Η Ραφαηντίνα Πατρικέλλη και η Μαρία Νταλάκα είναι Running Coaches στους adidas Runners Athens. Καθοδηγούν δρομικά τους runners, μέσα από ένα ολιστικό πρόγραμμα, συστηματικά, κάθε εβδομάδα στο adidas Runbase. Θα συμμετέχουν κι εκείνες φέτος στο Ladies Run μαζί με όλες τις adidas Women φυσικά.  

Ρωτήσαμε την Ραφαηντίνα πώς καθοδηγεί τις ladies των adidas Runners Athens στις προπονήσεις του community. “Προσπαθώ να παρακινήσω όλο και περισσότερες κοπέλες, ανεξάρτητα από την φυσική κατάσταση που έχει η κάθε μία, να σηκωθούν από τον καναπέ τους και απλώς να ξεκινήσουν να ασκούνται ήπια, χωρίς υπερβολές. Πιστεύω στην προοδευτικότητα της επιβάρυνσης και ότι πρώτα πρέπει να αποκτήσεις την βάση. Να έχεις υπομονή μέχρι να αρχίσεις να νιώθεις πιο άνετα με τη νέα σου δραστηριότητα. Θέλει λίγο χρόνο μέχρι να αγαπήσεις αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι! Μετά μπορείς να πιέσεις και παραπάνω αν θέλεις.”

Δηλώνει ότι έχει ‘αδυναμία’ στις νέες δρομείς (γι’ αυτό και γουστάρει τρελά το NEWBIES RUN των adidas Runners Athens κάθε Τετάρτη και Παρασκευή) και τις προσκαλεί ακόμα και τώρα να ξεκινήσουν το τρέξιμο, επιλέγοντας την προπόνηση που τους αρέσει στην LADIES WEEK.

Η LADIES WEEK (9-13.10.2017) συνδυάζει την άσκηση, την ομορφιά και τη διασκέδαση και είναι γεμάτη ξεχωριστά runs, workouts & special treatments. Μάθε περισσότερα και κλείσε θέση στο αγαπημένο σου session στο www.adidas.gr/adidasrunners. Μάθε ακόμα περισσότερα για το τι θα συμβεί την LADIES WEEK εδώ.

Η Μαρία αναγνωρίζει μεν ότι το δρομικό κίνημα είναι ένα τεράστιο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά οι ερασιτέχνες runners πρέπει να προσέχουν την ποσότητα και την ποιότητα της προπόνησης που ακολουθούν, έτσι ώστε να παραμένουν υγιείς και ενεργοί σε αγώνες.

Όταν τη ρωτήσαμε τι σημαίνει για εκείνη η συμμετοχή της στο φετινό Ladies Run, μας είπε ότι αυτό που θέλει να πετύχει είναι να παροτρύνει όλες τις γυναίκες να φορέσουν τα αθλητικά τους παπούτσια, να έρθουν με ανεβασμένη διάθεση και να λάβουν μέρος σ’ αυτήν την επιτυχημένη διοργάνωση!

“Μεγαλύτερός μου στόχος είναι να παροτρύνω νέες κοπέλες, που ίσως δεν έχουν ξανατρέξει, να έρθουν στο Ladies Run και να βρουν έτσι το κίνητρο να συμμετάσχουν και σε άλλους αγώνες” – Μαρία Νταλάκα

Τι πρέπει, όμως,  να  μια γυναίκα στην καθημερινότητά της για να παραμένει healthy και toned; “Οι γυναίκες προσεγγίζουν πλέον την προπόνηση πιο ολοκληρωμένα και νιώθουν και οι ίδιες ότι δεν είναι αρκετό μόνο να τρέχεις ή να κάνεις ενδυνάμωση”, μας λέει η Ραφαηντίνα. “Μια γυναίκα που θέλει να τα κάνει όλα και να παραμένει υγιής και δυνατή, χρειάζεται να βάζει τουλάχιστον 2-3 φορές αερόβια άσκηση την εβδομάδα (πχ τρέξιμο, κολύμπι ή ποδήλατο), 2 φορές ασκήσεις δύναμης και 1 καλό session ασκήσεων κινητικότητας και ευλυγυσίας”.

Με αφορμή τον απόλυτα γυναικείο θεσμό του Ladies Run, ρωτήσαμε τις 2 coaches τι προπονητικές συμβουλές θα έδιναν σε μία γυναίκα για την προπόνησή της, σχεδόν 2 εβδομάδες πριν τον αγώνα.

Η Ραφαηντίνα μας είπε ότι “Αν δεν έχεις μπει ήδη σε διαδικασία δρομικής προπόνησης, καλό θα είναι να προσπαθήσεις να τρέξεις συνεχόμενα αργά για 40-50 λεπτά τη φορά, 2 φορές την εβδομάδα, και άλλη μία φορά την εβδομάδα να κάνεις πιο έντονο πρόγραμμα με στοιχεία διαλειμματικής προπόνησης. Μία απλή διαλειμματική προπόνηση μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο για 3 λεπτά και περπάτημα για 1 λεπτό, σε μία προπόνηση συνολικής διάρκειας 30 λεπτών. Μην ξεχνάς να κάνεις ένα 10λεπτο ζέσταμα, με συνεχόμενο αργό τρέξιμο και μερικές δυναμικές διατάσεις, πριν την προπόνησή σου αλλά και μια 5λεπτη αποθεραπεία με αργό τρεξιματάκι και στατικές διατάσεις.”

Η Μαρία συμβουλεύει: “Η προπόνηση να έχει μια ‘καθοδική πορεία’ όσο πλησιάζει η μέρα του αγώνα, όσον αφορά τον όγκο των χιλιομέτρων και την ένταση. Για παράδειγμα, η 3η εβδομάδα πριν τον αγώνα να περιλαμβάνει πολλά χιλιόμετρα και αυξημένη ένταση, η 2η εβδομάδα πριν τον αγώνα να είναι medium σε ένταση και όγκο, και η τελευταία εβδομάδα (στην τελική ευθεία για τον αγώνα) να περιλαμβάνει easy runs και μικρές αποστάσεις, με χαμηλή ένταση.


Τη Ραφαηντίνα μπορείς να τη βρεις στο Facebook, στο FB page της αλλά και στο Instagram.

 Τη Μαρία μπορείς να τη βρεις και στο Facebook και στο  Instagram