Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα στις 7 Απριλίου 1993. Μετακόμισε στην Αθήνα στα 18 της για να σπουδάσει αυτό που αγαπούσε περισσότερο, την επιστήμη του αθλητισμού.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με 2 ειδικότητες, την Κολύμβηση και την Ευρωστία & Υγεία. Παράλληλα, παρακολούθησε ιδιωτική σχολή Pilates, με εξειδίκευση σε Pilates mat & Pilates Reformer.

Δεν σταματάει όμως εκεί, καθώς συνεχίζει τις σπουδές της πάνω στο αντικείμενό της με ένα μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ πρόκειται να παρακολουθήσει προγράμματα εκπαίδευσης της Αθλητιατρικής Ακαδημίας της Αμερικής (NASM) στο άμεσο μέλλον.

Τα προγράμματα τα οποία δουλεύει είναι αποκλειστικά τα Pilates Mat & Reformer. Ασχολείται επίσης και με ιδιαίτερα μαθήματα αποκατάστασης μυοσκελετικών δυσλειτουργίων.

Aποφάσισε να ασχοληθεί με το Pilates και με την αποκατάσταση, πιστεύοντας ότι συχνά αυτά τα 2 αντικείμενα όχι μόνο “παντρεύονται”, αλλά και ότι μπορούν να έχουν όφελος στη βελτιστοποίηση της ζωής των συνανθρώπων της. “Αρκετές ασκήσεις Pilates”, μας λέει, “είναι ευεργετικές στην αποκατάσταση ορισμένων μυϊκών και αρθρικών δυσλειτουργιών”.

Η Σοφία ξεκίνησε τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα την κολύμβηση στα 4 της χρόνια, ενώ στα 12 καταπιάστηκε με την υδατοσφαίριση, τη μεγάλη της αγάπη, όπως λέει. Κι ενώ τα αρχικά της σχέδια ήταν να γίνει κι εκείνη προπονήτρια πόλο, γνωρίζοντας στη συνέχεια περισσότερα αθλήματα και είδη γυμναστικής, τελικά την κέρδισε το Pilates.

Μας αποκαλύπτει ότι ο λόγος που αποφάσισε να γίνει καθηγήτρια Pilates ήταν το ότι ανακάλυψε η ίδια τα οφέλη του πάνω της, έπειτα από τραυματισμό που είχε στο πόλο. Το επέλεξε, μας λέει γιατί “είναι το είδος γυμναστικής που έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των μυών του κέντρου, τον έλεγχο, την ευλυγισία και την συναρμογή των μυών, ενώ παράλληλα ρυθμίζει την αναπνοή με στόχο την καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος”.

Πέρα από το Pilates φυσικά, αγαπημένο της fitness πρόγραμμα είναι και η προπόνηση με αντιστάσεις.

Όταν τη ρωτήσαμε γιατί κάποιος να επιλέξει να γυμναστεί μαζί της, εκείνη μας είπε ότι έχει αυτοπεποίθηση για το πώς διδάσκει το αντικείμενό της και θεωρεί τον εαυτό της γνώστρια αυτού. Ακόμα, δεν θεωρεί τους ανθρώπους που γυμνάζονται μαζί της “πελάτες”, αλλά μαθητές της, των οποίων οι απορίες τη βοηθούν να εξελίσσει τη δουλειά της.

Συχνά γίνεται αυστηρή στο μάθημα, αλλά τελικά καταφέρνει να δημιουργεί ευχάριστο κλίμα.

Healthy lifestyle για εκείνη είναι ο υγιής τρόπος σκέψης, η ισορροπημένη διατροφή και η σωστή κατανομή της γυμναστικής, της δουλειάς και της ξεκούρασης στην κάθε μέρα.

Το δικό της κίνητρο για να παραμένει fit είναι ο καθρέφτης της.

Η διατροφή της δεν είναι αυστηρή, καθώς δεν της αρέσει να στερείται τίποτα. Μας λέει ότι τρώει τα πάντα σε μικρές ποσότητες, ενώ  έχει αδυναμία στα πολύ αλμυρά φαγητά και στα γλυκά.

Έχει κι εκείνη στιγμές που νιώθει εξαντλημένη να γυμναστεί. Τις μέρες που συμβαίνει αυτό, το αντιμετωπίζει ζητώντας από κάποιον φίλο να τη συνοδεύσει στο γυμναστήριο για να την παρακινήσει.

Όταν τη ρωτήσαμε για το ποιο είναι το πρότυπό της στο χώρο του fitness, εκείνη μας απάντησε: “Έχω δημιουργήσει στο μυαλό μου ένα ιδανικό άτομο με το σύνολο των χαρακτηριστικών που μου αρέσουν (γνώσεις, τρόπος σκέψης, μεταδοτικότητα, συμπεριφορά προς τους ασκούμενους, τρόπος ζωής, εικόνα σώματος, ντύσιμο, κ.α) και προσπαθώ καθημερινά να γίνω αυτό το άτομο. Άρα πρότυπο μου είμαι εγώ στον άνθρωπο-γυμναστή που εξελίσσομαι”.

Έχει αρκετά σχέδια για το μέλλον,  δεν ησυχάζει ποτέ το μυαλό της (γέλια!). Ωστόσο, της αρέσει “να κάνει πρώτα και μετά να μιλάει”.  

Είναι σε τρελά κέφια όταν τα επαγγελματικά της πάνε όπως τα έχει κανονίσει.

Αγαπημένο της app είναι το Instagram γιατί “σου δίνει την δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέροντα (γυμναστική) απ’ όλο τον κόσμο”.

Εμπνέεται από τους αυτοδημιούργητους πετυχημένους ανθρώπους.

Είναι cool για εκείνη να κυκλοφορεί παντού με ωραία αθλητικά ρούχα και χωρίς ίχνος μακιγιάζ.

Θυσιάζει την προσωπική της ζωή για να πετύχει τους επαγγελματικούς της στόχους.

Έπειτα από μια απαιτητική μέρα χαλαρώνει κλείνοντας το κινητό της και ξαπλώνοντας στο κρεβάτι της, αδειάζοντας το μυαλό της από τα πάντα.

“Οι φίλοι μου λένε συχνά ότι είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου και πως πρέπει να χαλαρώσω λίγο”.

Την ιντριγκάρει το να γκρεμίζει ό,τι δεν της αρέσει και να το χτίζει ξανά από την αρχή… όσες φορές κι αν χρειαστεί!

Είναι η Σοφία Καρυώτη και φέτος μπορείς να τη βρεις στο Nimbus Fitness Studio και στο Power House by Nicki Petroulaki, και τα δύο στη Γλυφάδα.

Follow her at Facebook and Instagram!


Ευχαριστούμε το Politia Tennis Club για την φιλοξενία της φωτογράφισης. 

Επιμέλεια: The Runster Squad