Εδώ δεν θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θετικά που το τρέξιμο κάνει στο σώμα μας και την υγεία μας. Ότι δηλαδή τονώνει τον μεταβολισμό, ότι δυναμώνει τα οστά, φτιάχνει την φυσική κατάσταση, βοηθάει στην απώλεια βάρους κτλ κτλ. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το τρέξιμο μας βοηθάει και ψυχικά, μας δυναμώνει και σαν χαρακτήρες και μας βελτιώνει και σαν αθρώπους. Εδώ λοιπόν θα δούμε 7 τέτοια σημεία στα οποία το τρέξιμο μας «ενδυναμώνει», χωρίς όμως αυτήν την φορά να αναφερθούμε σε μύες, οστά ή το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

1) Αυξάνει τα ψυχικά αποθέματα.

Μαθαίνεις να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Είναι πάρα πολλοί, κυρίως ασθενείς, που μέσα από το τρέξιμο βρήκαν την δύναμη να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, και τελικά τα κατάφεραν. Όπως λένε μερικές φορές οι ίδιοι, όταν δέσεις τα κορδόνια των αθλητικών σου και βρεθείς έξω στον δρόμο, τότε αυτόματα νιώθεις, ότι «ναι, μπορώ να τα καταφέρω, μπορώ να το ξεπεράσω και αυτό». Κάθε χιλιόμετρο που καλύπτεται, δεν έχει σημασία αν είναι πολλά ή λίγα, είναι το βήμα προς αυτόν τον στόχο και μια απόδειξη έμπρακτης επιτυχίας. Νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις και η προσπάθεια συνεχίζεται.2) Σε βοηθάει να βρεις κάτι θετικό όταν περνάς δύσκολα.

Δεν μιλάμε απαραίτητα ότι μαθαίνεις πως τα αγαθά κόποις κτώνται, και ότι η δυσκολία πχ στην προπόνηση σε ανταμείβει μετά. Αυτά είναι γνωστά στον αθλητισμό. Χωρίς «πόνο», δεν έχεις αποτέλεσμα. Μιλάμε για το ότι στις δύσκολες στιγμές της ζωής σου, έχεις ένα καταφύγιο. Είναι η στιγμή της ημέρας που μένεις μόνος σου και κάνεις τον απολογισμό σου, βρίσκεις την ψυχική σου ηρεμία. Καθώς το σώμα σου κουράζεται, το μυαλό σου ηρεμεί. Στις δυσκολότερες περιόδους, το τρέξιμο για πολλούς ήταν η δική τους ψυχική κρυψώνα. Είτε τα προβλήματα είναι οικογενειακά, είτε οικονομικά, είτε ψυχολογικά, είτε επαγγελματικά, το τρέξιμο σε βοηθάει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να επιστρέψεις από την προπόνηση έτοιμος να συνεχίσεις την μάχη σου.

3) Σε μαθαίνει να αλλάζεις και να προσαρμόζεσαι.

Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα των ανθρώπων που έκαναν αυτό που κάποτε φαινόταν ακατόρθωτο. Μιλάμε για ανθρώπους που μπορεί να έχασαν 30-40-50 κιλά ή παρά τα προβλήματα υγείας να κατάφεραν να τερματίσουν εκείνο το μαραθώνιο που κάποτε φαινόταν ένα άπιαστο όνειρο.

Είναι αμέτρητοι εκείνοι που έκοψαν κακές συνήθειες χρόνων, για παράδειγμα το κάπνισμα, με αφορμή το τρέξιμο. Το βασικό από όλη αυτή τη μεταμόρφωση δεν είναι μόνο η προπόνηση ή τα λιγότερα κιλά ή η υγεία γενικότερα, αλλά το ότι αυτοί οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν ουσιαστικά σε μια καινούργια ζωή που για πολλά χρόνια το ανέβαλλαν. Όταν υιοθετείς με επιτυχία τέτοιας κλίμακας αλλαγές στην ζωή σου, είναι ευνόητο ότι και άλλα θέματα που κάποτε φαίνονταν βουνό, τώρα μοιάζουν με μικροπράγματα. Δεν είναι λοιπόν μόνο το τρέξιμο, αλλά ότι μαθαίνεις πως πλέον μπορείς αν θέλεις να τα αλλάξεις ΟΛΑ!4) Τονώνει την αυτοπεποίθηση.

Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα του τρεξίματος, όσον αφορά τον ψυχολογικό τομέα, είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης. Νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου, νιώθεις λιγότερο μειονεκτικά σε σχέση με τους άλλους και εν τέλει βελτιώνονται οι σχέσεις σου με τους γύρω σου. Βασικά, κατά μια έννοια, έτσι φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου, και παρόλο που ίσως ακούγεται λίγο εγωιστικό, είναι απαραίτητο να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους άλλους ώστε να υπάρχει μια υγιής σχέση με αυτούς. Η αίσθηση της επίτευξης προσωπικών σου στόχων και η αυτοπεποίθηση σε βοηθάει να είσαι πιο αποτελεσματικός σαν επαγγελματίας, σαν γονιός και σαν φίλος.

5) Σε κάνει πιο δημιουργικό.

Όταν τρέχεις σε γνώριμες διαδρομές, όπως για παράδειγμα την στροφή στην γειτονιά σου, και είσαι στον ‘αυτόματο πιλότο’ τότε το μυαλό σου μπορεί να συγκεντρωθεί σε άλλα θέματα. Είναι μια καλή ευκαιρία να μπεις στο mood για να σκεφτείς διάφορα ζητήματα. Το 2011 μάλιστα υπήρξε και έρευνα που επιβεβαίωσε ότι η αεροβική άσκηση τονώνει την δημιουργικότητα ως και 2 ώρες μετά την προπόνηση. Όσο μεγαλύτερος ο γρίφος που καλείσαι να αντιμετωπίσεις… τόσο μεγαλύτερο το τρέξιμο που μπορείς να κάνεις.Πιο πριν είπαμε ότι το τρέξιμο σου εξασφαλίζει για λίγη ώρα ψυχική ηρεμία. Ε λοιπόν, αυτή η ψυχική ηρεμία μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά, λίγο πιο δημιουργικά και μάλιστα αυτό το θετικό αποτέλεσμα να διαρκέσει για αρκετή ώρα. Οπότε αν η δουλειά σου (ή το χόμπι σου) απαιτεί λίγη φαντασία παραπάνω, δούλεψε λίγο μετά την προπόνησή σου! Θα είναι πιο αποδοτικό.

6) Χτίζει δεσμούς φιλίας

Είναι γνωστό ότι το τρέξιμο βοηθάει το σώμα μας να παράξει ενδορφίνες οι οποίες μας κάνουν ευδιάθετους. Το θέμα είναι πως αυτό είναι κάτι μεταδοτικό. Αν και το τρέξιμο κατά βάση είναι ένα μοναχικό άθλημα, θα δεις ότι οι περισσότεροι κάπως έχουν μια αίσθηση ‘αδελφοσύνης’ με τους άλλους δρομείς. Ακόμα και αν δεν τρέχεις απαραίτητα με παρέα – που είναι το πλέον συνηθισμένο – τουλάχιστον σχεδόν όλοι χαιρετάνε ή γνέφουν όταν αντικρίζουν έναν άλλο δρομέα στον δρόμο τους. Αυτό δείχνει ότι όσο μοναχικός και να είναι κάποιος, υποκρύπτεται αυτή η αίσθηση συντροφικότητας που έχουμε οι δρομείς μεταξύ μας. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση για το πώς χτίζονται δεσμοί φιλίας μέσα από το τρέξιμο, τις προπονήσεις, τους αγώνες ακόμα και τα ταξίδια για δρομικούς πάντα σκοπούς…

7) Σε κάνει πιο ταπεινό…

…και αυτό είναι αρετή. Έχεις δει ποτέ το DNF δίπλα στο όνομά σου; Δεν μπορεί, έλα τώρα… Έχεις εγκαταλείψει ποτέ αγώνα ή προπόνηση; Ή απλά ένας αγώνας να σου πάει παντελώς χάλια ενώ προπονήθηκες σκληρά, πολλά και δύσκολα χιλιόμετρα παρά τις αντιξοότητες και σου βγήκε το πρόγραμμα που είχες; Το τρέξιμο μπορεί να σε ‘ταπεινώσει’. Αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού εξάλλου είναι τα εμπόδια: τραυματισμοί, αρρώστιες, κακοκαιρίες κτλ, όλα αυτά μπορεί να σε πάνε πίσω και να λυγίσουν ακόμα και τους πιο πετυχημένους αθλητές. Θυμήσου για παράδειγμα την Paula Radcliffe στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004. Με τον καιρό σίγουρα θα έχεις κι εσύ κάποια δρομικά πισωγυρίσματα. Όμως όλα αυτά εν τέλει μας κάνουν πιο δυνατούς. Μας κάνουν να μην θεωρούμε ότι είμαστε άτρωτοι και μας κάνουν να είμαστε πιο υπομονετικοί και ανεκτικοί και σαν δρομείς και σαν άνθρωποι.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος