CITY VIBES 

Βλέπω τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός επαγγελματία δρομέα, και όλες μου οι εμπειρίες κάπως συνδέονται με το τρέξιμο. Το τρέξιμο είναι η δημιουργική διέξοδος της ύπαρξής μου, ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την ζωή και ο τρόπος με τον οποίο απαντάω σε αυτή.

Πάντα εκτιμούσα πολύ τους «αυθεντικούς ανθρώπους», εκείνους που ερμηνεύουν τον κόσμο με τον δικό τους πρωτότυπο τρόπο. Αυτό για το οποίο ζούσαν καλλιτέχνες όπως ο Philip Guston ή ο Jean-Michel Basquiat μέσω του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, εγώ το ζω μέσω του τρεξίματος. Με αυτό στο μυαλό μου έχω προσεγγίσει το τρέξιμο όλα αυτά τα χρόνια και έχω καταφέρει μια σχετική επιτυχία. Για την ώρα ζω και προπονούμαι στη Νέα Υόρκη, που κάποτε ήταν η πόλη των αφηρημένων ζωγράφων που σας είπα. Ζω την δική μου «τέχνη» κάθε μέρα. Το τρέξιμο έχει γίνει σκοπός μου και η σημασία του γίνεται ολοένα και πιο μεγαλύτερη κάθε μέρα που με βρίσκει να τρέχω.

2015_11_17_urbanrunning5

Καθώς η σχέση μου με το τρέξιμο μεγαλώνει, είμαι όλο και λιγότερο ανεκτικός σε οτιδήποτε θα με εμποδίσει να πετύχω τους στόχους μου. Η προπόνηση εδώ έχει τις προκλήσεις της και τις δυσκολίες της που μπορεί να αποθαρρύνουν τους δρομείς, ανεξαρτήτως επιπέδου. Και όμως, ως δρομέας ολυμπιακού επιπέδου που ζει σε μια μητρόπολη όπως η Νέα Υόρκη, δεν λέω ότι «πέτυχα παρά το δύσκολο περιβάλλον της πόλης μου», αλλά αντίθετα λέω ότι «πέτυχα εξαιτίας αυτού». Από μια δημιουργική άποψη, η πόλη μπορεί να είναι το τέλειο προπονητικό έδαφος.

Ακολουθούν μερικές δικές μου ερμηνείες και μικρά μυστικά για το πώς να κάνετε το περιβάλλον της πόλης να λειτουργεί προς όφελός σας και να πετύχετε περισσότερους δρομικούς στόχους.

1) Οι δρόμοι είναι ο δικός σας καμβάς!

Όταν τρέχω, οι δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι ο καμβάς ζωγραφικής μου. Δεν έχω σύνορα και εγώ είμαι αυτός που ελέγχει το επίπεδο κούρασης και κίνησής μου. Αν βλέπετε το τρέξιμο σαν τέχνη, τότε πολύ πιθανόν να το απολαύσετε περισσότερο και να είστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες που ίσως δεν έχετε δει ως τώρα. Καθώς τρέχετε απολαύστε εκκεντρικούς ανθρώπους, μέρη και άλλες εμπειρίες που μόνο η πόλη προσφέρει.

2015_11_17_urbanrunning2

2) Κάντε χώρο!

Το βασικό θέμα που αντιμετωπίζω όταν τρέχω στην πόλη είναι ο απίστευτος αριθμός ανθρώπων που πρέπει να περνάω ανάμεσα κάθε μέρα. Αντί όμως να τσαντίζομαι, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτό το πρόβλημα για να βελτιώσω το τρέξιμό μου. Τα νεύρα και το άγχος μπορεί να είναι κακοί παράγοντες σε έναν αγώνα. Οπότε αφήνοντας τον εκνευρισμό στην άκρη, έμαθα να βλέπω τους άλλους δρομείς σαν προπονητικά εργαλεία. Η πρόκληση είναι να κρατήσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας, και να έχετε ίδιο ρυθμό καθώς τους προσπερνάτε γρήγορα και με ασφάλεια. Βρείτε ευκαιρίες να μάθετε να γλιστράτε ανάμεσα από το πλήθος χωρίς να χαλάτε τον ρυθμό σας ή το τέμπο σας. Θα δείτε έτσι βελτίωση στους αγώνες σας, ειδικά όταν τρέχετε από το πίσω μέρος του γκρουπ.

2015_11_17_urbanrunning4

3) Ανεβείτε!

Οι πιο πολλοί από εμάς που μένουμε στην πόλη έχουμε μικρά διαμερίσματα με ελάχιστο χώρο για τα δικά μας βάρη. Επίσης καθώς περνάμε τους δρόμους πολύ συχνά σταματάμε περιμένοντας το φανάρι. Για να συνδυάσουμε αυτά τα δύο προβλήματα στις μικρές παύσεις που κάνουμε χρησιμοποιώ τις ταμπέλες για διάφορες γρήγορες ασκήσεις με το βάρος του σώματος, ή διάφορα σκαλιά για step up. Και οι διατάσεις είναι μια λογική εναλλακτική στην “σφήνα” ενδυνάμωση, απλά εμένα δεν μου κάνει τόσο το κλικ.

4) Μάθετε τα φανάρια!

Τα φανάρια είναι όλα ρυθμισμένα με χρονοδιακόπτη, και αλλάζουν πάντα με τον ίδιο ρυθμό κάθε μέρα και κάθε νύχτα. Για της χαλαρές μέρες μου, πάω σε μια συγκεκριμένη διαδρομή. Ξέρω ακριβώς πόση ώρα μου χρειάζεται να φτάσω σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις και πως θα είναι τα φανάρια με το που φτάσω εκεί. Δίνω σημασία στις λεπτομέρειες, και αν κάποια φορά αργήσω να φτάσω στο φανάρι και το πετύχω να έχει κοκκινήσει… ξέρω ότι πρέπει να πάρω ρεπό. Έτσι μπορώ να καταλάβω αν είμαι κουρασμένος από την προηγούμενη μέρα. Εδώ δεν υπάρχει προπονητής να σε αξιολογήσει, οπότε αυτό είναι πολύ χρήσιμο.

2015_11_17_urbanrunning3

Η γενική ιδέα είναι να είσαι δημιουργικός και να κάνεις το δικό σου τρέξιμο. Χρησιμοποιείστε τις τσάντες από το σουπερμάρκετ καθώς γυρνάτε για να κάνετε λίγα βάρη. Ανεβείτε ή ακόμα τρέξτε τα σκαλιά για το σπίτι σας ή για το γραφείο σας. Ότι και να συμβεί οι δυνατότητες είναι ατέλειωτες και τα σύνορα ανύπαρκτα. Προσεγγίστε το τρέξιμο με τον δικό σας μοναδικό τρόπο. Έτσι πολύ πιθανόν κάποια μέρα να φτάσετε το τρέξιμο σας στο επόμενο επίπεδο.


Πηγή: runningnews.gr