Κάθε αθλητής που εστιάζει στην αντοχή, αργά ή γρήγορα έρχεται αντιμέτωπος με το ερώτημα τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την απόδοσή του. Αρκεί μόνο η σκληρή προπόνηση; Ο ακρογωνιαίος λίθος όλων είναι, φυσικά, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία παρέχει ενέργεια για όλες τις δραστηριότητες. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να μην υποτιμούμε το ρόλο του επαρκούς ύπνου, της διαχείρισης του άγχους και μιας ολόκληρης σειράς άλλων παραγόντων. Τέλος, τα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν την απόδοση και φροντίζουν το μυοσκελετικό σύστημα μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Όμως, ποια συμπληρώματα διατροφής είναι τα καλύτερα για τους δρομείς;

  1. Καφεΐνη
    Εάν σχεδιάζετε να βγείτε για τρέξιμο μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά ή στο σχολείο, το σώμα σας μπορεί να χρειαστεί μία ώθηση. Η Καφεΐνη είναι το πιο δημοφιλές διεγερτικό για έναν λόγο – βοηθά στην αύξηση της εγρήγορσης, τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό, προετοιμάζοντας σας να αποδώσετε τα μέγιστα. Ιδανικά, πρέπει να λαμβάνετε την καφεΐνη 30 με 60 λεπτά πριν την προγραμματισμένη δραστηριότητα. Στις μέρες μας, η καφεΐνη διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία μορφών – αν δεν είστε λάτρης του καφέ, μπορείτε να δοκιμάσετε τα χάπια καφεΐνης ή μερικά από τα πιο σύνθετα διεγερτικά προϊόντα, που συνοδεύονται και από άλλα ενεργά συστατικά. Σε κάθε περίπτωση, λάβετε υπόψη σας ότι κάθε δόση καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg.
  2. Υδατάνθρακες
    Οι Υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα, γεγονός που τους καθιστά την καλύτερη επιλογή για την ενίσχυση της απόδοσής σας, τόσο όταν τους λαμβάνετε πριν την προπόνηση, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής. Αν σχεδιάζετε να τρέξετε για περίπου μία ώρα ή λιγότερο, η αποκατάσταση των ενεργειακών σας αποθεμάτων, δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Μία καλά ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να καλύπτει τις βασικές σας ανάγκες. Ωστόσο, εάν έχετε σκοπό να τρέξετε περισσότερο, ας πούμε από 60 έως 150 λεπτά, συνίσταται να λαμβάνετε 30 με 60 g απλούς υδατάνθρακες την ώρα. Αυτή η τιμή μπορεί να φτάσει έως τα 90 g, εάν συμμετέχετε σε μία χρονικά μεγαλύτερη ή προπόνηση ή αγώνα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στοχεύσετε σε μία πηγή γλυκόζης – φρουκτόζης, με αναλογία 2:1
    Ωστόσο, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αντίδραση του σώματός σας στην υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Η υπερφόρτωση του πεπτικού σας συστήματος με υδατάνθρακες μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην απόδοσή σας. Καλό είναι, λίγο πριν ή μετά τη δραστηριότητα, να προμηθευτείτε τους υδατανθρακες σας από εύπεπτα φρούτα, ενεργειακά ζελέ ή ποτά που περιέχουν ιόντα. Τα μείγματα υδατανθράκων όπως το Vitargo Energy ή η μαλτοδεξτρίνη, μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμα σε αυτήν την περίπτωση.
  3. Ηλεκτρολύτες
    Όταν τρέχετε περισσότερη ώρα, το σώμα σας πρέπει να ανεφοδιαστεί με νερό αλλά και με ηλεκτρολύτες, που χάνονται όταν ιδρώνετε. Μεταξύ των σημαντικότερων είναι το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο, το χλωρίδιο και το μαγνήσιο. Καθένα από αυτά, έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο στον οργανισμό σας: το κάλιο και το νάτριο είναι τα πιο σημαντικά ιόντα, που απαιτούνται για τη σωστή ενυδάτωση του. Το ασβέστιο είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη σύσπαση των μυών, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσατε να κουνήσετε ούτε ένα δάχτυλο. Το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή δυσάρεστων μυϊκών κραμπών, που εμφανίζονται τακτικά στους μηρούς και στις γάμπες, ενώ τρέχετε. Ευτυχώς, τα επίπεδα ηλεκτρολυτών αποκαθίστανται σχετικά εύκολα, με ροφήματα ή δισκία ιόντων.
  4. Αρθρική διατροφή
    Το τρέξιμο είναι ένα άθλημα αντοχής, που σε αντίθεση με την κολύμβηση ή την ποδηλασία, ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους χόνδρους και στις αρθρώσεις σας. Για την καλύτερη φροντίδα του μυοσκελετικού σας συστήματος, είναι καλό να λαμβάνονται υπόψη, πριν αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα. Στα βασικά συστατικά για τα συμπληρώματα διατροφής αρθρώσεων περιλαμβάνονται ουσίες όπως η θειική χονδροϊτίνη, το κολλαγόνο και το MSM. Αυτά συνήθως, συνδυάζονται λειτουργικά για να παρέχουν την καλύτερη προστασία και αναγέννηση στο μυοσκελετικό σύστημα. Μεταξύ των καλυτέρων, θα βρείτε το ποτό μας ArthroComplex Drink.
  5. Πρωτεΐνη
    Η συμπλήρωση πρωτεΐνης, σίγουρα δεν είναι μόνο για αθλητές που εστιάζουν στη δύναμη. Είναι εξίσου αποδοτικό και για τους αθλητές αντοχής – μία δόση πρωτεΐνης μετά το τρέξιμο, μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό αναγέννησης του μυϊκού ιστού που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μία πολύ καλή επιλογή, είναι το συμπλήρωμα Πρωτεΐνης ορού γάλακτος, που περιέχει τη βέλτιστη αναλογία όλων των απαραίτητων αμινοξέων – βασικά δομικά στοιχεία όλων των πρωτεϊνών.

Εκτός από όλα αυτά τα διατροφικά συμπληρώματα, η απόδοσή σας μπορεί να βελτιωθεί και με την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και υγιεινών λιπαρών. Όλα αυτά, μπορούν να συμπληρωθούν μέσω μάς πολύ μεγάλης ποικιλίας πολυβιταμινών και πολυμεταλλικών συμπλεγμάτων, και με συμπληρώματα ωμέγα 3, αντίστοιχα. Ωστόσο, να μην ξεχνάτε ότι ο θεμέλιος λίθος της απόδοσης βρίσκεται στην υγιεινή διατροφή, στη σωστή και τακτική πρόσληψη νερού και στον επαρκή ύπνο. Το ηλεκτρονικό κατάστημα μας GymBeam e-shop μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας γα συμπληρώματα διατροφής, υγιεινά τρόφιμα, ρουχισμό και εξοπλισμό για κάθε άθλημα. Δεν έχετε παρά να περιηγηθείτε σε αυτό.