Είναι χειμώνας και όπως είναι λογικό η θερμοκρασία είναι πεσμένη. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να βρουν για ένα τρέξιμο στο κρύο και να γυμναστούν.

Και αυτό γιατί το τρέξιμο είναι μία υγιείς συνήθεια για πολλούς, που δεν μπορούν να την αφήσουν λόγω καιρού.

Το τρέξιμο σε τέτοιες συνθήκες είναι μία ιδιαίτερη αίσθηση. Στην αρχή νιώθεις λίγο εκτός, και είναι λογικό. Το σώμα σου πιθανότατα να μην απολαμβάνει το γεγονός του ότι βγήκες να τρέξεις με αυτή τη θερμοκρασία. Αυτό όμως γίνεται μέχρι να ξεκινήσεις να ζεσταίνεσαι, κάτι που δεν αργεί να γίνει.

Από εκεί και έπειτα, η προπόνησή σου δεν θα διαφέρει με τις άλλες. Έχεις πλέον προσαρμοστεί στις συνθήκες του περιβάλλοντος και μπορείς να λειτουργήσεις κανονικά.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε 5 χρήσιμες συμβουλές για σένα που κάνεις ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τρέξιμο στο κρύο.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΤΥΣΙΜΟ

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το τι θα βάλω για να βγω για τρέξιμο στο κρύο.

Μία δημοφιλής ιδέα είναι να φορέσουμε πολλά ρούχα. Αυτό είναι βολικό γιατί όσο προχωράει η προπόνηση θα ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας και θα μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποιο από αυτά. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις και ένα μπουφάν ή αντιανεμικό για την αρχή και μετά να το βγάλεις.

Επίσης μία άλλη λύση είναι τα ισοθερμικά μπλουζάκια και παντελόνια. Αυτά σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας κρατούν ζεστό το σώμα μας. Φόρεσέ τα σε άμεση επαφή με το σώμα σου και από πάνω βάλε τα υπόλοιπα ρούχα.

Για τα χέρια σου θα χρειαστείς ενδεχομένως να φορέσεις γάντια για να τα προστατέψετε να μην ανοίξουν από το κρύο. Αν η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή μπορείτε και να μην βάλετε. Αν έχεις αθλητικά λεπτά γάντια θα σε βολέψουν περισσότερο.

Προτείνουμε ένα σκούφο ή μία λαιμουδιέρα να καλύπτει τα αυτιά και το κεφάλι. Μέχρι να τελειώσει η προπόνηση το κράτησέ τα φορεμένα για να μην εκτεθείς ιδρωμένος στο κρύο.

Αν κάνεις τρέξιμο με αργό tempo θα χρειαστείς περισσότερα ρούχα απ’ ότι αν κάνεις με γρήγορο ρυθμό.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Επιλέξτε μία διαδρομή που να μην κοντά στην θάλασσα ή σε κάποιο ανοικτό σημείο που μπορεί να σας κάνει να κρυώσετε περισσότερο. Εκεί ο άνεμος μπορεί να είναι πιο ισχυρός και να σας δυσκολεύει.

Αν πάτε κάπου με τα πόδια υπολογίστε και την επιστροφή σας πίσω ώστε να μην μείνετε στατικοί αφού έχετε τελειώσει και είστε ιδρωμένοι.

Εγώ συνήθως θα επιλέξω κάποιο στάδιο ή γήπεδο για την προπόνηση μου, αλλά μπορείτε να πάτε και σε πάρκο, βουνό και οπουδήποτε αλλού σας ευχαριστεί.

Ένα έξυπνο tip είναι να πάτε με την φορά του ανέμου, ώστε να μην σας χτυπάει κόντρα και σας δυσκολεύει.

ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ

Είναι λογικό να ξεκινήσετε στην αρχή χαλαρά με λίγο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο. Μόλις ζεσταθείτε, αν ο σκοπός σας είναι να τρέξετε πιο γρήγορα μπορείτε να το κάνετε αλλιώς συνεχίζεται στο ίδιο τέμπο.

Σημαντικό είναι να μην κάνετε διατάσεις κρύοι. Το σώμα πρέπει να είναι ζεστό πρώτα και μετά να ξεκινήσετε τις διατάσεις ή τυχόν άλλες ασκήσεις.

Αφού έχετε ζεσταθεί μπορείτε κλιμακωτά να ανεβάσετε την ένταση της προπόνησης σας, μέχρι εκεί που εσείς θέλετε.

ΣΩΣΤΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Η σωστή ενυδάτωση παίζει μεγάλο ρόλο όχι μόνο στο τρέξιμο αλλά και σε όλα τα αθλήματα. Το χειμώνα λόγω του κρύου είναι πιο δύσκολο να πιούμε αρκετό νερό. Αυτό μπορεί να μας αφήσει αφυδατωμένους κατά την διάρκεια του τρεξίματος.

Mία συμβουλή είναι να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι νερό .Πριν την προπόνηση σας καλό θα ήταν να έχεις πιεί τουλάχιστον 500ml νερού.

Όπως λέει και η mayo clinic η πρόσληψη νερού είναι επαρκής αν το χρώμα των ούρων σας είναι διαφανές ή ανοικτό κίτρινο.

ΟΧΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Αν δεις ότι οι συνθήκες δεν σου επιτρέπουν να προπονηθείς με τον τρόπο και την ένταση που θέλεις, δεν πειράζει.

Μπορείς να κάνεις τις πιο δυνατές προπονήσεις σου σε ένα διάδρομο γυμναστηρίου ή σε κάποιον κλειστό χώρο.

Απόλαυσε την προπόνησή σου, νιώσε ωραία και συνέχισε έχοντας όλα αυτά υπόψιν. Είσαι πλέον έτοιμος να βγεις έξω και να ξεκινήσεις τρέξιμο στο κρύο δίχως δισταγμούς.


Πηγή : simplefit.gr