Για ένα δυνατό και γρήγορο 5άρι, πρέπει να βάλεις στην προπόνησή σου δυναμικές ασκήσεις ισορροπίας και, κάθε φορά, να τις κάνεις όλο και πιο δύσκολες.

Το τρέξιμο δεν αρκεί από μόνο του. Χρειάζεσαι ελαστικότητα καθώς προσγειώνεσαι στο έδαφος. Όσο πιο ελαστικός είσαι τόσο καλύτερη επιστροφή ενέργειας θα έχεις.

Έτσι, θα βελτιώσεις την δρομική σου οικονομία ή την ικανότητα να χρησιμοποιείς το οξυγόνο αποτελεσματικά και να τρέξεις πιο γρήγορα. Ακόμα, θα αποφύγεις τους τραυματισμούς στα πόδια σου.

Κάνε τις παρακάτω ασκήσεις δύο φορές την εβδομάδα και ιδανικά μετά από μια δύσκολη προπόνηση ή long run.

Αλματάκια στα δύο πόδια.

Ξεκίνησε με 3 σετ των 8 επαναλήψεων.

Αλματάκια σε ένα-ένα πόδι.

Ξεκίνησε με 3 σετ των 8 επαναλήψεων.

Γέφυρα.

Ξεκίνα με την γέφυρα στα δύο πόδια και για 20 δευτερόλεπτα, αρχικά. Μόλις φτάσεις να στέκεσαι στην θέση για 45 δευτερόλεπτα (ιδανικά μετά την 3η εβδομάδα), τότε ξεκίνα γέφυρα σε ένα-ένα πόδι για 30 δευτερόλεπτα το καθένα.

Στήριξη ‘σανίδα’.

Ξεκίνα με την βασική σανίδα και για 20 δευτερόλεπτα. Μόλις φτάσεις να μένεις στην θέση αυτή για 45 δευτερόλεπτα με άνεση (μετά από 3 βδομάδες), τότε εξέλιξε την άσκηση κάνοντας στήριξη σε αντίθετο χέρι-πόδι και για 20 δευτερόλεπτα κάθε μεριά.

Πλάγια ‘σανίδα’.

Ξεκίνα με την βασική πλάγια σανίδα και ομοίως με την παραπάνω άσκηση, ακολούθησε την ίδια τακτική.

Split Squats.

Τοποθετείς το αριστερό σου πόδι μπροστά και σε άνοιγμα τέτοιο ώστε να είναι σαν να θες να κάνεις προβολή. Από το σημείο αυτό εκτελείς βύθιση του κορμού χωρίς να μετατοπίζεις τα πόδια σου.

2 σετ των 12 επαναλήψεων κάθε πόδι για αρχή, και σταδιακά αυξάνεις σετ και επαναλήψεις.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ