Να λίγη τροφή για σκέψη: όσο πιο αργά τρέχεις, τόσο περισσότερο ζεις!

Αυτό είναι το εύρημα από μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό του Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας, η οποία κατέληξε ότι οι άνθρωποι που τρέχουν σε τακτική βάση με συνέπεια αλλά αργά, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από αυτούς που πιέζουν στα όρια κάθε φορά. Οι άνθρωποι που εκτέλεσαν την έρευνα χρησιμοποίησαν 1.100 δρομείς και 4.000 μη-δρομείς. Όλοι, γυναίκες και άνδρες, ήταν διαφόρων ηλικιών και όλοι ήταν σχετικά υγιείς. Για τη μελέτη, αυτοί που δεν τρέχαν, δεν συμμετείχαν σε καμία έντονη δραστηριότητα τακτικά.

Για περισσότερο από 10 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές έλεγχαν τα ποσοστά θανάτου των ανθρώπων που συμμετείχαν. Οι δρομείς χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες: χαλαρό τρέξιμο, μέτριο τρέξιμο, έντονο τρέξιμο. Οι κατηγορίες προέκυψαν από πληροφορίες όπως: χιλιόμετρα, συχνότητα προπονήσεων και ρυθμός. Τα αποτελέσματα; Φυσικά οι δρομείς είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους μη-δρομείς.

Αλλά περιμένετε, τι γίνεται με τις 3 κατηγορίες; Αυτοί που πραγματοποιούσαν χαλαρό τρέξιμο είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτούς που εκτελούσαν μέτριο τρέξιμο. Αντιθέτως αυτοί που εκτελούσαν έντονο τρέξιμο είχαν την υψηλότερη θνησιμότητα. Κάτι ακόμα πιο σοκαριστικό; Το προσδόκιμο της ζωής τους στατιστικά πάντα, ταιριάζει με αυτό των ατόμων που κάνουν καθιστική ζωή. Τι;!

Με λίγα λόγια η ιδανική συχνότητα για τρέξιμο ήταν 2-3 φορές την εβδομάδα. Ο ιδανικός ρυθμός ήταν το αργό τρέξιμο και η βέλτιστη εβδομαδιαία απόσταση ήταν 2-4 χιλιόμετρα!

Κράτησε ό,τι θέλεις από αυτή τη μελέτη, αλλά εμείς την βρήκαμε ενδιαφέρουσα αλλά και κάπως περίεργη! Ωστόσο θα συνεχίσουμε να προπονούμαστε για μαραθώνιους, αλλά ίσως σε ένα πιο χαλαρό ρυθμό.

Ακόμη κι αν τρέχεις αργά, τι πειράζει;


Πηγή: womensrunning.competitor.com