Πότε να περπατήσω, πότε να κάνω jogging και πότε να τρέχω μεταξύ των κομματιών;

Οι γρήγορες διαλειμματικές προπονήσεις απαιτούν ξεκούραση μεταξύ των επαναλήψεων και ειδικά όταν πιέζεις στα όρια σου, έρχεται ενστικτωδώς η στιγμή που θέλεις να σταματήσεις και να βάλεις τα χέρια σου στα γόνατα προσπαθώντας να συνέλθεις. Η εμπειρία μας διδάσκει ένα αντιφατικό μάθημα όμως: Το χαλαρό jogging μεταξύ αυτών των σκληρών διαστημάτων τρεξίματος, μερικές φορές σε βοηθάει να τρέχεις ευκολότερα στο επόμενο κομμάτι. Αυτό συμβαίνει γιατί το jogging διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και απομακρύνει τα μεταβολικά προϊόντα που συσσωρεύονται κατά την διάρκεια της σκληρής προσπάθειας και συμβάλλουν στην κόπωση των μυών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το jogging είναι πάντα το καλύτερο. Το να στέκεσαι απλά ή να περπατάς επιτρέπει την παροχή φωσφοκρεατίνης στους μύες σου που είναι το καύσιμο για προσπάθειες μικρής διάρκειας και υψηλής έντασης. Κάνε την επιλογή σου ανάλογα με το τι σκοπεύεις να πετύχεις κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Πότε να κάνω jogging;

Βρετανοί ερευνητές παρακολούθησαν πρόσφατα τα επίπεδα του γαλακτικού σε ποδηλάτες κατά την διάρκεια ‘ενεργητικού’ και ‘παθητικού’ διαλείμματος. (Αν και πιστεύεται πλέον ότι το γαλακτικό δεν προκαλεί την κόπωση των μυών). Το ‘ενεργητικό’ διάλειμμα είναι το ισοδύναμο του jogging και προκάλεσε μείωση των επιπέδων του γαλακτικού στο αίμα μετά από 90 δευτερόλεπτα. Για μικρότερα διαλείμματα το ‘ενεργητικό’ διάλειμμα δεν πρόσφερει κανένα πλεονέκτημα.

Το jogging είναι το καλύτερο για προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν κομμάτια τριών έως πέντε λεπτών. Προγράμματα όπως 4×1200 μέτρα σε ρυθμό 5 χιλιομέτρων με 3 έως 4 λεπτά διάλειμμα. Το jogging θα κρατήσει ‘φρέσκα’ τα πόδια σου χωρίς να τα νιώθεις βαριά στο επόμενο κομμάτι.

Πότε να περπατήσω;

Δεδομένου ότι το γαλακτικό απομακρύνεται με jogging μετά από 90 δευτερόλεπτα, οποιοδήποτε μικρότερο διάλειμμα από αυτό είναι δελεαστικό για να περπατήσεις. Αυτό είναι σωστό αν ο στόχος σου είναι να τρέξεις στην προπόνηση όσο το δυνατόν γργγορότερα μπορείς.

Η καλύτερη στιγμή για να περπατήσεις είναι όταν κάνεις μικρές σε απόσταση διαλειμματικές προπονήσεις για να δουλέψεις την ταχύτητά σου. Θα αναπληρώσεις αποτελεσματικά τα αποθέματα φωσφοκρεατίνης και θα είσαι έτοιμος για το επόμενο κομμάτι. Περπάτα για ένα πρόγραμμα όπως 6×200 μέτρα με 2:00 λεπτά διάλειμμα.

Πότε να τρέχω;

Το περπάτημα και το jogging δεν είναι οι μοναδικές επιλογές. Οι Μαραθωνοδρόμοι και οι Ημιμαραθωνοδρόμοι μπορούν να δοκιμάσουν διαλειμματικές προπονήσεις λίγο γρηγορότερες από το αναερόβιο κατώφλι με διαλείμματα λίγο πιο αργά από αυτό. Αυτό μαθαίνει στο σώμα σου να μετατρέπεις την συσσώρευση του γαλακτικού σε καύσιμο.

Δοκίμασε 4×5:00 λεπτά 10 δευτερόλεπτα πιο γρήγορο από τον ρυθμό του Μαραθωνίου σου με διάλειμμα 5:00 λεπτά 10-15 δευτερόλεπτα πιο αργά από τον ρυθμό του Μαραθωνίου σου. Μπορείς να το κάνεις αυτό κατά την διάρκεια που φορτώνεις χιλιόμετρα και καθώς γίνεσαι καλύτερος αύξησε ταχύτητα και κάνε το διάλειμμα στο ρυθμό του Μαραθωνίου σου.

Πηγή: Runnersworld.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ