Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να βαριέται ενώ παρακολουθεί έναν αγώνα ποδοσφαίρου; Πόσοι θυμούνται την εποχή που απλώς έβαζαν αθλητικά παπούτσια και έβγαιναν για τρέξιμο; Πόσες φορές αναρωτήθηκαν αν το ρολόι κατέγραψε σωστά τον χρόνο; Πόσες φορές υπολόγισαν μία απόσταση κατά προσέγγιση; Οι εποχές εκείνες είχαν τον δικό τους ρομαντισμό, όμως στον αθλητισμό, η καταγραφή δεδομένων και η επαγγελματική προσέγγιση είναι θεμελιώδη στοιχεία.


Η τεχνητή νοημοσύνη, που τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει στην καθημερινότητά μας, έχει αλλάξει για πάντα τη ζωή μας. Θα ήταν αδύνατο να μην υπάρχει στο αγαπημένο μας άθλημα, το τρέξιμο ή οποιοδήποτε άλλο σπορ μάς αρέσει. Η τεχνολογία… τρέχει με άλλους ρυθμούς, είτε μιλάμε για κορυφαίους αθλητές του στίβου είτε για ερασιτέχνες των 5 χιλιομέτρων. Βοηθάει τους πάντες, με τη βοήθεια της μηχανικής εκμάθησης, η οποία όχι απλώς κάνει μία σοβαρή καταγραφή των δεδομένων που συγκεντρώνει, αλλά μαθαίνει κιόλας από τις συνήθειες του αθλητή.


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί στο τρέξιμο. Πρώτα απ’ όλα, στη βιοκινητική ανάλυση, αφού με τη χρήση υπολογιστών σε πραγματικό χρόνο γίνεται καταγραφή των κινήσεων των αθλητών. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η βελτίωση της απόδοσης και η πρόληψη τραυματισμών. Η κορυφαία εταιρεία SkillCorner παράλληλα ασχολείται με έναν άλλον τρόπο υποβοήθησης: την έξυπνη τεχνολογία. Οι προπονητές χρησιμοποιούν έναν έξυπνο διάδρομο και τα δεδομένα που συγκεντρώνονται εκεί αξιολογούν την τρέχουσα φυσική κατάσταση του αθλητή: επίπεδα οξυγόνου, καρδιακοί παλμοί, βάδισμα, πάτημα και άλλα.


Αυτά είναι μόνο ελάχιστα από όσα μπορεί να πετύχει η τεχνητή νοημοσύνη. Αντίστοιχα, πολλά άλλα σπορ έχουν βγει κερδισμένα από την ίδια τεχνολογία. Κανείς δεν περίμενε πριν από περίπου 200 χρόνια ότι ένα παιχνίδι όπως το πόκερ, που φτιάχτηκε για να φέρνει στο ίδιο τραπέζι τους ανθρώπους, θα είχε τέτοια τεχνολογική εξέλιξη. Φυσικά, ο ψηφιακός κόσμος ήταν άγνωστη λέξη το 1850, όταν το πόκερ μεσουρανούσε στις ΗΠΑ. Είχε φανεί, όμως, η προοπτική του, όταν το παιχνίδι μπήκε στα καζίνο του Λας Βέγκας και κυριάρχησε απέναντι σε όλα τα άλλα παιχνίδια.


Η τηλεόραση το έβαλε σε κάθε σπίτι και έτσι το πόκερ έγινε διάσημο παντού, με αποτέλεσμα να κερδίσει σε δημοτικότητα. Όμως, η μεγάλη άνοδος ήρθε με την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων και του internet. Το πόκερ πέρασε σε νέα εποχή, έφτασε στο χέρι κάθε ενδιαφερόμενου, ο οποίος μπορούσε να παίξει από όποιο σημείο κι αν βρισκόταν. Μάλιστα, η τεχνολογία έδωσε τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλους παίκτες. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει βοηθήσει στην ασφάλεια των συναλλαγών, στη διασφάλιση του δίκαιου παιχνιδιού, στην ανάλυση στατιστικών δεδομένων και στην σταθερότητα και την ταχύτητα των πλατφορμών όπου διεξάγονται τα παιχνίδια.


Στο ποδόσφαιρο, το επονομαζόμενο «beautiful game», η παράδοση είναι μεγάλη υπόθεση. Κι όμως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλλει για τα καλά, με πολλές εταιρείες να προσφέρουν υπηρεσίες. Η Zone7 αποτελεί την επιλογή της ισπανικής Χετάφε, η οποία με αυτόν τον τρόπο έχει μειώσει κατά 70% τους τραυματισμούς ανά 1000 ώρες και κατά 65% στους αγώνες. Εννοείται ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει το VAR σε κάθε αγώνα, με την ανάλυση περιπτώσεων offside ή για το αν η μπάλα έχει περάσει την τελική γραμμή.


Στο μπάσκετ, ένα παιχνίδι με πολύ γρήγορο ρυθμό, τα στατιστικά δεδομένα και οι αριθμοί δεν μπορούν να αναλυθούν από άνθρωπο. Τεχνολογίες οπτική καταγραφής όπως το SportVU έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο και, ταυτόχρονα, βοηθούν τους συλλόγους που το χρησιμοποιούν να κάνουν ανάλυση αντιπάλων αλλά και του δικού τους στιλ παιξίματος.


Το τένις ήταν από τα πρώτα που επέλεξαν την τεχνητή νοημοσύνη για βοηθό, αφού το «hawk eye», δηλαδή το σύστημα που εξετάζει αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή, στηρίζεται σε αυτήν την τεχνολογία. Επίσης, συγκεντρώνει δεδομένα που βοηθούν τους τενίστες να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο παίζουν, δηλαδή την τοποθέτηση του σώματός τους, την κίνηση των χεριών και των ποδιών, τον τρόπο με τον οποίο χτυπούν τη μπάλα, και άλλα


Στο βόλεϊ, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση βοηθούν τους διαιτητές να αποφασίζουν για τις αμφισβητούμενες φάσεις, ενώ οι ομάδες αναλύουν στιλ παιχνιδιού και στρατηγικές. Στην ποδηλασία η ίδια τεχνολογία έχει βελτιώσει την κατασκευή ποδηλάτων, ενώ καταστρώνει για τους αθλητές τις διαδρομές που πρέπει να επιλέξουν για προπόνηση, ανάλογα με την ανάλυση της μορφολογίας του επόμενου αγώνα τους.