Η ανάπτυξη μιας νοοτροπίας που θέτει στόχους σε βάθος χρόνου, είναι το κλειδί για την επίτευξη προόδου.

Το να βάζεις μεγάλους στόχους είναι συναρπαστικό – και το ίδιο και να τους κυνηγάς. Αλλά η βιασύνη αυτής της διαδικασίας, για τους δρομείς, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, τραυματισμό και υπερβολική προπόνηση και μπορεί ενδεχομένως να εκτροχιάσει τη σεζόν σας.

Είναι εντάξει να κάνεις μεγάλα όνειρα, αλλά υπάρχει ένας ασφαλέστερος, πιο αποτελεσματικός τρόπος για να θέτεις στόχους σπάζοντας αυτά τα μεγάλα όνειρα σε μέρη. Στο βιβλίο του The Practice of Groundedness, ο προπονητής και συγγραφέας Brad Stulberg το αποκαλεί αυτό «καλλιέργεια νοοτροπίας διαδικασίας». Δείτε πώς να αναπτύξετε τη δική σας νοοτροπία που βασίζεται στη διαδικασία.

Θέστε έναν στόχο (οποιοσδήποτε στόχος, εντός λογικής).

Προσδιορίστε τα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου που είναι υπό τον έλεγχό σας. Κάντε τα όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα.

Ξεχάστε τον μεγάλο στόχο και επικεντρωθείτε στην εκτέλεση των βημάτων. Ο Stulberg προτείνει να κρίνετε τον εαυτό σας μόνο για το επίπεδο παρουσίας σας και την προσπάθεια που καταβάλλετε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη στιγμή.


Επικεντρωθείτε σε στόχους μέσα σε ένα βάθος χρόνου.


Όπως τα περισσότερα πράγματα, μια νοοτροπία διαδικασίας απαιτεί εξάσκηση, αλλά οι ανταμοιβές αξίζουν τον κόπο. «Για τις περισσότερες συνακόλουθες προσπάθειες, η μακροπρόθεσμη πρόοδος αφορά λιγότερο την ηρωική προσπάθεια και περισσότερο τον έξυπνο ρυθμό, λιγότερο για την ένταση κάθε μέρα και περισσότερο για την πειθαρχία κατά τη διάρκεια των μηνών, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ετών», γράφει ο Stulberg.

Ο Stulberg προτείνει να προχωρήσουμε προς τους στόχους μας όπως λέει ο μαραθωνοδρόμος παγκοσμίου ρεκόρ Eliud Kipchoge: «σιγά σιγά.» Προτείνει μάλιστα να επικολλήσετε αυτές τις λέξεις κάπου ως υπενθύμιση ότι η πρόοδος απαιτεί συνεχή προσπάθεια με την πάροδο του χρόνου.


Πηγή: runningmagazine.ca