Κανόνας #1: Δεν πρέπει να τρως πριν την πρωινή γυμναστική.

Fact: Το σώμα σου χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα κάψουν περισσότερο λίπος το πρωί, αν δε φάνε τίποτα πριν τη γυμναστική. Αν ξυπνήσεις το πρωί και πρόκειται να κάνεις έντονη προπόνηση, δοκίμασε να φας ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο, αυγό βραστό ή ένα smoothie. Η κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη θα εξασφαλίσει ότι το σώμα σου έχει την απαραίτητη ενέργεια για να βγάλει εις πέρας αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα.

Κανόνας #2: Θα πρέπει να κολλάς σε ένα είδος προπόνησης.

Fact: Υπάρχουν περισσότεροι από έναν δρόμοι για να φτάσεις εκεί που θες. Αν αναζητάς της αύξηση της μυϊκής μάζας, ένας από τα καλύτερα πράγματα που έχεις να κάνεις είναι να αλλάξεις τη ρουτίνα σου. Το σώμα έχει απίστευτη ικανότητα να προσαρμόζεται στο στρες, έτσι αν κάνεις πάντα 3 σετ των 12 επαναλήψεων, το να αλλάξεις λίγο τα πράγματα θα σε οδηγήσει σε πραγματικά εντυπωσιακές αλλαγές.

Κανόνες #3: Δε θα πρέπει να κάνεις τίποτα που να μοιάζει με προπόνηση τη μέρα ξεκούρασης.

Fact: Οι μέρες ξεκούρασης είναι να δίνεις την ευκαιρία να ανακάμψεις και οι μύες σου να αποκατασταθούν. Ο καθένας ορίζει την ξεκούραση διαφορετικά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάθεσαι στον καναπέ όλη μέρα. Η μέρα ξεκούρασης μπορεί να περιλαμβάνει χαλαρό περπάτημα, yoga αποκατάστασης και αρκετό foam rolling.

Κανόνας #4: Το τρέξιμο στο διάδρομο είναι ο καλύτερος τρόπος να καις θερμίδες.

Fact: Το cardio είναι πολύ σημαντικά workouts, ειδικότερα αν προπονείσαι για κάποιο αγώνα αντοχής. Όμως, αν μπλέξεις λίγο τα πράγματα, η κυκλική προπόνηση που συμπεριλαμβάνεται βάρη και ασκήσεις με το βάρος του σώματος σε γρήγορο ρυθμό είναι εξαιρετικές για να χτίσεις δύναμη και να κάψεις λίπος. Η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι σημαντική για να κάψεις θερμίδες – ενώ το cardio καίει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό, τα βάρη μπορούν να σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερες θερμίδες στο τέλος της προπόνησης.

Κανόνας #5: Πρέπει να πονάς μετά την προπόνηση.

Fact: Αν δεν βλέπεις πρόοδο μπορεί να νομίζεις ότι πρέπει να δουλέψεις πιο σκληρά – τόσο σκληρά που να νιώθεις πιασμένος για μέρες. Όμως, ο πόνος δεν είναι δείκτης αποτελεσμάτων. Τα επίπεδα του πόνου μετά την προπόνηση μπορούν να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, που ποικίλουν από το είδος της άσκησης μέχρι την ποιότητα της αποκατάστασης. Σίγουρα, θες να εξελιχθείς, αλλά δεν χρειάζεται να πιέζεις το σώμα σου στα άκρα για να δεις τη διαφορά.

Κανόνας #6: Όταν κάνεις καθίσματα, ποτέ δε πρέπει τα γόνατα σου να περνάνε τις μύτες των δακτύλων σου.

Fact: Το έχεις ακούσει ξανά και ξανά. Το να ακολουθείς αυτό το ‘’χρυσό κανόνα’’ μπορεί να είναι καταστροφικό για τη φόρμα σου και να σε περιορίσει για να κάνεις το τέλειο κάθισμα ή προβολή. Να θυμάσαι: Η σωστή στάση είναι αυτή που θα σε οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι έχουν άλλη ανατομία και στο τέλος ενός καθίσματος τα γόνατα μπορεί ελαφρά να περνάνε τα δάκτυλα. Το κλειδί είναι τα γόνατα να μη τα ξεπερνάνε κατά πολύ, τραβώντας όλη την πίεση πάνω τους, έτσι ένα μικρό εύρος είναι αποδεκτό. Μιας και τα γόνατα σου είναι πολύ σημαντικά, εστίασε στο να πιέζεις τους γλουτούς σου και να διατηρείς το βάρος στα πέλματα καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης.

Κανόνας #7: Δεν πρέπει ποτέ να γυμνάζεσαι το βράδυ.

Fact: Πολλοί πιστεύουν ότι η άσκηση το βράδυ θα τους κρατήσει ξάγρυπνους. Επειδή αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας, δεν σημαίνεις απαραιτήτως ότι δε θα μπορείς να κοιμηθείς. Πολλοί επωφελούνται από την απομάκρυνση του στρες και έτσι κοιμούνται καλύτερα. Ένα session yoga θα μπορούσε να είναι αυτό που ακριβώς χρειάζεσαι για να κοιμηθείς καλύτερα. Το timing είναι σημαντικό όσον αφορά το κομμάτι των αποτελεσμάτων, επειδή η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που κάνεις (με συνέπεια). Αν δεν είναι πρωινός τύπος, τα απογευματινά workouts είναι τέλεια.


Πηγή: SELF

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου