Ένας δυνατός κορμός θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το τρέξιμό σου για περισσότερη ώρα.

Η προπόνηση δύναμης και οι ασκήσεις κορμού συνδέονται με το τρέξιμο. Ενώ οι ειδικοί μπορεί να διαφωνούν σχετικά με το ποιοι μύες αποτελούν ακριβώς τον ‘κορμό’, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η βελτίωση της μυϊκής δύναμης με την ανάπτυξη των μυών σταθεροποίησης θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού και θα βελτιώσει την απόδοσή σου. Ειδικά στο τρέξιμο αποστάσεων, οι μύες του κορμού είναι πολύ σημαντικοί στο τελευταίο στάδιο του αγώνα όπου είσαι κουρασμένος και το στυλ σου αρχίζει να χαλάει. Όσο δυνατότερος είσαι, τόσο περισσότερο μπορείς να διατηρείς το δρομικό σου στυλ, το οποίο συνεπάγεται με καλύτερη απόδοση.

Οι μύες του κορμού περιλαμβάνουν τους κοιλιακούς, τους ραχιαίους και τα ισχία. Αυτοί οι μύες σε βοηθάνε να στέκεσαι όρθιος και να μεταφέρεις την ενέργεια στα πόδια σου. Η παρακάτω προπόνηση είναι αρκετά απλή και μπορείς να την πραγματοποιήσεις και έξω μετά από το τρέξιμό σου. Δεν απαιτεί βάρη ή να πηγαίνεις στο γυμναστήριο.

Εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες μου ασκήσεις κορμού για να ξεκινήσεις. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν καθημερινά, αλλά ξεκίνα να τις κάνεις μέρα παρά μέρα ώστε να δίνεις στο σώμα σου χρόνο για αποκατάσταση. Ξεκίνησε με λίγες επαναλήψεις και αύξησέ τις σταδιακά. Την σανίδα και τους ραχιαίους Superman σε αρχικά στάδιο εκτέλεσέ τις για 20-30 δευτερόλεπτα και αύξησε σταδιάκα τον χρόνο.

Στήριξη σανίδα στους αγκώνες

Διατήρησε την θέση για 30 δευτερόλεπτα, χαλάρωσε και επανέλαβε για 2ο σετ. Σταδιακά αύξησε τον χρόνο και τον αριθμό των σετ.

Πλάγια στήριξη σανίδα

Διατήρησε για 30 δευτερόλεπτα, χαλάρωσε και επανέλαβε για την άλλη μεριά.

Ραχιαίοι Superman

Σηκώνεις αριστερό χέρι με δεξί πόδι και διατηρείς την θέση για 20 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια εκτελείς για την άλλη πλευρά πάλι με αντίθετο χέρι-πόδι και για 20 δευτερόλεπτα. Και τέλος σηκώνεις χέρια και πόδια και μένεις ψηλά για 20 δευτερόλεπτα.

Ροκανίσματα

Τα πόδια είναι λυγισμένα με τα πέλματα να ακουμπούν το έδαφος. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψεις τον πόνο στην μέση. Το βλέμμα κοιτάζει ψηλά και σηκώνεσαι τόσο, ώστε να περνάει ένα χέρι κάτω από την πλάτη σου. Τέλος μην ξεχνάς την αναπνοή σου.

Εκτελείς για 30 δευτερόλεπτα.

Πλάγια κοιλιακοί ‘ποδήλατο’

Μαζεύεις εναλλάξ γόνατα κοντά στο στήθος με ταυτόχρονη στροφή, προσπαθώντας να ακουμπήσεις χιαστή αγκώνα και γόνατο.

Εκτελείς για 30 δευτερόλεπτα.


Πηγή: Runnersworld.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ