#40DAYSFASTING

Ντολμαδάκια με μπακαλιάρο σταφίδα και σως ντομάτας με τσίπουρο.

Τα ντολμαδάκια με μπακαλιάρο και τσίπουρο είναι μία κλασσική συνταγή από την Μάνη αλλά λίγο πειραγμένη με την σταφίδα και το τσίπουρο.

Συστατικά:

  • 400 γρ. κληματόφυλλα από βάζο
  • 500 γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα στον τρίφτη
  • 2 μεγάλες ντομάτες στον τρίφτη
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 100 ml τσίπουρο
  • Αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 λίτρο περίπου ζεστό ζωμό λαχανικών

Οδηγίες:

  1. Ξεπλένεις  καλά τον μπακαλιάρο και αφαιρείς αν έχει τα αγκάθια και στην συνέχεια τον ξεφτίζεις σε μικρά κομματάκια.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζεις λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρεις για λίγο μέχρι να μαραθούν το ξερό κρεμμύδι, τον μπακαλιάρο και τελικά το ρύζι.
  3. Τα βάζεις όλα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνεις το μισό ελαιόλαδο, την μισή τριμμένη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό των λεμονιών και το ζωμό λαχανικών.
  4. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις για δέκα λεπτά να κρυώσει και να αναμιχτούν όλα τα υλικά μαζί και να ανταλλάξουν τα αρώματα τους.
  5. Βγάζεις τα αμπελόφυλλα από το βάζο και τα ξεπλένεις καλά και προσεκτικά για να μην τα σπάσεις.
  6. Γεμίζεις τα αμπελόφυλλα τυλίγοντας σε μικρά ρολά όχι πολύ σφιχτά με μία ή δύο κουταλιές από την γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος του φύλου.
  7. Κρατάς τα κατεστραμμένα και τα στρώνεις στον πάτο της κατσαρόλας μας.
  8. Βάζεις τα ντολμαδάκια σου μέσα στην κατσαρόλα σε στρώσεις προσεκτικά να μην διαλυθούν  και προσθέτεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό από τα λεμόνια, την υπόλοιπη ντομάτα, το τσίπουρο και τον ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν τα ντολμαδάκια.
  9. Βάζεις από πάνω το κλασσικό πιάτο με ένα βάρος και βράζεις σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι μας.
  10. Κατεβάζεις από την φωτιά και αφήνεις για λίγο να τραβήξουν τα πολλά υγρά.
  11. Τα σερβίρεις περιχύνοντας με την ελαφριά σάλτσα ντομάτας με την γεύση του τσίπουρου.

Πηγή: gourmed.gr