GET TO KNOW IT 

Αποτελεί τη νέα «μανία» του fitness και όχι άδικα. Ο λόγος για το CrossFit που μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά έχει θαυμαστά αποτελέσματα (τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται όσοι το δοκίμασαν…).

Τα προπονητικά προγράμματα CrossFit έχουν φτάσει και στην Ελλάδα και πρόκειται για την «ελίτ της φυσικής κατάστασης», όπως ισχυρίζονται όσοι τα ακολουθούν και η ίδια η εταιρεία που τα επινόησε.

Πρόκειται, εν ολίγοις, για εναλλαγή ασκήσεων σε έντονο ρυθμό και σε όσο το δυνατό μικρότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι για πολλούς και είναι ακόμα λιγότεροι εκείνοι που τα φέρνουν εις πέρας, ενώ περισσότερα για αυτό μπορείτε να μάθετε εδώ.

Το ενδιαφέρον με την εταιρεία της CrossFit, εκτός από τις 9 πληροφορίες που ακολουθούν, είναι ότι έχει τη νοοτροοπία open source λογισμικού, καθώς προτείνονται τα προγράμματα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας και καλείται ο κάθε εγγεγραμμένος χρήστης να σημειώσει το χρόνο που χρειάστηκε για να το  φέρει εις πέρας.

Η εταιρεία ακόμα, εκπαιδεύει γυμναστές και εξουσιοδοτεί γυμναστήρια να διδάξουν τα προγράμματα της, με ετήσια συνδρομή και να εξελίξουν και εκείνα με τη σειρά τους τη φιλοσοφία της CrossFit.

Η επίσημη ιστοσελίδα είναι η www.crossfit.com και ακολουθούν 9 πληροφορίες που μάλλον δεν ξέρατε για τη νέα τάση στη γυμναστική:

1. Greg Glassman είναι ο άνθρωπος που εφηύρε το CrossFit. Είναι πρώην γυμναστής και personal trainer και το πιο ενδιαφέρον με την περίπτωση του Glassman είναι ότι…

2. Δεν εξασκεί πια ο ίδιος το CrossFit, σύμφωνα πάντα με το επιχειρηματικό περιοδικό Inc., αν και συνεχίζει να εμπνέει τους οπαδούς του CrossFit ανά τον κόσμο.

3. Οι πρώτες προπονήσεις CrossFit έλαβαν χώρα στο αστυνομικό τμήμα της Santa Cruz στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι του τμήματος αντιλήφθηκαν νωρίς τη δυναμική της προπονητικής πρότασης του Glassman και τον κάλεσαν να εκπαιδεύσει ο ίδιος τους αστυνομικούς. Από τότε, τα γυμναστήρια που ακολουθούν την τεχνική του είναι πάνω από 7.000 στις ΗΠΑ.

4. Υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ του CrossFit και της στρατιωτικής εκπαίδευσης, αφού σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Glassman, CrossFit.com, Ακαδημίες Αστυνομίας, ομάδες καταδρομών και ειδικές ομάδες καταστολής κάνουν χρήση του CrossFit προγράμματος σαν κομμάτι των βασικών αρχών εκπαίδευσης.

5. Οι προπονήσεις έχουν ονόματα γυναικών, γιατί κατά των Glassman, όπως οι γυναίκες έτσι και οι προπονήσεις του CrossFit «σπέρνουν τον όλεθρο». Ο ίδιος έχει πει πως «οτιδήποτε σε αφήνει εξουθενωμένο και εξαντλημένο από δυνάμεις, να αναρωτιέσαι τι τελικά σου συνέβη, αξίζει ένα γυναικείο όνομα, όπως συμβαίνει και με τους τυφώνες, που καταστρέφουν στο πέρασμά τους πόλεις και χωριά».

6. Υπάρχουν όμως και οι προπονήσεις που έχουν πάρει το όνομα τους από στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στη μάχη. Όπως είναι για παράδειγμα οι προπονήσεις των Ηρώων, που έχουν όλες πάρει το όνομά τους από αξιωματικούς του ναυτικού, λοχίες και μέλη ειδικών ομάδων του αμερικανικού στρατού που έχουν χάσει τη ζωή τους για την πατρίδα των ΗΠΑ.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η προπόνηση με το όνομα του Υπολοχαγού Ναυτικού Michael Murphy. Ο Murphy, έχασε τη ζωή του στο καθήκον, στο Αφγανιστάν το 2005, σε ηλικία 29 ετών και μια από τις αγαπημένες του CrossFit προπονήσεις, πήρε προς τιμήν του το όνομά του.

7. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανοίξει ένα γυμναστήριο CrossFit καθώς για να έχει το δικαίωμα ένα γυμναστήριο να εντάσσει στα προγράμματά του και ένα πρόγραμμα CrossFit, θα πρέπει να περάσει ειδική διαδικασία κατά την οποία κάνει αίτηση στην εταιρεία και καταβάλει ετήσια συνδρομή σε αυτή. Τέλος, και σημαντικότερο, οι προπονητές του CrossFit, δεν μπορούν να είναι τυχαίοι γυμναστές, αλλά να έχουν ολοκληρώσει τα σεμινάρια των CrossFit προπονητών.

8. Το CrossFit ασκεί και φιλανθρωπικό έργο. Η εταιρεία της CrossFit, συγκεντρώνει δωρεές που προορίζονται σε ιδρύματα που μάχονται τον παιδικό καρκίνο, ενώσεις που προωθούν την εκπαίδευση στην Κένυα και σε άλλα φιλανθρωπικά πονήματα.

9. Η πλειονότητα όσων προπονούνται με τις αρχές και ασκήσεις του CrossFit είναι γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 10 εκατομμυρίων εγεγραμένων στην ιστοσελίδα της CrossFit στην Αμερική, το 60% είναι γυναίκες.


Πηγή: clickatlife.gr