Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί… “Είναι πάλι αυτές οι μέρες του μήνα;”

Έχουμε προ πολλού κατηγορήσει τον εμμηνορρυσιακό μας κύκλο ότι αποτελεί εμπόδιο στην προπόνησή μας – το οποίο, ας το παραδεχτούμε, μερικές φορές μπορεί να είναι πρόβλημα – αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει στην απόδοσή μας. Οπότε, μπορείς στ’ αλήθεια να ρίξεις τις ευθύνες για την ατονία που έχεις στη μηνιαία επίσκεψη της περιόδου; Πιθανώς όχι.

Η γιατρός Stacy Sims, MSc, PhD, επιστήμονας φυσιολόγος-διατροφολόγος και δημιουργός της εταιρείας Osmo Nutrition για γυναίκες, διεξάγει έρευνα στον τομέα της για πάνω από είκοσι χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, παρατήρησε ότι επειδή το θέμα της περιόδου μπορεί να είναι τόσο “κρυφό” όσο και ταμπού, η επίδρασή της στα σώματά μας έχει παρεξηγηθεί εντελώς.

“Λόγω του ότι υπάρχει μια ρετσινιά στο να συζητάς γι’ αυτό, τείνουμε να κατηγορούμε πράγματα- όπως πχ. για την αθλητική μας απόδοση-την περίοδό μας, και ο κόσμος δεν μπαίνει σε διαδικασία αμφισβήτησης”, εξηγεί η Sims.

Στην πραγματικότητα, είναι οι 5 με 7 μέρες πριν την αιμορραγία κατά τις οποίες οι γυναίκες αθλήτριες επηρεάζονται περισσότερο από τους κύκλους τους και μπορεί να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε αγώνες και προπονήσεις, παρά το μέσο διάστημα της εμμηνορρυσίας. Τις μέρες πριν, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται, εξηγεί η Sims, οδηγώντας σε σωματικές αλλαγές, όπως η μείωση του όγκου του αίματος (που σημαίνει ότι το αίμα γίνεται πιο πηχτό), το μειωμένο νάτριο σε όλο το σώμα και η αύξηση της θερμοκρασίας πυρήνα και του επιπέδου κόπωσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι πρώτες 11 περίπου ημέρες από την αιμορραγία (ημέρα 1 είναι η πρώτη μέρα της αιμορραγίας) είναι εκείνες που το σώμα σου βρίσκεται στα πιο “δυνατά” του.

“Αυτές τις πρώτες μέρες τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν, το οποίο στην πραγματικότητα κάνει την φυσιολογία σου να μοιάζει περισσότερο με εκείνη ενός άντρα”, εξηγεί η Sims. “Μπορείς να φτάσεις σε υψηλότερες εντάσεις στις προπονήσεις σου-γρηγορότερα και πιο μακριά- και η θερμοκρασία πυρήνα του σώματος σου έχει πέσει”.

Η Sims λέει ότι αυτό δε σημαίνει περιορισμός στη δραστηριότητά σου τις μέρες που οδηγούν στον εμμηνορρυσιακό σου κύκλο. “Όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο καλύτερη κυκλοφορία αίματος έχεις, το οποίο βοηθάει στο να μετριαστούν οι κράμπες”. Επίσης, κράτα στο μυαλό σου ότι δε θα έπρεπε να είναι αυτές οι μέρες (πριν την περίοδό σου) που θα βάλεις τις προπονήσεις υψηλής έντασης. Όχι μόνο το σώμα σου δε θα μπορέσει να ακολουθήσει, εξηγεί η Sims, αλλά μπορεί επίσης να σε επηρεάσει ψυχικά όταν δεν καταφέρεις να αποδώσεις στο επίπεδο που έχεις συνηθίσει.

Το  να κατανοήσουμε καλύτερα τις γυναικείες λειτουργίες μας, θα επιτρέψει το θέμα του αθλητισμού να γίνει λιγότερο ταμπού όσον αφορά την απόδοση.

Μία συμβουλή σε σένα που συνεργάζεσαι με άντρες προπονητές: Επικοινώνησε μαζί τους για το πώς αποδίδει το σώμα σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον εμμηνορρυσιακό σου κύκλο.


Πηγή: womensrunning.competitor.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ