Αυτή τη χρονιά κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου, σταματώντας τις κακές συνήθειες!

Αν θες το 2018 να γίνει μια αξέχαστη χρονιά σταμάτα εκείνες τις συνήθειες που σε σαμποτάρουν. Οι πιο επιζήμιες συνήθειες που πρέπει να αφήσεις μαζί με το 2017 είναι:

1.Περνάς πολλή ώρα στον καναπέ.

Λίγη ώρα μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητη για να ξεκουράσεις μυαλό και σώμα, όμως στην υπερβολή του μόνο επιβλαβές μπορεί να αποδειχθεί. Ο γενικός κανόνας λέει ότι θα πρέπει να κάνεις το λιγότερο 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή 75 λεπτά έντονης έντασης εβδομαδιαίως ή κάποιο συνδυασμό και των δύο. Παράλληλα, θα πρέπει να εντάξεις και προπόνηση ενδυνάμωσης, επειδή κάνει καλό στα κόκκαλά σου, τους μύες  και την υγεία σου γενικότερα (αυξάνει το μεταβολισμό σου, σε περίπτωση που θες να χάσεις βάρος). Ο στόχος είναι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα να κάνεις προπόνηση ενδυνάμωσης.

2.Συχνά πίνεις σε σημείο hangover.

Το να πίνεις πολύ είναι ξεκάθαρα ένας τρόπος να διακινδυνεύσεις την υγεία σου. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για τις γυναίκες αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι τη μέρα και η αυξημένη κατανάλωση αντιστοιχεί περίπου στα 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών. Το να γίνεσαι συχνά κομμάτια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως: αύξηση βάρους, αιφνίδιους τραυματισμούς από πτώσεις και χρόνιες ασθένειες όπως κίρρωση, παγκρεατίτιδα και διάφορων τύπων καρκίνων.

Όμως, σχετικά με το αλκοόλ, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα. Μιας και η μέτρια κατανάλωση πιθανόν δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αν θες να πιεις λιγάκι.

3.Οι εξαντλητικές δίαιτες.

Το φαινόμενο του γιο – γιο είναι το αποτέλεσμα των πολύ αυστηρών διαιτών. Όταν αναπόφευκτα βρεθείς μπροστά σε μια πληθώρα φαγητών, στο τέλος θα πάρεις πίσω όλο το χαμένο σου βάρος και το αρχικό σου βάρος θα έρθει πίσω σιγά σιγά. Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη πρόσληψη και απώλεια βάρους έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία σου όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, στρες και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν θες να χάσεις βάρος και να μη το ξαναπάρεις πίσω, θα πρέπει να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες που δεν στηρίζονται στη στέρηση, ακόμα και αν οι γρήγορες λύσεις μοιάζουν πιο δελεαστικές – απλά δε δουλεύουν.

4.Χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές πριν κοιμηθείς.

Ξέρεις πως πρέπει να κοιμάσαι περίπου 7 – 9 ώρες κάθε βράδυ. Το να αναβάλεις το τελευταίο scroll down στα social media πριν κοιμηθείς θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, μειώνοντας την έκθεση στην ακτινοβολία. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να σταματήσεις κάθε δραστηριότητα σε υπολογιστή, κινητό, τηλεόραση 20 λεπτά πριν είσαι έτοιμος για ύπνο.

5.Κάπνισμα.

Εύκολο να το λες, παρά να το κάνεις, ε; Το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες, έμφραγμα, καρκίνο (του πνεύμονα αλλά και γενικότερα) και άλλα προβλήματα όπως εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν εξαίρεση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αναπνευστική Ένωση Οι αρχικές μελέτες έδειξαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη και πιθανόν προσθέτουν και άλλες επιβλαβείς χημικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου καρκινογόνων ουσιών και ουσιών που ερεθίζουν τα πνευμόνια.’’ Ας είναι αυτή η χρονιά που θα σταματήσεις οριστικά το κάπνισμα.

6.Μην συγκρίνεις τη ζωή σου με των άλλων στα social media.

Το να βλέπεις πώς ‘τεχνητά’ παρουσιάζει ο καθένας τη ζωή του στα social media μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα με τον εαυτό σου. Είναι πολύ βασικός ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειρίζεσαι, πρέπει να ξέρεις πως κανενός η ζωή δεν είναι ακριβώς όπως την παρουσιάζει στα profil του και μη ξεχνάς να το θυμίζεις στον εαυτό σου όταν έχεις μια πιο… μίζερη διάθεση (αντιθέτως, κάνε πράγματα που σου θυμίζουν πόσο μοναδικός είσαι). Ακόμα, σταμάτα να ακολουθείς εκείνα τα accounts που σίγουρα σε κάνουν να νιώθεις λίγος.

7.Πείθεις τον εαυτό σου πως όλα τα πράγματα για τα οποία ανησυχείς πρόκειται να συμβούν.

Η υπερβολική ανησυχία είναι μία από τις πιο κοινές συνήθειες στην οποία οι περισσότεροι πέφτουν, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν. Ωστόσο το υπερβολικό στρες έχει αρνητική επίδραση στην υγεία,οδηγώντας σε χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή αϋπνίες. Το μυστικό για μια μακροχρόνια, ευτυχισμένη ζωή είναι η εγκατάλειψη όλων εκείνων των πραγμάτων που σου προκαλούν στρες, όπως η υπερβολική ανησυχία.

Τις περισσότερες φορές είναι απλά μια σκέψη που σε ανησυχεί και το αστείο είναι ότι δεν είναι και απαραίτητα αληθινη. Πάρε τον χρόνο σου για να αναπνεύσεις και ρώτα τον εαυτό σου αν έχει λογική βάση. Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχωρίσεις το γεγονός από την επιστημονική φαντασία. Αν, πάραυτα, η τάση σου να ανησυχείς παραμένει να μην είναι διαχειρίσιμη, τότε καλό θα ήταν να πάρεις τη γνώμη κάποιου ειδικού ψυχολόγου.

8.Γκρινιάζεις συνεχώς.

Αν και δεν είναι παραγωγικό, η αίσθηση που σου μένει όταν γκρινιάζεις είναι τέλεια. Όταν τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, είναι πολύ ελκυστική η ιδέα για το μυαλό σου να κάνει κάτι για αυτό, όμως η γκρίνια δε λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το μυαλό με αυτό τον τρόπο εστιάζει στα αρνητικά αντί στα θετικά.

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να γκρινιάζει, στρέψε την προσοχή σου στα θετικά της κατάστασης ή ξεκίνα να δουλεύεις προς αυτή την κατεύθυνση για να την αλλάξεις. Δεν έχει να κάνει με την αποδοχή αυτών που δεν σου αρέσουν, αλλά με το να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να εκτιμά τα θετικά.

9.Χρησιμοποιείς αντιπερισπασμούς για να μειώσεις τα αρνητικά συναισθήματα.

Κάθε φορά που δε νιώθεις καλά, ο κόσμος σου δίνει μια σειρά τρόπων για να απαλύνεις αυτή τη δυσφορία. Μπορείς να τσεκάρεις συνεχώς το Facebook, να φας μια ντουζίνα brownies ή να πιεις κανά δυο cocktail παραπάνω, όμως αυτές οι τακτικές δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές απλά θάβουν τα συναισθήματα σου ώστε να εκραγούν πιο μετά.

Για να νιώσεις πραγματικά ευτυχισμένος, θα πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό σου να βιώσει και τη λιγότερο θετική όψη των πραγμάτων και να δημιουργήσει τρόπους να αντεπεξέρχεται σε τέτοιου είδους στρες. Αν δοκίμασες τα παραπάνω και δεν μπόρεσες να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος σου τότες καλό θα ήταν να επισκεφτείς κάποιο ψυχολόγο για να βρεις πιο αποδοτικούς τρόπους.

10.Βάζεις μη εφικτούς στόχους.

Αυτό μπορεί να ακούγεται ασυνεπές με τα παραπάνω, αλλά στην πραγματικότητα ταιριάζει άψογα. Υπάρχει μια παρανόηση πως αν βάζεις κάποιο στόχο, μπορείς να τον πετύχεις με τη δύναμη της θέλησης. Οι άνθρωποι ωστόσο αλλάζουν πολύ αργά και σταδιακά, όμως οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αλλάξουμε πολύ και γρήγορα.

Αντί να θέτεις υπερβολικά φιλόδοξους στόχους, κάνε μικρά βήματα και άλλαξε σιγά σιγά ώστε να κάνεις την αλλαγή μόνιμη. Αν πάρεις κάποια απόφαση για τη νέα χρόνια, φρόντισε να είναι κάτι εφικτό, ώστε να είναι πιο εύκολο να μείνεις πιστός στις αλλαγές και να τον πετύχεις τελικά.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου