…Και να επιμένουν σε αυτούς!

Η στοχοθεσία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την υψηλή απόδοση και την επιτυχημένη πορεία του ατόμου και σίγουρα δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με τους ενήλικες. Είναι σημαντικό για ένα παιδί γιατί ενισχύει:

  • την κινητοποίηση,
  • τη συγκέντρωση,
  • την αυτο – πειθαρχία και
  • την αυτό –εκτίμηση.

Μπορέις να βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτύξει αυτή τη δεξιότητα ώστε να φτάσει στο δρόμο της επιτυχίας με 4 απλά βήματα:

1.Όρισε τη στοχοθεσία. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να εξηγήσεις τους στόχους στα παιδιά σου με κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένοι όπως τα αθλήματα. Πιθανόν να πεις: “Ο στόχος είναι το σημάδι ή κάτι στο οποίο στοχεύεις όπως στο χόκεϋ ή στο ποδόσφαιρο. Το να σχεδιάζεις αυτό που θες να πετύχεις ή να βελτιωθείς στο σχολείο, στο σπίτι, με τους φίλους σου ή ακόμα και στην εργασία σου λέγεται στοχοθεσία και σε βοηθάει να πετύχεις.”

Έπειτα μάθε του την πολύ απλή φόρμα για να θέτει τους στόχους: “Οι στόχοι συνήθως ξεκινούν με τη φράση Θα και έχουν δύο μέρη – τι θες να πετύχεις και μέχρι πότε ελπίζεις να το πετύχεις. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποίησε το μοντέλο στοχοθεσίας για να δει το παιδί σου πως η φόρμουλα μπορεί να έχει επιτυχημένη εφαρμογή.” Δε χρειάζεται να είναι μεγάλος ο στόχος, είναι σημαντικό να το εφαρμόσεις καθημερινά με στόχους. Παραδείγματος χάριν, ας υποθέσουμε ότι έχεις μια στίβα άπλυτα ρούχα τότε θα μπορούσες να πεις δυνατά: “Θα έχω πάρει να πλύνω αυτά τα ρούχα ως τις 6 μ.μ.” Τα παιδιά σου θα ακούσουν το σχέδιο σου και θα δουν πως λειτουργεί η στοχοθεσία στην πράξη.

2.Αναγνώρισε το στόχο. Συζήτησε με τα παιδιά σου τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους και γράψτε τες. Τα πιθανά παραδείγματα είναι πολλά:

  • βελτίωση των βαθμών στο σχολείο, θέματα συμπεριφοράς, φιλίες, διαχείρηση χρημάτων, αθλητική ή ακαδημαϊκή επίδοση, ενασχόλη με κάποιο χόμπυ, εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας.

Ξαναδιαβάστε μαζί τη λίστα και διαλέξτε μία ή δύο επιλογές. Ο στόχος θα πρέπει να είναι μέσα στις ικανότητες του παιδιού και να είναι ρεαλιστικός. Αν δεν είναι, θα πρέπει να βοηθήσεις το παιδί σου να διαλέξει κάποιον άλλο στόχο. Μετά, βοήθησε το να χρησιμοποιήσει την παραπάνω φόρμουλα. Προσπάθησε το χρονοδιάγραμμα να είναι ρεαλιστικό για το παιδί σου. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειάζεται να θέσουν πολύ μικρότερους χρονικά στόχους, όπως μέχρι το τέλος της ώρας ή της μέρας για πράγματα όπως την ολοκλήρωση του διαβάσματος, το μάζεμα των παιχνιδιών τους κλπ.

3.Να σκέφτεσαι μέσω των βημάτων την επιτυχία. Το επόμενο βήμα πρόκειται να βοηθήσει το παιδί σου να σκεφτεί πως θα τα καταφέρει. Είναι χρήσιμο το παιδί να γράψει ή να σχεδιάσει το πλάνο δράσης. Βοήθησε το να γράψει ή να σχεδιάσει πάνω σε αυτοκολλητάκια τα επιμέρους βήματα που πρέπει να κάνει προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Μόλις τελειώσει βοήθησε να θέσει τη χρονική σειρά στις δραστηριότητες που έχει γράψει. Σύρραψε τις σημειώσεις μαζί. Έπειτα άφησε το να αφαιρεί ένα – ένα τα χαρτάκια μόλις ολοκληρώνει κάθε δραστηριότητα μέχρι να μη μείνει καμία.

Μετά από αυτό, το παιδί σου χρειάζεται να αναγνωρίζει όλους τους ανθρώπους ή τα πράγματα που χρειάζονται για την επίτευξη του στόχου. Παραδείγματος χάριν, θέλει να βελτιώσει το χρόνο που τρέχει, στους ανθρώπους που πρέπει να συμπεριλάβει είναι:

  • ο προπονητής της για να συζητήσουν τις τεχνικές τρεξίματος – ο μπαμπάς του για να το βοηθήσει στην εξάσκηση – η μαμά του για να το πηγαινοφέρνει στο στίβο
  • τα πράγματα που χρειάζεται είναι ένα ρολόι για να μετρά την ταχύτητα και το χρόνο του – ένα χαρτί για να σημειώνει τις φορές που έτρεξε.

4.Σημείωσε την πορεία του στόχου και γιόρτασε την επιτυχία. Κρέμασε στο τοίχο τους στόχους των παιδιών σου για να τους θυμίζουν το σκοπό τους. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μπορούν να τα έχουν σε φωτογραφία στο κινητό τους. Το να τονίζεις τις προσπάθειες τους θα τους κρατάς συνεχώς κινητοποιημένους να συνεχίζουν να προσπαθούν: Δες πόσο μακριά έχεις φτάσει ως τώρα, πλησιάζεις στο στόχο σου! Και αν ο στόχος είναι υπερβολικά δύσκολος ή εύκολος αναπροσάρμοσε το σχέδιο ώστε να είναι πιο εφικτό να επιτευχθεί.

Τίποτα δεν επιβεβαιώνει περισσότερο ένα παιδί από το να πετύχει τους στόχους που δούλεψε τόσο σκληρά για να το καταφέρει. Πιθανόν χρειαστεί ένα μικρό σημειωματάριο για να σημειώνει κάθε επίτευγμα του ή να γιορτάζει το κατόρθωμα του βγαίνοντας οικογενειακώς για φαγητό.

Έπειτα βοήθησε το παιδί σου να θέσει τον επόμενο στόχο του και ούτω καθεξής και έτσι θα μάθουν να δουλεύουν προς την κατεύθυνση να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.


Πηγή: usnews.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος