σένα, αντί να προσέχεις κάποιον άλλον όλη τη μέρα σου.

Προσφέρει επίσης ευχαρίστηση. Μπορεί να σε χαλαρώσει μετά από μια αρκετά αγχωτική μέρα, να απαλύνει τη μοναξιά και το αίσθημα κενότητας ή δυσαρέσκειας. Είδες, στην πραγματικότητα δεν είναι ότι απλά σταματάς τα υπερφαγικά επεισόδια, χρειάζεσαι κάτι άλλο. Ανακαλύπτοντας γιατί χρησιμοποιείς το φαγητό, ξεκινάς να πειραματίζεσαι μαθαίνοντας πώς να ικανοποιήσεις εκείνους τους λόγους με κάτι άλλο. Αυτό συμβαίνει μέσα στη νύχτα; Όχι. Αν όμως συνεχίσεις να ερευνάς τους λόγους που χρησιμοποιείς το φαγητό και ψάξεις πώς να αποκτήσεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι, μπορεί να συμβεί. Τελικά, με αυτόν τα επεισόδια υπερφαγίας θα σταματήσουν να σε ικανοποιούν.

Κάπως έτσι, μπορείς να ξεκινήσεις να αλλάζεις συνήθειες. Όταν γυρίζεις λοιπόν σπίτι από τη δουλειά και πας αμέσως να φτιάξεις βραδινό και να καθαρίσεις το σπίτι:

  • κάτσε στον καναπέ με ένα φλιτζάνι τσάι για 10 λεπτά
  • πήγαινε για περπάτημα,
  • κάνε βόλτα το σκύλο σου,
  • διάβασε λίγο το βιβλίο σου
  • άκουσε το αγαπημένο σου τραγούδι.

Δημιούργησε μερικές στιγμές που θα τις αφιερώνεις στον εαυτό σου.


Πηγή: mindbodygreen.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com