Συμβαίνει πολύ συχνά στους περισσότερους δρομείς. Πας για ένα easy run και ξαφνικά αισθάνεσαι αυτό το τσίμπημα εξωτερικά στο γόνατο, το ΄κακό’ σήμα για Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας. Κάνεις ό,τι θα έκανε κάθε σωστός δρομέας σε αυτήν την περίπτωση: παίρνεις μερικές μέρες off, πίνεις μερικά αντιφλεγμονώδη και μερικές μέρες αργότερα πας να δοκιμάσεις το πόδι. Και χωρίς έκπληξη… η ταινία πονάει ακόμα.

Αυτό που χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση είναι η πρόληψη, αλλά και η έντονη θεραπεία για να είσαι και πάλι υγιής και να το αντιμετωπίσεις. Παρακάτω σου έχουμε τι πρέπει να κάνεις για να επανέλθεις (και δεν νιώθουμε δύσκολα να σου λέμε… ‘μην τρέξεις’!)

1. Σταμάτα να τρέχεις

Το τρέξιμο επιδεινώνει τον πόνο του Συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας Ταινίας. Εκεί στο γόνατο, όταν ο πόνος βρίσκεται σε οξεία φάση. Είναι απλό, μην τρέχεις.

2.  Cross Training με ποδήλατο ή aqua running

Αυτές οι μορφές άσκησης δεν έχουν κρούση και μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις σε πολύ καλά επίπεδα τη φυσική σου κατάσταση, διατηρώντας μεγάλο μέρος των προσαρμογών σου. Ξεκίνα συντηρητικά και, αν δεις ότι δεν έχεις πόνο, μπορείς να μεταφέρεις ακόμα και τα long runs σου, τις διαλειμματικές σου και τα recovery runs σου πάνω στο ποδήλατο ή στο νερό.3. Μασάζ στην τραυματισμένη περιοχή

Αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για την (συγκεκριμένη) περίπτωσή σου, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθάει. Κάνε μασάζ με ένα μπαλάκι του τένις ή με foam roller στην πάσχουσα περιοχή και επέμεινε σε trigger σημεία στους τετρακεφάλους, στην ταινία, στους γλουτούς, στο ισχίο. Κάνοντας και μερικές στατικές διατάσεις, λογικά θα σε βοηθήσει, αν και δεν είναι ακόμα επιστημονικά αποδεδειγμένο.4. Αύξησε τη δύναμη στις ‘προβληματικές’ περιοχές

Τα περισσότερα θέματα στη λαγονοκνημιαία ταινία προκύπτουν από αδυναμία σε γλουτούς και ισχία. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνεις ασκήσεις γι’ αυτές τις περιοχές. Παρόλο που δεν στοχεύει ακριβώς σε αυτές, πολύ σημαντική είναι και η ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα (core).

5. Κοιμήσου περισσότερο

Η περισσότερη αποκατάσταση και θεραπεία των μαλακών ιστών συμβαίνει όταν κοιμάσαι. Σε περιόδους τραυματισμού και βαριάς προπόνησης, προσπάθησε να αυξάνεις τις ώρες ύπνου σου.

6. Συμβουλέψου έναν καλό αθλητικό φυσικοθεραπευτή 

Αν δεν βλέπεις βελτίωση, ίσως χρειαστείς μερικές θεραπείες από κάποιον ειδικό που θα ανακουφίσει τον πόνο και θα εντοπίσει τις αδυναμίες σου, δίνοντάς σου και… ‘δουλειά για το σπίτι’.


Πηγή: active.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach