START HAPPY

Το μεγάλο στοίχημα Runster, είναι να βρεις τον δικό σου ρυθμό – αυτόν που ταιριάζει σε σένα και σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Όταν είσαι beginner, συχνά έχεις την τάση να προσπαθείς σκληρά ώστε να βελτιώσεις γρήγορα την φυσική σου κατάσταση, την δύναμη και την αντοχή σου αλλά χωρίς να το παρακάνεις με ρίσκο να τραυματιστείς (όσο υπερβάλλεις, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος τραυματισμού).

2015_11_16_runbodyposture

Πώς όμως θα καταλάβεις πόσο γρήγορα ή πόσο αργά θα πρέπει να τρέχεις Rusnter; Ακολούθησε τα παρακάτω tips που θα σε βοηθήσουν πολύ.

Μέτρα τα λεπτά και όχι τα χιλιόμετρα. Μην αγχώνεσαι για τον ρυθμό ή για τα χιλιόμετρα που τρέχεις όταν ξεκινάς. Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρωθείς στο να χτίσεις την γενικότερη φυσική σου κατάσταση – και να κάνεις την άσκηση τρόπο ζωής σου. Τα βασικότερα οφέλη για την υγεία θα τα απολαύσεις όσο πιο συστηματικά ασκείσαι, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς σου. Δεν έχει σημασία πόσα χιλιόμετρα θα τρέξεις όσο είσαι εκεί έξω και προπονείσαι.

Ανέβασε την ένταση. Αν κάνεις περπάτημα, θα πρέπει να νιώθεις τον ρυθμό σου και αντίστοιχα τους παλμούς σου, να ανεβαίνουν σε τέτοιο βαθμό όμως που να νιώθεις ότι μπορείς να κουβεντιάσεις με κάποιον εκείνη την ώρα. Αν νιώθεις ότι μπορείς και να τραγουδήσεις, τότε αυτό σημαίνει ότι πηγαίνεις πολύ αργά. Αν λαχανιάζεις έντονα τότε σημαίνει ότι πηγαίνεις πολύ γρήγορα.

Ξεκίνησε αργά. Άσχετα με το πόσο μακριά σκοπεύεις να φτάσεις ή πόση ώρα στοχεύεις να είσαι εκεί έξω, ξεκίνησε αργά ως προθέρμανση και σταδιακά αύξησε τους καρδιακούς παλμούς σου. Με τον τρόπο αυτό η προπόνηση θα σου φανεί πιο εύκολη. Θα θέλεις να βγαίνεις για προπόνηση με στόχο να την ολοκληρώσεις πιο δυνατός. Αν στο τέλος της προπόνησης νιώθεις «λιώμα» τότε θα αποθαρρυνθείς και θα σου φανεί βουνό την επόμενη φορά που θα θέλεις να βγεις για τρέξιμο. Ένα από τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι αρχάριοι δρομείς είναι να ξεκινούν πολύ γρήγορα.

2015_10_27_howfastshouldirun2

“Άκουσε» το σώμα σου. Όταν πιάσεις έναν ρυθμό που σε κάνει να νιώθεις άνετα, «άκουσε» το σώμα σου. Πόσο βαριά αναπνέεις; Πόσο γρήγορα «υπακούν» τα πόδια σου; Πώς νιώθεις τους μύες των ποδιών σου; Όταν κατανοήσεις το «άνετο σημείο» του ρυθμού σου, θα σε βοηθήσει να «κλειδώσει» σε αυτόν τον ρυθμό και να τον ακολουθείς στις προπονήσεις σου πιο εύκολα.

Τρέξε χαλαρά. Όταν πρωτο-ξεκινάς το τρέξιμο, συνηθίζεις να σφίγγεις κάποιους μύες που δεν χρειάζεται. Και αυτό σου καταναλώνει ενέργεια. Για να το αποφύγεις αυτό, κάνε το εξής: χαλάρωσε το μέτωπό σου, μην σφίγγεις τα δόντια και το σαγόνι σου, άσε τα χέρια σου πιο χαλαρά (φαντάσου να κρατάς ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σου) και μην ξεχνάς τις αναπνοές σου. Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα!


Πηγή: Jennifer Van Allen, RUNNERS WORLD