Το άγχος των νέων δρομέων, για το αν όντως υπάρχει πρόοδος στην αγωνιστική τους κατάσταση με τη συμμετοχή σε αγώνες δρόμου, «διαλύεται» μόλις δουν τα 6 χαρακτηριστικά σημάδια.

Τα events και οι αγώνες που απευθύνονται σε ερασιτέχνες δρομείς είναι στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στη διαδικασία να βάλει τα αθλητικά παπούτσια του, να πάρει την παρέα του και να συμμετάσχει σε κάποια απ’ τις δεκάδες εκδηλώσεις που συνδυάζουν άθληση και διασκέδαση.

Φυσικά, τα πλεονεκτήματα ενός αγώνα δρόμου είναι πολλά. Όπως και τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει πρόοδος στην αγωνιστική κατάσταση ενός δρομέα, γεγονός που αυξάνει το κίνητρό του από αγώνα σε αγώνα.

Αυτά είναι τα σημάδια που βλέπει ένας δρομέας που… προοδεύει και αποδεικνύουν πως δεν πρέπει να σταματήσει τους αγώνες, σύμφωνα με την IAAF:

Νιώθει καλύτερα

Η αρχή είναι κουραστική, όμως σύντομα το σώμα ενός αρχάριου δρομέα αρχίζει να ανταποκρίνεται καλύτερα. Ο επόμενος αγώνας, λοιπόν, δεν μοιάζει πια με επώδυνη διαδικασία, αλλά γεμίζει το σώμα με ενέργεια και ευχαρίστηση.

Αλλάζει ο… καθρέφτης!

Ένας νέος δρομέας, μετά από κάποιους αγώνες, βλέπει το σώμα του να αλλάζει. Ένα απ’ τα καλύτερα σημάδια που αποδεικνύει πως… κάτι γίνεται σωστά και η πρόοδος έχει ξεκινήσει.

Γίνεται “άνεμος”

Δεν θέλουν όλοι οι δρομείς να γίνουν πρωταθλητές. Όμως, σίγουρα, όταν – ακόμα και ένας ερασιτέχνης – παίρνει την ικανοποίηση ενός καλύτερου χρόνου, δέχεται και την καλύτερη επιβεβαίωση για την προσπάθειά του.

και… πάει μακριά

Εκτός απ’ την ταχύτητα, αυξάνεται και η αντοχή. Μετά από προπονήσεις και αγώνες, ένας δρόμος 1χλμ θα φαίνεται παιχνιδάκι και δεν θα αργήσει να πολλαπλασιαστεί.

Καλύτερη φίλη, η αυτοπεποίθηση

Όσο παλιώνει ένας δρομέας, τόσο παίρνει θάρρος για να συνεχίσει γρηγορότερα και μακρύτερα. Η αύξηση της αυτοπεποίθησης, άλλωστε, είναι ένα απ’ τα βασικότερα «δώρα» του αθλητισμού.

Αλλάζει ο στόχος

Όσο περνούν τα χιλιόμετρα, τόσο μακρύτεροι στόχοι τίθενται. Ποιο είναι το καλύτερο δείγμα για το ότι πρέπει να συνεχίσεις να τρέχεις, απ’ το ότι μπορείς συνεχώς να βάζεις νέους στόχους που θα φέρνεις εις πέρας με επιτυχία;