Εάν δεν ασκούσατε πριν από την εγκυμοσύνη, οι μελέτες λένε ότι είναι ασφαλές και ωφέλιμο να εισάγετε κάποια δραστηριότητα τώρα.

Η φυσιολόγος και διατροφολόγος της Exercise Dr. Stacy Sims κατέρριψε πρόσφατα ορισμένους μύθους για την εγκυμοσύνη και την άσκηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρέχοντας καθησυχασμό σε άτομα που είναι ήδη δρομείς ή έγκυες άτομα που αναρωτιούνται αν είναι εντάξει να ξεκινήσουν την άσκηση.

Η Sims έχει επίσης γράψει εκτενώς για το θέμα στο ιστολόγιό της και αναφέρει πολλές πρόσφατες μελέτες, μοιράζοντας ότι όχι μόνο είναι ασφαλές για τους δρομείς ή εκείνους που έχουν ήδη μια ρουτίνα άσκησης να συνεχίσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ότι οι γυναίκες μπορούν να εισάγουν με ασφάλεια δραστηριότητα στη ζωή τους αφού ανακάλυψαν ότι είναι έγκυες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η σταδιακή προσθήκη της άσκησης στην καθημερινότητά τους μπορεί να ωφελήσει την υγεία τόσο των εγκύων όσο και των μωρών τους – η Sims προτείνει να περπατάτε αν δεν κάνατε κάποια άσκηση πριν από την εγκυμοσύνη.

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών (συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης του 2019 σε περισσότερες από 32.000 εγκύους) διαπίστωσε ότι η έντονη άσκηση στο τρίτο τρίμηνο όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα των τοκετών αλλά είχε θετικά αποτελέσματα. Οι δυναμικοί ασκούμενοι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η άσκηση φαίνεται επίσης να είναι καλή για την ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι η φυσική δραστηριότητα μιας εγκύου συνδέεται με τη λειτουργία των πνευμόνων στους απογόνους τους μετά τη γέννηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν ήταν ενεργές ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία, σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές μητέρες.

Η Sims, η οποία έκανε ακόμη και χαμηλής έντασης προπόνηση ποδηλασίας την ημέρα πριν γεννήσει, προσφέρει προτάσεις για εγκύους που θέλουν να ασκηθούν, σημειώνοντας ότι «το σώμα είναι εγγενώς έξυπνο». Συμβουλεύει να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε τις προπονήσεις ανάλογα με το πώς νιώθετε και πώς αλλάζει το σώμα σας.


Πηγή: runningmagazine.ca