Αν δεν είσαι σίγουρος τι προκαλεί υπέρταση, θα δεις παρακάτω μερικούς. Η υπέρταση είναι πολύ πιο συχνή απ’ όσο νόμιζες με 1 στους 3 ενήλικες να πάσχει και μόνο οι μισοί εκ των οποίων καταφέρνουν να την ελέγχουν. Επιπλέον δεδομένου ότι η υπέρταση δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και συνδέεται με τα καρδιαγγειακά και το εγκεφαλικό είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν έχεις υπέρταση και τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Αν δεν είναι πολύ οικείο το τι σημαίνει αρτηριακή πίεση, ουσιαστικά είναι η πίεση του αίματος που βρίσκεται στο κυκλοφορικό σου σύστημα. Όταν είναι υψηλή σημαίνει ότι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει το τοίχωμα των αγγείων σου είναι μεγάλη.

Είναι πιθανό να έχεις υπέρταση και να μην το γνωρίζεις για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τους παράγοντες κινδύνου για να μπορείς να γνωρίζεις τον αντίκτυπο τους σε σένα.

Μερικοί από αυτούς είναι τροποποιήσιμοι (δηλαδή μπορείς να τους αλλάξεις) ενώ άλλοι δεν είναι. Ανεξαρτήτως, σε ποια κατηγορία ανήκουν καλόν είναι να τους γνωρίζεις και να τους συζητήσεις με το γιατρό σου.

Οι πιο τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι:

Υπερβαρότητα ή παχυσαρκία: Είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για υπέρταση, ειδικά στους νέους. Αυτό συμβαίνει γιατί το υπερβάλλον σωματικό λίπος προσθέτει επιπλέον εμπόδιο στην καρδιά, με συνέπεια την αύξηση της πίεσης. Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους (ακόμα και λίγου) συχνά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Διατροφή υψηλή σε νάτριο, θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα: Ο τύπος διατροφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπέρταση. Τα καλά νέα είναι ότι διαιτητικές προσαρμογές βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι λοιπόν, ανεξαρτήτως αν βρίσκεσαι ή όχι σε κίνδυνο για υπέρταση, είναι καλή ιδέα να προσέχεις την πρόσληψη αλατιού και σακχάρων με στόχο τη μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Καταναλώνεις τακτικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για πολλούς λόγους, πρόσθεσε τώρα σε αυτούς και τον αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση.

Δεν ασκείσαι αρκετά: Η συχνή άσκηση είναι καλή για την συνολική σου υγεία και επίσης μπορεί να κρατά την πίεση σου υπό έλεγχο. Όμως αν δεν ασκείσαι αρκετά αυτό κάνει κακό συνολικά. Συστήνονται 150 λεπτά εβδομαδιαίως μέτριας έντασης άσκησης ή 75 λεπτά εβδομαδιαίως έντονης άσκησης. Θα δεις πραγματικά διαφορά στην υγεία σου.

Είσαι συνεχώς αγχωμένος: Μπορεί να έχεις ακούσει ότι το στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σου πίεση παροδικά, όταν είσαι εξουθενωμένος. Όμως το χρόνιο στρες είναι κάτι που στα αλήθεια θα πρέπει να σε ανησυχεί όσον αφορά την αρτηριακή πίεση. Αν είσαι αγχωμένος όλη την ώρα αυτό μπορεί να δημιουργήσει θέματα στην πίεση σου.

Φυσικά, υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου που στα αλήθεια δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτούς. Ωστόσο, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μια ισορροπημένη διατροφή και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν τους παρακάτω παράγοντες:

Οικογενειακό ιστορικό αυξημένης πίεσης: Δυστυχώς, αν η υπέρταση ακολουθεί πολλά μέλη της οικογένειας σου, τότε είσαι και εσύ σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξεις. Φανερά, δεν μπορείς να επηρεάσεις τα γονίδια σου, αλλά οι κακές διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και η έλλειψη άσκηση είναι πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν.

Ηλικία: Το να μεγαλώνεις είναι υπέροχο, αλλά το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι όσο μεγαλώνεις τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για υπέρταση. Όσο μεγαλώνεις, τα αγγεία σου χάνουν την ελαστικότητα τους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σίγουρα, για αυτό δεν μπορείς να κάνεις πολλά, αλλά μπορείς να κάνεις άλλα βήματα που είναι φιλικά στον έλεγχο της υπέρτασης.

Φυλή: Οι Αφροαμερικανοί άντρες και γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση από ό,τι άλλες φυλές.

Φύλο: Οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπέρταση σε σχέση με τις γυναίκες μέχρι να γίνου 45, αλλά οι γυναίκες αυξάνουν τις πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες από το 65 και πάνω. Το διάστημα μεταξύ 45 ως 64 ο κίνδυνος είναι ίσος.


Πηγή: Self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,M.Sc. με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching