Μάθε πότε η αφοσίωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη!

Η γυμναστική είναι μια υγιεινή συνήθεια, σωστά; Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι! Η άσκηση μπορεί εντυπωσιακά να καταπολεμήσει το στρες και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών και της καρδιάς σου.

Ωστόσο, το 10 – 15% των ασκούμενων έχουν μετατρέψει την άσκηση σε εθισμό. Γυμνάζονται πολλές ώρες ημερησίως, ακόμα και με την παρουσία τραυματισμού ή ασθένειας. Μπορεί να μην πάνε στην δουλειά τους, στο σχολείο ή σε κάποια σημαντική κοινωνική εκδήλωση από το φόβο τους να μη χάσουν κάποια προπόνηση. Πολλοί από αυτούς μπορεί να πληρούν και τα κριτήρια για κάποια διατροφική διαταραχή.

Πότε όμως κάτι καλό περνά στην απέναντι όχθη για να γίνει πρόβλημα;

Ρώτα τον εαυτό σου αν παρουσιάζεις 3 ή περισσότερα από τα ακόλουθα σημάδια:

Ανοχή: Πιάνεις τον εαυτό σου να χρειάζεται να γυμναστεί όλο και περισσότερο για να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα

Απόσυρση: Γίνεσαι ευερέθιστος ή αγχώνεσαι αν χάσεις την προπόνηση σου μια μέρα

Σκοπός: Βρίσκεις τον εαυτό σου να γυμνάζεται περισσότερη ώρα από ότι όταν είχες ξεκινήσει

Έλλειψη ελέγχου: Η άσκηση ελέγχει τη ζωή σου και δεν φαίνεται να μπορείς να σταματήσεις

Χρόνος: Περνάς πάρα πολύ ώρα να γυμνάζεσαι ή σκέφτεσαι την προπόνηση

Μείωση άλλων δραστηριοτήτων: Χάνεις άλλες εκδηλώσεις (π.χ. χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια σου) επειδή πρέπει να γυμναστείς

Συνέχιση: Ασκείσαι παρά τραυματισμούς ή ασθένειες

Τι να κάνεις αν βρίσκεσαι στα όρια;

1.Ζήτησε βοήθεια. Κάνε έρευνα, μίλησε σε κάποιον που αγαπάς, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την επίλυση του προβλήματος.

2.Κατανόησε τη διαφορά μεταξύ υγιεινής και ανθυγιεινής άσκησης. Οι περισσότερες συστάσεις λένε 30 – 60 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας και προγράμματα ενδυνάμωσης 20 – 30 λεπτών 3 φορές την εβδομάδα.

3.Τσέκαρε συχνά με τον εαυτό σου αν η άσκηση πυροδοτεί κάποια διαταραχή στη διατροφική συμπεριφορά ή εθισμό στην άσκηση. Συνειδητοποίησε ότι αν έχεις πρόσφατα διαγνωστεί ή υποψιάζεσαι κάποιο πρόβλημα ίσως να μην είσαι ο καλύτερος κριτής, καθώς πιθανότατα θα εξορθολογείς τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Αν συμβαίνει αυτό, ζήτησε από κάποιο φίλο ή κοντινό σου πρόσωπο να σε βοηθήσει να παρακολουθήσεις τη συμπεριφορά σου.

Αν υποφέρεις από εθισμό στην άσκηση, ανεξαρτήτως της παρουσίας κάποιας διατροφικής διαταραχής, καλόν είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να αλλάξεις τις συνήθειες σου.

Όταν είσαι στην αποκατάσταση πώς θα σε βοηθήσουν οι ειδικοί;

  • Αν έχει να πάρεις αρκετό βάρος, θα σου ζητήσουν να σταματήσεις εντελώς την άσκηση (ιδιαίτερα την αερόβια) μιας και ο στόχος είναι να πάρεις τα κιλά που πρέπει.
  • Αν έχεις να πάρεις λίγο βάρος, τότε πιθανόν να σου επιτρέπουν αν σηκώνεις βάρη λίγες μέρες την εβδομάδα – όχι όμως κάποια επίπονη μορφή άσκησης – και να κάνεις πολύ ελαφριά cardio προπόνηση, τύπου 20 λεπτά 2 φορές την εβδομάδα.
  • Αν το βάρος δεν έχει πρόβλημα, αλλά ακόμα υποφέρεις από εθισμό στην άσκηση ή από κάποια διατροφική διαταραχή, μπορεί να σου επιτρέπεται να κάνεις άσκηση, αλλά ακόμα θα έχιες όρια.

Η άσκηση είναι ένα πανέμορφο εργαλείο, απλά σιγουρέψου ότι ο γιατρός σου εγκρίνει τα επίπεδα της φυσικής σου δραστηριότητας!


Πηγή: fitnessmagazine.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M. Sc.