Πολλές φορές το τρέξιμο σε νερό το συνδέουμε μόνο με αποκατάσταση κάποιου τραυματισμού. Λάθος! Δεν είναι έτσι. Οι έξυπνοι αθλητές κάνουν τρέξιμο μέσα σε νερό ακόμη κι όταν δεν είναι τραυματισμένοι, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουν να παραμείνουν υγιείς. Αυτό συμβαίνει ιδίως τις περιόδους που υπάρχει υψηλός όγκος προπόνησης, όπως κατά την προετοιμασία για αγώνα.

Η Amanda Basham, δρομέας και running coach για το Carmichael Training Systems στο Colorado, ενθαρρύνει τους αθλητές της να αντικαθιστούν μία από τις σκληρές προπονήσεις τους με μία προπόνηση τρεξίματος στο νερό, για να παραμένουν υγιείς και να διατηρούν παράλληλα την φυσική τους κατάσταση.

Προσθέτοντας μία προπόνηση στην πισίνα την εβδομάδα, στο καθιερωμένο πλάνο σου είναι ένας ενεργητικός τρόπος να προλάβεις την υπερβολική πίεση του σώματος, ειδικά αν βρίσκεσαι σε περίοδο υψηλού όγκου προπόνησης’ λέει η Amanda.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος προπόνησης ενώ παράλληλα σε βοηθάει να προλαμβάνεις τους τραυματισμούς!

Μπορείς να τρέξεις σε ρηχά νερά ή σε βαθιά με όλο το σώμα κάτω από το νερό. Το τρέξιμο σε νερό θα σε δυναμώσει, αφού καλείσαι να υπερνικήσεις την αντίσταση του νερού, κάτι που θα σε κάνει δυνατότερο. Επίσης δεν έχεις την κρούση του ποδιού με το έδαφος και μπορείς να δουλέψεις τον κύκλο του βηματισμού αποτελεσματικότερα. Αυτό θα μεταφραστεί σε καλύτερη συχνότητα έξω από το νερό.

Επίσης θα σε βοηθήσει στην διατήρηση μιας σωστής στάσης του σώματος. Προσπάθησε κεφάλι, λαιμός και χέρια να είναι έξω από το νερό, με τους αγκώνες λυγισμένους σε γωνία 90 μοιρών και το σώμα ελαφρώς γερμένο προς τα μπροστά.

Το μόνο που χρειάζεσαι σύμφωνα με την Basham είναι μία ζώνη πλεύσης. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη στάση του σώματος και να παραμένουν τα πόδια σου κάτω από τον κορμό σου. Χωρίς την ζώνη είναι πιο δύσκολο, και τα πόδια πιθανόν να σου φεύγουν προς τα πίσω.

Φυσικά είναι αλήθεια ότι το τρέξιμο στην πισίνα μπορεί να γίνει μονότονο. Ένα αδιάβροχο iPod και ακουστικά ίσως βοηθήσουν.

Δοκίμασε αυτό το πρόγραμμα:

Λειτούργησε με βάση την προσπάθεια. Σε μία κλίμακα από 1-10, το 1 είναι προσπάθεια όπως κάθεσαι στον καναπέ και το 10 μέγιστη προσπάθεια.

Ξεκίνα με ένα ζέσταμα 15 λεπτών σε βαθμό 6 της κλίμακας.

Για τα επόμενα 10-15 λεπτά εκτέλεσε διαλειμματικά 1 λεπτό σε βαθμό 10 της κλίμακας με 1 λεπτό σε βαθμό 1 της κλίμακας.

Τέλος συνέχισε 15 λεπτά σε βαθμό 6 της κλίμακας και 10 λεπτά αποθεραπεία σε βαθμό 3-4 της κλίμακας.

Δες το παρακάτω βίντεο που εξηγεί μερικές παραπάνω λεπτομέρειες:


Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, Running Coach for adidas Runners Athens

Πηγή: womensrunning.competitor.com