Το να γίνεις πιο ευτυχισμένος/η ξεκινάει από αυτά τα βασικά: να φροντίζεις τον εαυτό σου, να έχεις θετική ματιά στα πράγματα, να δουλεύεις με κατεύθυνση τους στόχους σου. Τα ακούς συνέχεια όλα αυτά, αλλά μόνο όταν χτίζεις αυτά τα γερά θεμέλια, μπορείς έπειτα να προχωρήσεις στα υπόλοιπα (και να τα δεις και πιο εύκολα τα πράγματα). Από τη στιγμή που η προσωπική σου ευτυχία είναι τόσο συνδεδεμένη με τη σωματική και ψυχική σου υγεία, είναι σημαντικό να βλέπεις τα πράγματα με ολιστικό τρόπο, ακόμα και όταν προσπαθείς να βελτιώσεις ένα μόνο από αυτά. Για να φέρεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου, προσπάθησε να ‘ελευθερώσεις’ τον εαυτό σου από τα παρακάτω 8 πράγματα.

1. Μιλάς με αρνητικό τρόπο/λέξεις για τον εαυτό σου. 

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά όταν μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου, ακόμα και για αστείο, αναπόφευκτα σε μειώνεις και σε σένα και στους άλλους. Μπορεί να υπερβαίνεις τα επίπεδα αυτοσαρκασμού με λέξεις που ηχούν από μόνες τους αρνητικές προς το πρόσωπό σου. ‘Αλλαξε ή περιόρισέ το και θα δεις αμέσως τη διαφορά στην αυτοπεποίθησή σου, αλλά και στον τρόπο που σε βλέπουν οι άλλοι.

2. Οι αριθμοί. 

Το αν έχεις υγιές και δυνατό σώμα δεν αποτυπώνεται μόνο στον αριθμό της ζυγαριάς σου, αλλά έχει να κάνει και με άλλα πράγματα, όπως πχ. τι σύσταση άλιπης μάζας – λίπους έχεις. Ή πχ. το να κυνηγάς τους χρόνους στην προπόνηση δεν είναι ο αυτοσκοπός για να βελτιωθείς. Προσπάθησε γενικά να υπολογίζεις κι άλλους παράγοντες και να μην είναι το μοναδικό σου focus τα νούμερα.

3. Το σπίτι/ο χώρος σου είναι ασυγύριστα. 

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά το να γυρνάς σπίτι και να είναι όλα ένα χάλι, μπορεί να προσθέτει stress στη ζωή σου. Το σπίτι σου θα πρέπει να είναι ένα περιβάλλον χαλάρωσης, οπότε μάζεψε τα ρούχα από το πάτωμα, πέταξε αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, ελευθέρωσε όσο περισσότερο χώρο μπορείς.4. Τοξικοί φίλοι. 

Η αρνητικότητα είναι ακριβώς το ίδιο μεταδοτική, όπως είναι και η θετικότητα. Αν περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που αρνούνται να δουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων και με ανθρώπους που τους αρέσει να ‘ρίχνουν’ τους άλλους, πιθανότατα να αποκτήσεις κι εσύ το ίδιο attitude.5. Αμφιβολία. 

Συχνά, το μόνο πράγμα που σε σταματάει από το να πετύχεις τους στόχους σου είναι μόνο ο εαυτό σου. Το μυαλό σου είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, οπότε γέμιζέ το με καλές σκέψεις και ενθαρρυντικά λόγια. Και πού και πού λέγε στον εαυτό σου και ένα ‘μπράβο’. Δεν έχεις ιδέα για πόσα πράγματα είσαι ικανός/ικανή.6. Η εμμονή στα social media. 

Αν το παίρνεις χαλαρά, οκ. Αν βλέποντάς τα γεμίζεις με αισθήματα ζήλιας – αυτοκριτικής, κλπ., τότε είναι καιρός να κάνεις κάτι (πχ. να μειώσεις απλώς τη χρήση).

7. Πίεση. 

Είναι υπέροχο να θέτεις υψηλά standards για τον εαυτό σου, αλλά μην είσαι μόνο κριτικός απέναντί του. Είτε έχει να κάνει με την καριέρα σου είτε με τα επίπεδα φυσικής σου κατάστασης, να ξέρεις ότι φτάνει να προσπαθείς το καλύτερό σου. Μην κλαίγεσαι για τις ‘αποτυχίες’ σου όλη την ώρα, απλώς προσπάθησε να βελτιώνεσαι σταδιακά και με ψυχραιμία.

8. Ενοχές. 

Αξίζεις να ‘κακομαθαίνεις’ πού και πού τον εαυτό σου. Αν φας παραπάνω μια μέρα, δεν χάθηκε ο κόσμος. Δεν είναι υγιές να κάνεις συνδέσεις ανταμοιβής – τιμωρίας με το φαγητό.


Πηγή: popsugar.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach