Διατήρησε το κίνητρό σου για τρέξιμο όταν νιώθεις…”καμένος”.

Οι δρομείς περνούν διαστήματα που αισθάνονται ότι χρειάζονται ένα διάλειμμα – και ψυχικά και σωματικά- από το τρέξιμο. Συμβαίνει συχνά μετά την ολοκλήρωση ενός αγώνα για τον οποίο έκανες προπόνηση μήνες, όπως πχ. ένα μαραθώνιο. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις το κίνητρό σου, μόλις πετύχεις αυτό το μεγάλο στόχο. Παρακάτω έχουμε για σένα μερικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν να αποφύγεις  αυτό το σημείο του “burnout” στο τρέξιμο:

 

  • Mην ανησυχείς για το πρόγραμμα
    Ίσως αισθάνεσαι εξουθενωμένος, γιατί για καιρό ήσουν “σκλάβος” στο προπονητικό σου πρόγραμμα. Αυτό το αίσθημα μπορεί να το έχεις ακόμα εντονότερα μετά από μήνες προετοιμασίας για έναν μαραθώνιο ή για έναν μεγάλο αγώνα. Τρέξε απλώς για τη διασκέδασή σου, χωρίς να ανησυχείς για το ρυθμό που ακολουθείς ή αν πας κατά γράμμα το πλάνο σου. Μην τρέχεις για χρόνο ή απόσταση. Απλώς βγες έξω και τρέξε και σταμάτα, όταν στο ζητήσει το σώμα ή το μυαλό σου.

  • Πάρε μια βδομάδα Off

Αν το τρέξιμό σου έχει υψηλό χιλιομετρικό όγκο (παραπάνω από 50 χιλιόμετρα τη βδομάδα), μείωσε τα χιλιόμετρά σου τουλάχιστον στο 50% κάθε τέταρτη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ξεκούρασης, πάρε τουλάχιστον 2 μέρες χωρίς να τρέξεις καθόλου. Και το μυαλό σου και το σώμα σου θα εκτιμήσουν την περίοδο αποκατάστασης. Δίνει στο σώμα σου την ευκαιρία να απορροφήσει τα ερεθίσματα της προπόνησης και να μπορέσει να κάνει μια πιο ολοκληρωμένη αποκατάσταση.

Θυμάσαι που στη Γένεση μέχρι και ο δημιουργός είχε μέρα ξεκούρασης; Αν αυτό λειτουργούσε στον Παντοδύναμο, σίγουρα θα είναι καλό και για σένα.

  • Πρόσθεσε στο τρέξιμό σου διασταυρούμενη προπόνηση (CrossTraining)

Το να συμμετέχεις σε δραστηριότητες διαφορετικές από το τρέξιμο, όπως είναι το κολύμπι, το ποδήλατο, η προπόνηση ενδυνάμωσης ή η yoga, μία με δύο φορές τη βδομάδα, δίνει μια ανάπαυλα στους μύες που είναι υπεύθυνοι για το τρέξιμο και, επιπλέον, σε βοηθάει να αναζωογονηθείς και πνευματικά. Έχεις ανάγκη να εξισορροπήσεις τη μυϊκή σου ανάπτυξη – είσαι κάτι παραπάνω από μόνο τα πόδια σου. Ακόμα και χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια σου, το να διατηρήσεις και τους αντίθετους μύες σε ισορροπία (πχ κάνοντας ποδήλατο), είναι μια καλή ιδέα.

  • Τρέξε έναν αγώνα για πλάκα – όχι με ανταγωνιστικό mood.

Δε χρειάζεται να πεθαίνεις κάθε φορά που συμμετέχεις σε έναν αγώνα, δε χρειάζεται σε κάθε αγώνα να τα δίνεις όλα. Καμιά φορά έχει πλάκα να τρέχεις σε πιο άνετο ρυθμό από το ρυθμό αγώνα σου και να απολαμβάνεις τον αγώνα σου, χωρίς να πιέζεσαι υπερβολικά. Αυτό μπορεί να σου χαρίσει και την ελευθερία να τρέξεις με κάποιο άτομο που συνήθως δεν τρέχεις μαζί, όπως πχ το/τη σύζυγό σου, το φίλο/η σου, τον αδερφό/ή σου. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές εκεί έξω με αγώνες που ενθαρρύνουν ειδικά κοστούμια, έχουν πιο ομαδικό χαρακτήρα και fun διάθεση. Τέτοιου τύπου αγώνες είναι τα holiday runs (πχ. Santa Run), οι αγώνες με χρώματα (Color Runs), οι νυχτερινοί αγώνες με φακούς ή, γενικότερα, αγώνες με κάποια ιδιαίτερη θεματολογία. Σε έναν τέτοιο αγώνα πιθανόν να μην τρέξεις τόσο γρήγορα, αλλά θα έχει πολλή πλάκα. 

  • Άλλαξε τη διαδρομή σου και τις συνήθειές σου

Είναι σίγουρο ότι θα βαρεθείς ή θα “καείς” αν συνεχίσεις να τρέχεις στους ίδιους δρόμους τη μία βδομάδα μετά την άλλη. Άλλαξε τη διαδρομή που τρέχεις συνήθως ή ακόμα και την ώρα προπόνησής σου. Πήγαινε για τρέξιμο πριν τη δουλειά το πρωί το πρωί, αν συνήθως τρέχεις το απόγευμα ή το βράδυ. Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ τρέξιμο trail πχ., γιατί δεν το δοκιμάζεις;


Πηγή: verywell.com
Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, Γυμνάστρια, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, Running Coach