Η οικολογική συνείδηση και το ηθικό προφίλ βρίσκονται στην καρδιά αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μόδας.

Η αστραπιαία άνθιση της “γρήγορης μόδας” ήταν μια αφορμή να αποκαλυφθεί η παθογένεια ενός χώρου που εκτός από λαμπερός και δημιουργικός, δυστυχώς, είναι και καταστροφικός: Η βιομηχανία της μόδας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ρυπογόνων για τον πλανήτη βιομηχανιών. Η κρίση της πανδημίας ήταν μοιραίο να επισπεύσει τις διαδικασίες για να αφυπνιστούμε και να δράσουμε δημιουργώντας τις συνθήκες που θα φέρουν τη μόδα πιο κοντά στην κοινωνική δικαιοσύνη και το σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το τελευταίο και πιο ουσιαστικό fashion trend είναι η βιωσιμότητα και η ελληνική μόδα την αγκαλιάζει όλο και πιο πολύ. Ας δούμε ένα ένα αυτά τα νέα ελληνικά sustainable brands που αξίζει να γνωρίζεις.

Alchimia vegan shoes

“Οι καλοκαιρινές “αλχημείες” είναι ένας χειροποίητος φόρος τιμής στην φύση που αποτελεί πηγή δύναμης και ελπίδας. Θέλοντας να της εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, δημιούργησα μια συλλογή από φυσικά υλικά που συνέλεξα από τα δάση και τους αγρούς. Τα συνδύασα με τα γνώριμα ταπεινά υλικά της αλχημείας: την πλαστική σακούλα, τα σακιά από την βιομηχανία τροφίμων αλλά και τα παλιά οικογενειακά εργόχειρα. Το νήμα που συνδέει παλαιότερες και νέες δημιουργίες, συνεχίζει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά: βιωσιμότητα, low waste, διαφάνεια, χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα”, λέει η δημιουργός του brand Alchimia vegan shoes Νικόλ Δαλάτση.

Christiana Vardakou

Ένα νέο brand που χρησιμοποιεί οργανικά υφάσματα και νήματα βαμμένα στο χέρι με φυτικές βαφές και παραδοσιακές τεχνικές όπως η ύφανση σε αργαλειό, το μπατίκ και το κέντημα. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης αυτής της αργής επεξεργασίας, κάθε προϊόν είναι μοναδικό και φτιαγμένο με αγάπη. Οι δημιουργίες της Χριστιάνας Βαρδάκου στοχεύουν στην ανάδειξη της αειφορίας και της συνειδητοποιημένης κατανάλωσης, ενάντια στη γρήγορη μόδα και το throw-away culture. Christiana Vardakou

2WO+1NE=2

Για τη Βαλίσια Γκότση και τη Στέλλα Παναγοπούλου δύο κι ένα κάνουν… δύο! Με κάθε συλλογή τους εμπνευσμένη από μια πόλη του κόσμου οι πολυμορφικές, αρχιτεκτονικές, μίνιμαλ δημιουργίες τους παντρεύουν την παράδοση με το φουτουρισμό σε ένα brand με νομαδικό πνεύμα και οικολογική συνείδηση. Φυσικά υλικά και φυσικά βαμμένα και επεξεργασμένα υφάσματα, τα οποία είναι φιλικά στο περιβάλλον αλλά και το ανθρώπινο σώμα είναι η φιλοσοφία του 2WO+1NE=2 που υποστηρίζει την ουσιαστική μακροζωία των ρούχων παρά την εφήμερη φιλοσοφία των trends.

Vathos Apparel

Ένα brand με οικολογική προσέγγιση και μίνιμαλ αισθητική με συλλογές από βιώσιμα υλικά και ποιοτικά υφάσματα που δεσμεύονται να έχουν διάρκεια στον χρόνο και στη ζωή μας. Για όλες τις δημιουργίες της η Vathos Apparel χρησιμοποιεί 100% πιστοποιημένα οργανικά υλικά, τα προϊόντα της παράγονται στην Ελλάδα και διακρίνονται για την αντοχή τους, τις απαλές υφές τους και την ποιότητα κατασκευής τους.

‘ergon Mykonos

Η Μαριέττα Καρπαθίου, Creative Director & ιδρύτρια της ‘ergon Mykonos έχει καταφέρει να μεταδώσει την εμπειρία της στην αρχιτεκτονική και την καλλιτεχνική της φύση σε ένα brand που ενσωματώνει την παρουσία της τέχνης στην καθημερινότητα μας σε συνδυασμό με τη διαχρονικότητα και την εφευρετικότητα του ελληνικού πνεύματος. Στην εποχή του fast fashion και της καταναλωτικής τέχνης η ‘ergon Mykonos σχεδιάζει τα δικά της μοντέλα χρόνου και ζωής με “ηθική” κομψότητα, εκφράζοντας την ένωση διαφορετικών μορφών τέχνης.

Mia Papa

Πολυτελές και σοφιστικέ, το νέο ελληνικό sustainable lifestyle brand βασίζεται σε μια απλή εξίσωση υψηλής δεξιοτεχνίας: τα περίπου 100 κουκούλια μεταξοσκώληκα μετατρέπονται σε 150.000 μέτρα μεταξωτού νήματος για να καταλήξουν από τα χέρια των παραδοσιακών τεχνιτριών του Σουφλίου στις μεταξωτές δημιουργίες resortwear Mia Papa. Θερμή υποστηρίκτρια της άποψης ότι η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες, η σχεδιάστρια – αρχιτέκτονας Μία Παπαευθυμίου επικεντρώνεται στη δημιουργία των μοναδικών κομματιών Mia Papa που υπακούουν στην conscious φιλοσοφία.

House of myrtile

Μέσα από την πραγματική ανάγκη για πρακτικά αλλά και καλαίσθητα αξεσουάρ, το House of Myrtle μάς συστήθηκε με το δικό του, μοναδικό, δημιουργικό και “φυσικό” τρόπο. “Το HoM αντανακλά την αγάπη μας για μια καθημερινότητα πιο κοντά στη φύση” δηλώνει η δημιουργός Σέβη Χατζηπαυλή που επιδιώκει να παντρεύει το στυλ και τη δημιουργικότητα με τη φύση. Η επιλογή φυσικών και υψηλής ποιότητας υλικών αποτελεί τη βασική φιλοσοφία του brand με την πλειοψηφία των προϊόντων να είναι από 100% βαμβάκι.

Lefkon

Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Ειρήνης Λουίζας Ανδρικοπούλου είναι επηρεασμένη από έναν συνδυασμό ελληνικών σχημάτων, σκανδιναβικού μινιμαλισμού και ιαπωνικής αισθητική. Κάθε μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού του brand είναι διαφανές και βιώσιμο με συλλογές που δημιουργούνται μόνο με οργανικά και βιώσιμα υλικά. Φέτος, το Lefkon έκανε ντεμπούτο στη bridal μόδα λανσάροντας την πρώτη του συλλογή νυφικών. Κάθε νυφικό δημιουργείται στο χέρι από εξαίρετους χειροτέχνες στην Πάτρα και μόνο από 100% μετάξι που παράγεται ηθικά στο Σουφλί.


Πηγή: madamefigaro.gr