Μήπως έχασες το μέτρημα των ωρών που περνάς μπροστά στο pc;  

Δες ποιες βιταμίνες χρειάζεσαι για να προστατέψεις τα μάτια σου από ασθένειες όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, το σύδρομο της ξηροφθαλμίας ή ακόμα και για την επιβράδυνση του συνδρόμου της ωχράς κηλίδας.

β-καροτένιο (Βιταμίνη Α)

Είναι πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α και έχει αντιοξειδωτική δράση, αφού προστατεύει τα μάτια από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και πιθανόν παίζει ρόλο στη μείωση της εξέλιξης της ωχράς κηλίδας. Ακόμα, παίζει ρόλο στην προστασία των ματιών από το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας.

Η βιταμίνη Α είναι παράγοντας-κλειδί για την υγεία του αμφιβληστροειδή και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καταρράκτη και έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, που είναι μια μορφή παιδικής τύφλωσης.

Καλές πηγές είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, τα αυγά και το γάλα.

Βιταμίνη C

Πιθανόν μειώνει την εξέλιξη του συνδρόμου της ωχράς κηλίδας, όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό και με άλλα αντιοξειδωτικά, τον κίνδυνο για καταρράκτη και έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη γλαυκώματος.

Πηγές βιταμίνης C είναι οι φράουλες, το καλέ, τα πορτοκάλια και οι πιπεριές.

Βιταμίνη Ε

Είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα μάτια από βλάβες και πιθανόν μειώνει την εξέλιξη του συνδρόμου της ωχράς κηλίδας, όταν λαμβάνεται μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως τη βιταμίνη C.

Πηγές της βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι.

ΕΧΤRΑ:

Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη

Είναι ακόμα 2 αντιοξειδωτικά που ίσως προλαμβάνουν τον καταρράκτη και την ωχρά κηλίδα. Η προστατευτική τους δράση εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο του αμφιβληστροειδή κατά του έντονου φωτός.

Μπορείς να τα βρεις σε λαχανικά όπως οι κίτρινες πιπεριές, τα σέσκουλα και το μπρόκολο και σε φρούτα όπως το μάνγκο.

Σελήνιο

Το σελήνιο σε συνδυασμό με αντιοξειδωτικά όπως τη βιταμίνη Α και C μπορούν να δράσουν συνεργιστικά για τη μείωση του κινδύνου για ωχρά κηλίδα.

Καλές πηγές είναι οι γαρίδες, το καβούρι, τα καρύδια και το καστανό ρύζι.

Ψευδάργυρος

Αυτό το μέταλλο πιθανόν βοηθά στη μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη ωχράς κηλίδας και στην επιβράδυνση της εξέλιξης του καταρράκτη.

Μπορείς να το βρεις στο μοσχάρι, στο σκούρο κρέας της γαλοπούλα και στα στρείδια.


Πηγή: Livestrong.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com