GET STRONGER

To CrossFit είναι ένας σχετικά νέος τρόπος εκγύμνασης ο οποίος γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής. Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει γνωρίσει τρομερή ανάπτυξη. Εκτός από γυμναστήρια που ασχολούνται αποκλειστικά με CrossFit (boxes) βλέπουμε και «κανονικά» γυμναστήρια να βάζουν στο πρόγραμμά τους το CrossFit. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και χωρίς τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Ας δούμε για ποιους λόγους θα πρέπει να δοκιμάσεις το CrossFit.

1. Αποτελέσματα

Αυτό είναι που κυνηγάμε όλοι σωστά; Είτε ενδιαφέρεσαι για μείωση του σωματικού λίπους και για αύξηση της μυϊκής μάζας είτε για βελτίωση των τριγλυκεριδίων το CrossFit παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα που είναι ορατά σε εξετάσεις αίματος και στον καθρέφτη.

2. Λειτουργική Άσκηση

Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα γενικής φυσικής ετοιμότητας που προετοιμάζει για τις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής. Μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας από λειτουργικές κινήσεις, θα πετύχεις μακροζωία και καλύτερη φυσική κατάσταση. Οι μέρες της ρουτίνας  και των επαναλήψεων έχουν φύγει ανεπιστρεπτί.

«Καλώς ήρθατε σε ένα κόσμο όπου η ρουτίνα είναι ο εχθρός και η αλλαγή είναι η βεβαιότητα”

3. Για Όλους

Είτε είσαι επαγγελματίας αθλητής, εκτός φόρμας, ή συνταξιούχος, το CrossFit πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί για να ταιριάζει με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Οι προπονητές θα αξιολογήσουν την κατάσταση, τις επαναλήψεις, ή ακόμα και τις ασκήσεις και παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει η γιαγιά μου να κάνει CrossFit; Απολύτως!

4. Νευρολογική επάρκεια

Ασκώντας λειτουργικές κινήσεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, μαθαίνεις να κινείσαι με ασφάλεια και αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, η άρση θανάτου (deadlift) μπορεί να ακούγεται επικίνδυνη,αλλά κάθε φορά που σηκώνεις ένα αντικείμενο από το έδαφος, ολοκληρώνεις μια άρση θανάτου. Με την πραγματοποίηση της κίνησης, ενεργοποιείς το σώμα σου για να εκτελέσει την κίνηση καλά.

5. Nοοτροπία νικητή

Οι CrossFitters βιώνουν πολλές αλλαγές στη φυσική τους κατάσταση, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή είναι αυτή που συμβαίνει στο σημείο μεταξύ των αυτιών, στο μυαλό. Το CrossFit απαιτεί σκληρή δουλειά και η σκληρή δουλειά είναι κουραστική. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του CrossFit είναι η ψυχική ανθεκτικότητα που δημιουργεί και μεταφέρεται σε όλες τις πτυχές της ζωής.

6. Προπόνηση ανεξαρτήτως εποχής

Υπάρχουν πολλά αθλήματα που είναι εποχιακά (σκι, ορειβασία κλπ) και απαιτούν μια συγκεκριμένη αθλητική ικανότητα. Το CrossFit είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα για την προπόνηση παντός καιρού για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης στο σύνολό της, με την ανάπτυξη καρδιαγγειακης αντοχής, δύναμης, ευελιξίας, ταχύτητας, συντονισμό, ακρίβειας, ευκινησίας και ισορροπίας. Αναδεικνύοντας κάθε μία από αυτές τις ικανότητες, οι αθλητές έχουν καλύτερες επιδόσεις.

7. Κοινότητα

Η εμπειρία μιας κοινότητας που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Το CrossFit είναι κάτι περισσότερο από την άσκηση. H κοινότητα του CrossFit θα γιορτάσει τις προσωπικές σου επιτυχίες μαζί με τους άλλους αθλητές (όλοι οι συμμετέχοντες θεωρούνται αθλητές δεν έχει σημασία το επίπεδο). Θα έχεις την ευκαιρία να βιώσεις τις εκδηλώσεις της κοινότητας, όπως διαγωνισμούς (ως θεατής ή ως αθλητής) ή εκδηλώσεις της ομάδας και να διαλέξεις εμπειρογνωμόνες σε θέματα που σε απασχολούν. Ή, μπορείς απλά να έρθεις μέσα σε μια ενεργή ημέρα ανάπαυσης, και να συνομιλήσεις με τους φίλους σου.

8. Προσιτές τιμές

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να εμπλακεί κανείς με το CrossFit, από το personal training (πολλά λεφτά), μέχρι εκγύμναση σε κάποιο box  (πιο οικονομικό), ή να προπονείσαι μόνος σου χρησιμοποιώντας το CrossFit.com (δωρεάν!). Η πιο συνηθισμένη πορεία, ξεκινά σε ένα box, όπου θα πρέπει να διδαχτείς τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί ένα WOD (προπόνηση της ημέρας), να προπονηθείς μέσω ενός WOD. Συνήθως οι τιμές στην Ελλάδα ξεκινάνε από 50-60€/μήνα και ανεβαίνουν. Με πακέτα  (3μηνα, 5μηνα κτλ) μπορείς να πετύχεις καλύτερες τιμές. Αν σου φαίνονται πολλά, σκέψου πως είναι το next-best-thing από τη πρόσληψη ενός personal trainer. Αφού μπορεί να μην έχεις αποκλειστικότητα στον προπονητή, αλλά ένας προπονητής σε παρακολουθεί πάντα, όλες οι ασκήσεις γίνονται υπό την εποπτεία των προπονητών.

9. Αλλαγή ρυθμού

Χάνεις τον ενθουσιασμό που είχες κάποτε για την άσκηση; Στο CrossFit η προπόνηση αλλάζει καθημερινά, θα βρεις τον εαυτό σου να ανανεώνεται σε κάθε WOD. Θα καταλάβεις τον ενθουσιασμό στο δρόμο για το γυμναστήριο και την έκρηξη ενδορφινών, καθώς θα φεύγεις.

10. Fun – crossfit – προπόνηση διασκέδαση

Αυτό είναι το βασικότερο σημείο για τους περισσότερους ανθρώπους. Συνδυάζοντας στοιχεία από την παραπάνω λίστα, το CrossFit θα σε αφήσει ιδρωμένο, χαμογελαστό, και να θέλεις περισσότερο. Δεν το πιστεύεις; Κάλεσε έναν φιλαράκο παρακολουθήστε ένα δωρεάν «intro class» στο τοπικό box. Οι περισσότεροι προπονητές επιτρέπουν μία ή δύο ελεύθερες εισόδους για να πάρετε μια ιδέα για την κουλτούρα του γυμναστηρίου.


Πηγή: www.rxdnews.gr