#BELIEVE

Runster, το τρέξιμο δεν κάνει μόνο καλό στην ψυχή αλλά και στην υγεία!

Πιθανότατα να έχεις ακουστά ότι η άσκηση είναι φάρμακο. Λοιπόν αυτό δεν είναι μια ακόμα κουβέντα, είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η συχνή άσκηση (150 λεπτά την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 30 λεπτά για 5 φορές την εβδομάδα) – και συγκεκριμένα το τρέξιμο – έχει ευεργετικές ιδιότητες που φτάνουν πολύ παραπέρα από τα χάπια που σου συνταγογραφεί ο γιατρός. Μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο βοηθάει στην αποφυγή της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών, κάποιων καρκίνων και αρκετές άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το τρέξιμο βελτιώνει πολύ και την ποιότητα της συναισθηματικής και πνευματικής ζωής και τέλος σε βοηθάει να ζήσειε περισσότερο. Να πώς:

Το τρέξιμο σε κάνει πιο χαρούμενο

Αν ασκείσαι συχνά ήδη το έχεις καταλάβει. Δεν έχει σημασία πόσο καλά ή πόσο άσχημα νιώθεις την δεδομένη στιγμή. Η άσκηση θα σε κάνει να νιώσεις λίγο καλύτερα. Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο “runners high (η ευφορία του δρομέα)”, που στην ουσία είναι η έκκριση διαφόρων ορμονών που προκαλούν ευφορία. Μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise έδειξε ότι μια απλή «δόση» άσκησης, πχ 30 λεπτά περπατήματος στον διάδρομο, μπορεί στιγμιαία να ανεβάσει την διάθεση σε κάποιον που πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη. Τον Μάιο του 2013, μελέτη του ίδιου εντύπου Medicine & Science in Sports & Exercise  σε ποντίκια όπου είχαν παρόμοια αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα από το να τρέχουν σε έναν τροχό, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Ακόμα και για εκείνες τις μέρες που πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου για να βγες από την πόρτα του σπιτιού σου, η άσκηση εξακολουθεί να προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη.  Η μέτρια άσκηση βοηθάει να αντιμετωπιστεί το άγχος ακόμα και όταν η εξάσκηση έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με μελέτη του 2012.   Στο  Journal of Adolescent Health δημοσιεύθηκε μελέτη πάλι το 2012 όπου μόλις 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα για 3 εβδομάδες ανέβασε την ποιότητα ύπνου, την διάθεση και την δυνατότητα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της ημέρας.

Δεν έχεις ακούσει κάποιον να λέει το τρέξιμο είναι το «ναρκωτικό» μου; Ε λοιπόν είναι κάτι παρόμοιο. Το 2007 έρευνα στο Physiological Behavior έδειξε ότι το τρέξιμο προκαλεί τις ίδιες νευροχημικές προσαρμογές στους διαύλους ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως και τα εθιστικά ναρκωτικά.

 Το τρέξιμο σε βοηθάει να αδυνατίσεις

Ξέρεις φυσικά ότι το τρέξιμο σε κάνει να καις θερμίδες καθώς εξασκείσαι. Το επιπλέον κέρδος είναι πως οι καύσεις συνεχίζονται ακόμα και αφού έχεις σταματήσει. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή άσκηση βελτιώνει και την «μετάκαυση» δηλαδή την ποσότητα θερμίδων που καίγονται μετά την άσκηση.

Το τρέξιμο δυναμώνει τα γόνατά σου (και τις υπόλοιπες αρθρώσεις και κόκκαλα)

Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ότι το τρέξιμο αυξάνει την πυκνότητα των οστών και επιπλέον βοηθάει και την καταπολέμηση της απώλειας πυκνότητας λόγω ηλικίας. Όμως είναι πολύ πιθανόν να έχεις ακούσει φίλους και συγγενείς να σου λένε ότι το τρέξιμο «κάνει κακό στα γόνατα». Λοιπόν, η επιστήμη λέει πως όχι μόνο δεν είναι έτσι αλλά το αντίθετο. Το τρέξιμο βοηθάει στην υγεία του γόνατος, σύμφωνα αυτό που είπε σε συνέντευξή του ο David Felson, Ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Γνωρίζουμε από πολλές έρευνες μακράς διάρκειας ότι το τρέξιμο δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ζημιά στα γόνατα» είπε ο Felson. «Όταν κοιτάμε ανθρώπους με αρθρίτιδα στα γόνατα, δεν διαπιστώνουμε ιδιαίτερη σχέση ή ιστορικό τρεξίματος, ενώ όταν κοιτάμε δρομείς και τους παρακολουθούμε για κάποιο διάστημα δεν βλέπουμε ότι ο κίνδυνος να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα αυξάνεται περισσότερο από το αναμενόμενο».

Το τρέξιμο σε κρατάει διαυγή καθώς μεγαλώνεις

Ανησυχείς μήπως «το χάνεις» καθώς μεγαλώνεις; Η συστηματική άσκηση θα σε βοηθήσει λοιπόν να «μην το χάσεις». Στο Psychonomic Bulletin & Review τον Δεκέμβρη κατέληξαν μετά από πάμπολες αποδείξεις ότι η τακτική άσκηση βοηθάει την πνευματική παρακμή που έρχεται με το πέρασμα των χρόνων, και πιο συγκεκριμένα λειτουργίες όπως εναλλαγή δραστηριότητας, επιλεκτική επικέντρωση και λειτουργική μνήμη.

Συστηματικά οι μελέτες βρίσκουν ότι οι πιο ηλικιωμένοι με καλή φυσική κατάσταση έχουν καλύτερα σκορ σε πνευματικές δοκιμασίες σε σχέση με αντίστοιχους ηλικιωμένους που δεν ασκούνταν. Ακόμα και σε ασθενείς από εγκεφαλικό, η συχνή άσκηση βελτιώνει την ικανότητα μνήμης, την γλώσσας, σκέψης και επίλυσης προβλημάτων σχεδόν μέχρι 50%. Η ερευνητική ομάδα στο τέλος του προγράμματος βρήκε «αξιόλογη βελτίωση» στην γενικότερη απόδοση του εγκεφάλου και κυρίως σε προσοχή, στην συγκέντρωση, στον σχεδιασμό και την οργάνωση.

Μειώνονται οι πιθανότητες καρκίνου

Μπορεί το τρέξιμο να μην γιατρεύει τον καρκίνο, αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι βοηθάει να τον προλάβουμε. Μια μεγάλη ανασκόπηση 170 επιδημιολογικών μελετών στο Journal of Nutrition  έδειξε ότι η συχνή άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων. Ακόμα περισσότερο το τρέξιμο, αν ήδη έχεις καρκίνο, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής καθώς γίνονται οι χημειοθεραπείες.

Το τρέξιμο σου προσθέτει χρόνια ζωής

Ακόμα και με το ελάχιστο προτεινόμενο της φυσικής άσκησης (30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα), θα ζήσεις περισσότερο. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν διαφορετικοί τύποι ανθρώπων ξεκίνησαν το τρέξιμο, έζησαν περισσότερο. Οι καπνιστές πρόσθεσαν 4,1 χρόνια στις ζωές τους, οι μη-καπνιστές κέρδισαν 3 χρόνια. Οι επιζώντες από τον καρκίνο προέκτειναν τις ζωές τους 5.3 χρόνια. Αυτοί με καρδιακές παθήσεις για 4,3 χρόνια.


Πηγή: RUNNERS WORLD