RUN BETTER 

Το τρέξιμο (μικρών, μεσαίων και μεγάλων) αποστάσεων επηρεάζει αναλόγως το σώμα και το αναγκάζει σε προσαρμογές προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του αθλήματος. Οι δρομείς υποβάλλουν το σώμα τους σε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση, η οποία διαφοροποιείται σε επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα (ανηφόρες, κατηφόρες, καιρικές συνθήκες κτλ.). Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν ολότητα κατά την διάρκεια του τρεξίματος (π.χ. στην ανηφόρα οι ραχιαίοι βρίσκονται σε έντονη σύσπαση) και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη να βρίσκονται όλες οι μυικές ομάδες σε καλή κατάσταση και να είναι εξίσου γυμνασμένες και έτοιμες να δεχθούν τα ανάλογα φορτία.

Πώς βοηθά η yoga το μυοσκελετικό σύστημα; 

Σπουδαίο ρόλο στην καλή κατάσταση του μυικού συστήματος παίζει το σωστό μήκος των μυών και η ικανότητά τους να είναι ταυτόχρονα δυνατοί και χαλαροί. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια του τρεξίματος δημιουργούν βραχύνσεις σε βασικές μυικές ομάδες, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, οδηγούν σε μυικές ανισορροπίες οι οποίες δημιουργούν τάσεις στις αρθρώσεις και οδηγούν σε σύνδρομα υπερ-χρήσης και τραυματισμούς. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά είναι οι διατάσεις πριν και μετά τις προπονήσεις, ή ακόμα και ανεξάρτητα από αυτές.

Η yoga είναι ένα είδος άσκησης το οποίο βοηθά, μέσα από διάφορες στάσεις, στη χαλάρωση των μυών και των αρθρώσεων. Η παρατεταμένη διάταση χαλαρώνει και επιμηκύνει τους μύες και αποσυμφορίζει την ένταση από τις αρθρώσεις. Επίσης, οδηγεί στην ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος (πλάτης ώμων, ποδιών) και δημιουργεί μεγαλύτερη αίσθηση σταθερότητας και τη διάρκεια του τρεξίματος.

Yoga και αναπνοή

Ένα βασικό κοινό σημείο ανάμεσα στη yoga και το τρέξιμο είναι η αναπνοή. Οι δρομείς με καθημερινή εξάσκηση φροντίζουν ώστε η αερόβια ικανότητα τους να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ο δρομέας πρέπει να ναι συγκεντρωμένος και να αναπνέει ήρεμα και σωστά. Μέσα από τη yoga υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι και τεχνικές ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η σωστή αναπνοή, να αυξηθεί η ενεργός επιφάνεια των κυψελίδων στους πνεύμονες και να οδηγήσει όλο αυτό σε μία καλύτερη αναπνευστική λειτουργία.

Yoga και χαλάρωση – διαλογισμός

Η χαλάρωση του σώματος και του νου αποτελεί ακόμα ένα πολύ βασικό σημείο για έναν δρομέα. Σίγουρα το άγχος και η ένταση του αγώνα επηρεάζουν τον δρομέα σε όλα τα επίπεδα (σωματικά, ψυχολογικά, ορμονικά). Πολλές φορές μέρος της εξάσκησης για έναν δρομέα αποτελεί και η νοερή προπόνηση. Ο δρομέας συγκεντρώνεται και επαναλαμβάνει την προπόνησή του με το μυαλό.

Μετά από κάθε πρακτική yoga ακολουθεί η χαλάρωση και ο διαλογισμός ο οποίος έχει διάφορα επίπεδα. Μέσα από τη χαλάρωση και το διαλογισμό ο άνθρωπος μαθαίνει να συγκεντρώνει τη σκέψη του και την ενέργεια του σε ένα μόνο πράγμα. Με τον τρόπο αυτό ο δρομέας μπορεί να εξασκηθεί προκειμένου να μειώσει το άγχος του κατά την αναμονή του αγώνα ή κατά τη διάρκεια αυτού, να κρατήσει  του και να είναι γενικότερα νηφάλιος και χαλαρός.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα yoga μπορεί να βοηθήσει έναν δρομέα να επωφεληθεί σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να πετύχει το στόχο του και να βελτιώσει την απόδοσή του.


Νικολέττα Σιόγκα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής