Είναι πολύ συχνή απορία αν τελικά είναι επισήμως safe να κάνεις γυμναστική και βάρη με άδειο στομάχι.

Η Cassie Johnston εξηγεί ότι δεν υπάρχει μια εύκολη απάντηση, επειδή η απάντηση δεν υπάρχει γενικά, αλλά αν νιώθεις χάλια να φας πριν την προπόνηση, τότε προφανώς δεν μπορείς να το κάνεις. Προσωπικά εκείνη βλέπει στα δικά της workouts τις διαφορές: μπορεί να κάνει καθίσματα μια χαρά αν έχει πριν μια ή δύο ώρες αλλά αντιθέτως αν κάνει άρσεις θανάτου νιώθει μια άβολη πίεση στο στομάχι της όταν προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον πυρήνα. Έτσι, η απάντησή της είναι κάνε αυτό με το οποίο νιώθεις καλύτερα.

Η επιστήμη όμως μίλησε: Η ιδέα της γυμναστικής νηστικός έχει γίνει πολύ δημοφιλής, επειδή οι άνθρωποι νομίζουν ότι θα αντλήσουν την ενέργεια κατευθείαν από τις αποθήκες του λίπους ή κάτι τέτοιο. Εν μέρει, είναι αλήθεια αυτό με τις αποθήκες λίπους – όταν γυμνάζεσαι, το σώμα σου πρώτα χρησιμοποιεί το γλυκογόνο (που προέρχεται από τους υδατάνθρακες) για ενέργεια, αλλά αν έχεις χαμηλά επίπεδα γλυκογόνου (επειδή δεν έχεις φάει τίποτα από το προηγούμενο βράδυ), τότε το σώμα σου θα χρησιμοποιήσει το λίπος για καύσιμο. Έτσι στη θεωρία βγάζει νόημα, αλλά στην πράξη είναι λίγο πιο πολύπλοκο από αυτό – η επιστημονική γνώμη είναι λίγο μπλεγμένη και ο τύπος γυμναστικής που κάνεις παίζει ρόλο. Μετά υπάρχει θέμα σχετικά με το ότι πιθανόν είσαι λιγότερο παραγωγικός σε κατάσταση νηστείας. Όλα αυτά έχουν ειπωθεί για τους στόχους της σύστασης σώματος, τις προ-προπονητικές γευματικές συνήθειες μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες όσο νόμιζες, εκτός από την επιστήμη. Μπορεί για κάποιον που κάνει προπόνηση επαγγελματικά να παίζει ρόλο, αλλά για κάποιον αθλούμενο, όχι τόσο.

Σε μερικούς αρέσει να καταναλώνουν περίπου 200 θερμίδες ή κάποια γρήγορα απορροφήσιμη μορφή υδατάνθρακα, όπως καραμέλες. Οι 200 θερμίδες δεν είναι τόσο πολλές κυρίως δεν κάνουν τη διαφορά μεταξύ του να σε κάνουν να νιώσεις χορτάτος ή όχι (τουλάχιστον από τη δική της εμπειρία), έτσι αν ένα πλήρες γεύμα σε ενοχλεί, ένα μικρό και εύπεπτο σνακ μπορεί να μη σε πειράξει.

Για workouts μεγαλύτερης διάρκειας, σε μερικούς αρέσει να τρώνε σνακ ή να πίνουν ροφήματα που θα τους δώσουν ενέργεια και θα τους βοηθήσουν να ενυδατωθούν και να αποκαταστήσουν τους ηλεκτρολύτες (ναι, το σνακ μπορεί να είναι ακόμα και ένα ρόφημα!). Αυτό μπορεί να σου μοιάζει πολύ οικείο σενάριο, ειδικά αν κάνεις long run. Είναι ήδη γνωστά τα οφέλη της περιοδικής ανατροφοδότησης με μερικούς υδατάνθρακες μιας και θα νιώσεις πολύ άσχημα σε αποστάσεις τύπου ημι-Μαραθώνιο ή ακόμα μεγαλύτερες χωρίς ένα αθλητικό ποτό ή και ενεργειακό τζελ. Η ίδια αρχή ισχύει και για τα βάρη, επειδή είναι αρκετά απαιτητικά, πιθανόν θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις το workout σου, αν έχεις χάσει ενέργεια και υγρά ένα μικρό σνακ κατά τη διάρκεια του.

Αν δεν έχεις φάει επαρκώς, το σώμα σου δε θα μπορέσει να έχει ενέργεια για να εκτελέσει τις ασκήσεις. Επίσης, όλα είναι θέμα timing: αν έχεις να φας κάτι 3 με 4 ώρες πριν πας γυμναστήριο τότε αν κάτσεις εκεί μια ώρα θα περάσει τελικά ένα 6ωρο και εσύ θα είναι νηστικός… κατάσταση που δεν είναι επιθυμητή, ειδικά κιόλας αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά! Το καλύτερο θα ήταν να είχες φάει ένα μικρό σνακ ενδιάμεσα.

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα βάρη θα συμφωνήσουν πως το σνακ σου θα πρέπει να περιέχει απλούς υδατάνθρακες που θα εκτοξεύσουν τα επίπεδα του γλυκογόνου, με πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης ή λίπους (όπως μια μπανάνα ή ένα μήλο με λίγο φιστικοβούτυρο ή μια μικρή χούφτα αμύγδαλα). Μπορείς να απευθυνθεί σε ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο να σου λύσει όλες τις απορίες. Καλό θα ήταν να πειραματιστείς με το τι σου αρέσει και σε κάνει να νιώθεις καλά στη διάρκεια της προπόνησης. Αν νιώθεις καλά χωρίς σνακ, θα εκπλαγείς για το πόσο ακόμα καλύτερα θα νιώθεις με αυτό. Κανένας δε θα σου πει τι θα σε κάνει να ιώσεις καλά, αλλά αν θες να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο σου στο γυμναστήριο, το σνακ μπορεί να σου δώσει αυτό που έψαχνες.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος