IT’S A TIP

Runster, δες παρακάτω μερικές πρακτικές συμβουλές, ώστε να απολαύσεις και να είσαι πιο αποτελεσματικός στην προπόνηση του long run σου.

Προετοίμασε το ρυθμό σου!

Θα πρέπει να ξέρουμε τι πάμε να κάνουμε κάθε φορά που βγαίνουμε για το μεγάλο τρέξιμο της εβδομάδας. Θέλει προετοιμασία για να μας βγει καλά και να μας ανεβάσει την διάθεση! Ενυδάτωσε, λοιπόν, καλά τον οργανισμό σου και φάε καλά και γεμάτα υδατάνθρακες τα δύο τελευταία γεύματα σου πριν το long run. Προγραμμάτισε τα υγρά και τους υδατάνθρακες που θα καταναλώσεις κατά τη διάρκειά του! Ξεκουράσου. Με αυτό τον τρόπο, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να μην σου βγει. Πάμε για το επόμενο!

Βρες παρέα!

Η παρέα βοηθάει στο να περνάνε τα χιλιόμετρα ευκολότερα από ότι όταν είσαι μόνος. Επειδή, όμως, υπάρχουν και μέρες που «δεν θέλω να μιλάω σε κανέναν»(χεχεχε), τότε επιλέγω να πάω σε μέρος που τρέχουν και άλλοι «συντρεχαλατζήδες», απλά για να έχω επαφή με όμοιους!

Συγκεντρώσου στα χιλιόμετρα που έχεις να καλύψεις!

Μην σε ενδιαφέρει τόσο ο χρόνος που θα το κάνεις, όσο να φροντίσεις να καλύψεις την απόσταση που έχει αποφασιστεί από εσένα ή τον γυμναστή σου. Ο καλύτερος χρόνος θα έρθει με την βελτίωση της δρομικής οικονομίας σου, μέσα από τα συνεχόμενα αυτά κομμάτια, αλλά και τις διαλειμματικές προπονήσεις!

Μουσική!

Ναι βοηθάει… και αυτή, όμως, όπως τα πάντα γύρω μας, με μέτρο! Μη την βάζεις στο τέρμα. Είτε για την ασφάλειά σου, αν τρέχεις στους δρόμους, είτε για την συγκέντρωσή σου! Δεν τρέχουμε ανάλογα με τον ρυθμό της μουσικής που ακούμε, αλλά με το ρυθμό της ικανότητάς μας την χρονική στιγμή που ασκούμαστε.

Αποκατάσταση

Ίσως είσαι πολύ κουρασμένος και πας απευθείας για φαγητό και ξάπλα. Αν όμως όχι, τότε μην ακούσεις μόνο την ευδιαθεσία σου! Αντιθέτως πρόσεξέ την! Κανονικά, μετά από ένα μεγάλο συνεχόμενο κομμάτι, χρειάζεται αναπλήρωση με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων και πολλών υγρών. Καθώς επίσης ανάπαυση και όχι ορθοστασία! Βοηθάει επίσης το κρύο νερό στα πόδια!

Καλούς δρόμους να έχουμε!!!


Τσουμελέκα Αθανασία, www.tsoumeleka.gr