Ποιο είναι το πάθος σου;

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τη μαγειρική περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Άλλοι ρίχνουν ρίχνονται με τα μούτρα στην καριέρα τους, στην τέχνη τους, στα παιδιά τους ή σε φιλανθρωπίες. Για τόσους πολλούς ανθρώπους, η άσκηση είναι κάθε άλλο παρά πάθος. Είναι αγγαρεία. Εάν παλεύετε με το κίνητρο για άσκηση, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άσχημα. Τα πάθη δεν είναι πάντα κάτι για το οποίο γεννιέσαι. Μπορούν να μαθευτούν. Στην πραγματικότητα, το να αποκτήσεις αγάπη για την άσκηση δεν διαφέρει από το να μάθεις να μαγειρεύεις ή να ζωγραφίζεις.

Μιλήσαμε με τον Holly Beach, MD, ειδικό αθλητικής ιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Banner – University Medical Center South στο Tucson της Αριζόνα. Σημείωσε ότι άτομα όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν το κίνητρο. «Επηρεάζει τους πάντες», είπε. «Ακόμη και οι πιο εκλεκτοί αθλητές αγωνίζονται να παρακινήσουν τον εαυτό τους από καιρό σε καιρό. Το σημαντικό είναι να μην ξεγελιέστε για αυτό. Αφιερώστε λίγο χρόνο και μετά ξανασκεφτείτε τους λόγους για να ασκηθείτε και επιστρέψτε στον δρόμο της άσκησης».

Όπως οτιδήποτε άλλο, η άσκηση ξεκινά από τη νοοτροπία σας. Ανεξάρτητα από την εμπειρία σας, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη νοοτροπία σας σχετικά με την άσκηση.

1. Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας

Η αυτοπαρακίνηση είναι κάτι δύσκολο να κατανοηθεί ακόμα και όταν η δραστηριότητα είναι κάτι που αγαπάς. Η άσκηση με φίλους ή οικογένεια μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε. Καθώς βάζετε στόχους, μοιραστείτε τους μεταξύ τους και προσπαθήστε να λογοδοτήσετε ο ένας τον άλλον. Για πολλούς ανθρώπους, η άσκηση είναι απλώς ένας άλλος τρόπος για να περάσετε χρόνο με τα άτομα που αγαπάτε. Ορίστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα πεζοπορίας με την οικογένειά σας ή εγγραφείτε σε ένα άθλημα της πόλης με τον φίλο σας. Όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο.

2. Αποκτήστε την τεχνολογία που χρειάζεστε

Ό,τι κατέχουμε έχει ένα τσιπ μέσα στις μέρες μας, από το έξυπνο ψυγείο στην κουζίνα μας μέχρι το αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο στο γκαράζ μας. Αγαπάμε την τεχνολογία. Ο κόσμος της γυμναστικής είναι γεμάτος με συσκευές τεχνολογίας, κατασκευασμένες για να μετρούν κάθε δυνατή μέτρηση. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία έχει κάνει την άσκηση πιο διασκεδαστική από ποτέ. Οι σύγχρονοι διάδρομοι και τα σταθερά ποδήλατα διαθέτουν πλέον γιγαντιαίες οθόνες που μεταφέρουν την προπόνησή σας στις παραλίες της Χαβάης ή σε ένα μάθημα υψηλής ενέργειας στο γυμναστήριο. Οι πεζοπόροι και οι ποδηλάτες βουνού μπορούν να συνδεθούν, ακόμη και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Strava. Εάν είστε το άτομο που αποκτά ένα νέο smartphone κάθε χρόνο, δοκιμάστε να προσθέσετε κάποια τεχνολογία στην προπόνησή σας.

3. Πάρτε το χρόνο σας

Όταν μάθατε να ζωγραφίζετε, κάθε πινέλο ήταν καλύτερο από το προηγούμενο; Φυσικά και όχι. Η εκμάθηση ενός νέου πράγματος απαιτεί χρόνο και υπομονή. Οι ικανότητες και τα κίνητρά σας θα υποχωρήσουν και θα κάνετε λάθη που θα μπορούσαν να σας αναγκάσουν να καθίσετε λίγες μέρες έξω. Μην απογοητεύεστε από τον εαυτό σας εάν το να μάθετε να αγαπάτε την άσκηση διαρκεί περισσότερο από όσο περιμένετε. Η δημιουργία ενός νέου πάθους δεν συμβαίνει πάντα με την πρώτη σας προσπάθεια.

4. Δοκιμάστε κάτι νέο. Στη συνέχεια, Δοκιμάστε ξανά.

Όλοι έχουμε αυτόν τον φίλο που του αρέσει να τρέχει. Όταν κάνουν τζόκινγκ στο μονοπάτι της πόλης νιώθουν πιο ελεύθεροι και χαρούμενοι από ποτέ. Αλλά όσες φορές και να τρέξετε, δεν το απολαμβάνετε. Δεν πρόκειται να απολαύσουν όλοι το ίδιο άθλημα. Γίνετε δημιουργικοί στην αναζήτησή σας για φυσική κατάσταση και θυμηθείτε ότι η άσκηση μπορεί να είναι πραγματικά διασκεδαστική. Δοκιμάστε να κάνετε σκι, εγγραφείτε σε ένα μάθημα πυγμαχίας, κλοτσήστε την μπάλα ποδοσφαίρου με τα παιδιά σας… Δεν υπάρχει όριο πόσα νέα αθλήματα μπορείτε να δοκιμάσετε. Όταν βρείτε το κατάλληλο άθλημα (ή αθλήματα!) για εσάς, θα σας κάνει κλικ. Όπως ακριβώς βρήκε ο φίλος σου το τρέξιμο.

5. Απολαύστε τις ημέρες ξεκούρασης, χωρίς ενοχές.

Ακόμα κι αν έχετε βρει μια μορφή άσκησης που αγαπάτε, είναι υγιές να κάνετε το περιστασιακό διάλειμμα. Οι ημέρες ανάπαυσης δίνουν στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Απολαύστε αυτές τις μέρες! Είναι εντάξει να χαλαρώνεις στον καναπέ, να κοιμάσαι λίγο ή να δεις μία ταινία. Κέρδισες τις μέρες ξεκούρασης. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας.

6. Βρείτε το γιατί

Αυτό είναι το πιο σημαντικό. «Λειτουργεί καλύτερα όταν το κίνητρο προέρχεται από μέσα», είπε ο Δρ. Μπιτς. «Για μερικούς που έχουν ενθαρρυνθεί να ασκηθούν από ένα αγαπημένο πρόσωπο ή γιατρό, αυτή η μορφή εξωτερικού κινήτρου μπορεί να μην είναι αρκετή. Κάντε το προσωπικό. Αναζητήστε τη δική σας απάντηση.” Η πηγή του πάθους σας μπορεί να είναι οτιδήποτε, είτε είναι η απώλεια βάρους, ο ανταγωνισμός, η αγάπη για το άθλημα, η μείωση του άγχους ή το να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας. Το «γιατί» σας είναι αυτό που θα σας κάνει να σηκωθείτε από το κρεβάτι και θα ασκηθείτε.


Πηγή: bannerhealth.com