Πλέον, είναι παγκόσμιο πρόβλημα η σπατάλη του φαγητού, μιας και το 40% του φαγητού που αγοράζεται πετιέται. Σίγουρα στο web θα βρεις τρόπους να δώσεις λίγη παραπάνω… ζωή στα τρόφιμα, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, ακόμα πετιέται το φαγητό.

Αν συνεχίζεις βέβαια να αγοράζεις περισσότερο φαγητό από αυτό που τρως, τότε βάσει πιθανοτήτων δε θα προλάβεις να τα καταναλώσεις πριν αλλοιωθούν.

Ακόμα και αν κάνεις λίστα για τις αγορές σου, η αποφυγή της σπατάλης τροφίμων μπορεί να είναι σκληρή.

1.Χρησιμοποίησε ένα spiralizer λαχανικών για να μετατρέψεις το μπρόκολο σε noodles.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις ένα μπρόκολο, αντί να το βράσεις, χρησιμοποίησε ένα spiralizer λαχανικών για να μετατρέψεις το μπρόκολο σε noodles ή αλλιώς boodles. Τα συγκεκριμένα είναι ελαφρώς πιο al dente σε σχέση με τα κλασσικά από κολοκύθι, για αυτό και ταιριάζουν εξαιρετικά με μια λαχταριστή Bolognese

2.Μόλις παρατηρήσεις ότι τα πράσινα λαχανικά σου μαραίνονται, βάλτα στο ψυγείο και πρόσθεσέ τα στα smoothies σου.

Μόλις παρατηρήσεις ένα κακό σημάδι στο σπανάκι σου, αλλά έχει φύλλα που ‘σώζονται’, δεν υπάρχει λόγος να το πετάξεις. Αντίθετα, πέτα αυτά που δεν είναι φαγώσιμα, πακέταρε τα υπόλοιπα και αποθήκευσε τα στο ψυγείο. Τα παγωμένα φύλλα από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετικά στο smoothie ή σε ζυμαρικά, ντιπ λαχανικών ακόμα και σοταριστά.

3.Αποθήκευσε το τζίντζερ στο ψυγείο όλο τον καιρό (είναι ευκολότερο να το διαχειριστείς όταν είναι παγωμένο).

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που θα πρέπει να διατηρείς όλο τον καιρό στο ψυγείο και το τζίντζερ είναι ένα από αυτά. Όραν βρίσκεται στο ψυγείο διατηρείται για περισσότερο καιρό και είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείς όταν είναι παγωμένο.

4.Αγόρασε ψωμί αλλά διατήρησε το στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσεις.

Αν αγοράσεις ψωμί ολικής αλέσεως, αποθήκευσε το στην κατάψυξη για 2 – 3 μήνες και θα είναι φρεσκότατο, αρκεί να το αποψύξεις σωστά.

5.Το ψωμί που έχει ξεραθεί κάντο ψίχουλα ψωμιού ή κρουτόν.

Ξεράθηκε το ψωμί σου; Μην το πετάξεις! Αντίθετα, μετάτρεψέ το σε κρουτόν. Κόψε το σε μικρά κυβάκια, ρίξτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και μυρωδικά και ψήσε τα να γίνουν έξτρα τραγανά.

Άλλη επιλογή; Κάντα ψίχουλα και χρησιμοποίησέ τα στο φαγητό σου για να κάνει κρούστα.

6.Πρόσθεσε καρότο, γογγύλι και ραπανάκι για να φτιάξεις πέστο.

Το πέστο δεν γίνεται μόνο από βασιλικό, γιατί να μη το φτιάξεις και από άλλα λαχανικά;!

7.Αν η γεύση των λαχανικών σε ‘’χαλάσει’’, κάντα ζωμό.

O ζωμός λαχανικών είναι μια απόδειξη ότι μπορείς να δώσεις γεύση σε πολλά φαγητά και ειδικά αν το συνδυάσει και με κοτόπουλο. Άσε τα να βράσουν για μερικές ώρες και έτοιμος. Θα το καταλάβεις από τη μυρωδιά. Έπειτα μετέφερε το σε κάποιο δοχείο και αμέσως στο ψυγείο!

8.Διατήρησε τις φλούδες των εσπεριδοειδών σε νερό και αλάτι (για ενισχυτικά γεύσης).

Η θέση των φλουδών από τα εσπεριδοειδή δεν ανήκει αυτόματα στα σκουπίδια. Διατήρησέ τα σε ένα βαζάκι με αλατόνερο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Όταν είναι έτοιμα για χρήση, πρόσθεσέ τα σε ό,τι θες – σόταρε τα με σκόρδο και πρόσθεσέ τα σε μια σάλτσα ζυμαρικών.

9.Ψήσε τα περισσεύματα από τις πατάτες σε τσιπς πατάτας.

Η λογική είναι ίδια με τις φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά λίγο… αλλιώς. Μόλις τελειώσεις το ξεφλούδισμα της πατάτας, γαρνίρισε τες με ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Μετά, ψήσε τις στο φούρνο για 10 – 12 λεπτά. Το αποτέλεσμα; Τα πιο κρατσανιστά (υγιεινά) τσιπς της ζωής σου.

10.Συνδύασε το κρέας σου με μανιτάρια για να διαρκέσει περισσότερο.

Πρόσθεσε μανιτάρια μαζί με το κρέας σου στις περισσότερες συνταγές. Η υφή και η γεύση των μανιταριών ταιριάζει εξαιρετικά με το κρέας και έτσι στο τέλος μπορείς να καταναλώνεις λιγότερη ποσότητα.

11.Με περίσσευμα από τα ψάρια μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ διαφορετικό burger.

Αν σου έχει απομείνει λίγο ψάρι θα μπορούσες παραδείγματος χάριν να έχεις φτιάξει κέικ από σολομό. Το μόνο που έχεις να κάνεις για το burger είναι να αναμείξεις το ψάρι που έχει απομείνει μαζί με ένα αυγό και λίγα τρίμματα ψωμιού και του δίνεις σχήμα και τα μαγειρεύεις σε αντικολλητικό τηγάνι. Μπορείς να το σερβίρεις με λαχανικά.

Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475