Οι ερευνητές στην Αγγλία δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους που εξέταζε τις επιδράσεις του τρεξίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετικά με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Μέχρι τώρα, ο αντίκτυπος του τρεξίματος για χαλάρωση δεν ήταν γνωστό τι επιρροή μπορεί να είχε στην κύηση. Με το 60% των δρομέων στον Ημι-Μαραθώνιο να είναι γυναίκες και την πλειοψηφία των δρομέων που έτρεχαν για λόγους αναψυχής να είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, αυτή η μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες της κατηγορίας της.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.293 γυναίκες που έτρεχαν 5Κ επιστρατεύτηκαν. Έπειτα, χωρίστηκαν σε 2 κατηγορίες βάση του αν έτρεχαν κατά την διάρκεια της κύησης, τα εβδομαδιαία τους χιλιόμετρα εφόσον συνέχιζαν και του τριμήνου που σταμάτησαν το τρέξιμο.

Ο ερευνητές βρήκαν όντως ότι το 45% των συμμετεχόντων επέλεξαν να μην τρέξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 15% σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το 25% έτρεχε κατά το δεύτερο τρίμηνο και το 16% στο διάστημα του τρίτου τριμήνου. Βρήκαν ότι τα περισσότερα μωρά γεννήθηκαν έχοντας ολοκληρωθεί η κύηση και δίχως να υπάρχει διαφορά στα ποσοστά πρόωρων τοκετών και χαμηλού βάρους κύησης μεταξύ των δρομέων και μη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αποδέσμευση του μωρού από τον κόλπο με τη βοήθεια εργαλείων ήταν περίπου 5% υψηλότερη στις γυναίκες που συνέχιζαν να τρέχουν κατά τη διάρκεια της κύησης, βέβαια είναι δύσκολο να αποδοθεί αυτό σαν άμεσο αποτέλεσμα αποκλειστικά του τρεξίματος. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι συνέβη ‘’πιθανόν εξαιτίας του αυξημένου μυϊκού τόνου στην πυελική περιοχή’’, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για να βγουν συμπεράσματα.

Σύμφωνα με το NHS, οι τωρινές συστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι 30 λεπτά μέτριας έντασης ημερησίως είναι ασφαλή για τις περισσότερες έγκυες. Μέχρι τώρα, υψηλού αντίκτυπου άσκηση όπως το τρέξιμο δεν συστήνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και να σημειωθεί πως η μελέτη διεξήχθη σε γυναίκες που ήδη έτρεχαν. Οι συστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προτείνουν να διατηρήσεις μια φυσιολογική ημερήσια φυσική δραστηριότητα ή με άλλα λόγια αν δεν είσαι ήδη δρομέας, μην αρχίσεις όταν μείνεις έγκυος.

Ακόμα τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να γενικευτούν στον πληθυσμό. Η μελέτη είχε δείγμα γυναίκες που ήδη ήταν δρομείς και γενικά είχαν υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης και υγιεινού τρόπου ζωής. Επιπλέον, εξαιτίας του ότι η μελέτη ήταν παρατήρησης, δεν μπορεί να αποδοθεί αιτιολογική σχέση. Χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να καθοριστούν η πραγματική επίδραση του τρεξίματος.

Ανεξαρτήτως, αν είσαι δρομέας ή όχι, είναι καλό να ρωτήσεις τον γιατρό σου για τα σχέδια σου όσον αφορά την άσκηση όταν είσαι έγκυος.


Πηγή: runnersworld.co.uk

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος