#CHOOSE

Ένα διαχρονικό  ερώτημα που κυριαρχεί σε όσους τρέχουν, αρχάριοι και μη, είναι ποια επιφάνεια είναι καταλληλότερη για το τρέξιμο. Υπάρχουν διαφόρων ειδών επιφάνειες, η κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα αναλύσουμε τις  5 επιφάνειες τρεξίματος (γρασίδι, χώμα, άσφαλτος, ταρτάν και μπετόν) για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που θα σου προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο αγωνιστικά αλλά και σωματικά.

Γρασίδι

Η μαλακή επιφάνεια του γρασιδιού την κάνει ιδανική για τρέξιμο καθώς είναι η επιφάνεια που επιστρέφει προς το σώμα μας τις λιγότερες δυνάμεις. Έτσι έχουμε λιγότερους κραδασμούς,  περιορίζοντας στο ελάχιστό τις πιθανότητες για τραυματισμούς. Το γρασίδι χρησιμοποιείται κυρίως κατά την διάρκεια της προθέρμανσης και της αποθεραπείας  αλλά και για αποκατάσταση από την καταπόνηση και τους τραυματισμούς. Συνεχόμενη χρήση αυτής της επιφάνειας μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι αποσβεστικές της ιδιότητες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα γόνατα και τους γαστροκνημίους.

Χώμα

Το χώμα είναι η μαλακότερη επιφάνεια μετά το γρασίδι. Οι ιδιαιτερότητες όμως της  χωμάτινης επιφάνειας και συγκεκριμένα στα μονοπάτια  (πέτρες, λακκούβες, ανηφοριές, κατηφοριές …) μπορούν να προκαλέσουν τυχόν τραυματισμούς, από ήπιας μορφής μέχρι σοβαρότερους. Η χωμάτινη επιφάνεια σε ήπια μορφολογία εδάφους συνιστάται συνήθως για προπονήσεις μεγάλων  αποστάσεων.

Άσφαλτος

Η άσφαλτος είναι μια σκληρή επιφάνεια που προκαλεί αρκετούς τραυματισμούς και καταπόνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η σκληρή του επιφάνεια δεν απορροφά καθόλου τους κραδασμούς, επιστρέφοντας έτσι μεγάλες δυνάμεις πίεσης προς το ανθρώπινο σώμα.  Θα ήταν  σωστό όμως να έχεις επαφή με αυτή την επιφάνεια, για να μπορεί να αντιδρά καλύτερα το σώμα σου στους αγώνες που διεξάγονται στην άσφαλτο.

2015_10_27_Runningsurfaces2

Ταρτάν

Αν έχεις την δυνατότητα πρόσβασης σε στάδιο με ταρτάν, η επιφάνεια αυτή είναι ήπιας σκληρότητας. Το ταρτάν δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν γρήγορες διαλειμματικές  προπονήσεις, που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τον αγωνιστικό σου ρυθμό. Θα ήταν ιδανικότερο η προπόνηση σε ταρτάν να γίνεται μέρα παρά μέρα για αποφυγή τυχόν τραυματισμού.

Μπετόν/πλακάκια

Η επιφάνεια αυτή είναι 10 φορές πιο σκληρή από την άσφαλτο λόγο της πυκνότητας των μορίων της. Συνιστούμε να αποφεύγεται!

Runster, διάλεξε τον δικό σου συνδυασμό, με βάση τους στόχους που έχεις στο μυαλό σου. Με έναν σωστό  συνδυασμό των επιφανειών μπορείς να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς, αυξάνοντας σημαντικά την απόδοσή σου προπονητικά και αγωνιστικά.


Τσιάρτας Στυλιανός, facebook.com/tsiartansblog