‘Θα σου συνταγογραφήσουμε μειωμένο φορμάρισμα, για αρχή’.

Δεν είσαι ο μόνος.Πάντα αρρωσταίνω περίπου μία εβδομάδα πριν το Μαραθώνιο‘, λέει ο Peter Gilmore, τοπ Αμερικανός μαραθωνοδρόμος. Πολλοί δρομείς που ακολουθούν το πατροπαράδοτο φορμάρισμα του περιορισμού του όγκου της προπόνησης κατά 40-60% για έναν αγώνα, βλέπουν τους εαυτούς τους να αρρωσταίνουν, να βγάζουν αλλεργίες και να νιώθουν χάλια όταν έρχεται η μέρα του αγώνα.

Είτε αυτό συμβαίνει εξαιτίας κακής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στο φορμάρισμα για τον αγώνα, είτε γίνεται εξαιτίας της απώλειας του προπονητικού ρυθμού που είχες συνηθίσει, είτε εξαιτίας κάποιου άλλου λόγου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πιθανή κακή απόδοση την ημέρα του αγώνα.

Για τους δρομείς αυτούς που βλέπουν να συμβαίνει αυτό, συστήνεται μειωμένο φορμάρισμα. Αντί για 40-60% που αναφέραμε, συστήνεται να διατηρούν το 75 – 80% του κανονικού όγκου προπόνησης που έκαναν. Με βάση την απόσταση του αγώνα, από ολόκληρο Μαραθώνιο μέχρι 5K ή κάποια άλλη απόσταση, το φορμάρισμα θα πρέπει να ξεκινάει από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικές ημέρες.Ο Gilmore λέει: ‘Μετά από κακή επίδοση εξαιτίας αρρώστιας τελευταίας στιγμής στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, την επόμενη χρονιά έτρεξα στον ίδιο αγώνα κόβοντας αρκετά λιγότερο απ’ ό,τι θα έκοβα κανονικά από την προπόνησή μου. Έκανα προσωπικό ρεκόρ 2 λεπτά πιο γρήγορα τρέχοντας την απόσταση σε χρόνο 2:12:45. Δεν κοίταξα ποτέ πίσω ξανά. Έπειτα έκανα το ίδιο πράγμα στη Νέα Υόρκη και έτρεξα σε 2:13. Όχι μόνο δεν αρρώστησα, αλλά η τότε κοπέλα μου – και τώρα σύζυγός μου – ήταν πραγματικά άρρωστη, οπότε είχα και κάθε πιθανότητα να κολλήσω και να αρρωστήσω‘.

Και προσθέτει: ‘Το σημαντικότερο πράγμα είναι ότι αισθάνεσαι καλύτερα. Αν κόψεις λιγότερα χιλιόμετρα, είσαι πιο κοντά στο κανονικό σου mode. Αφήνεις το σώμα σου να ξεκουραστεί, χωρίς να το αφήσεις να καταλάβει ότι το ξεκουράζεις‘.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach