Αξίζουν αν τα κάνεις με τον σωστό τρόπο και προϋποθέσεις.

Η Stacy ρωτά: ‘Πρόσφατα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, έχασα τις προπονήσεις μου στο στίβο, και αναρωτιόμουν αν τα προγράμματα στο διάδρομο αξίζουν και μετράνε σαν και αυτά μέσα στο στίβο’.

Τα προγράμματα στο διάδρομο δεν είναι καθόλου χάσιμο χρόνου. Αντίθετα είναι πολύ αποτελεσματικά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την προπόνηση έξω. Το τρέξιμο στο δρόμο και στο διάδρομο έχουν διαφορές αλλά υπάρχουν τρόποι να εξισορροπήσεις αυτές τις διαφορές.

Το τρέξιμο στο διάδρομο σε γενικές γραμμές είναι ευκολότερο σε σχέση με το τρέξιμο στο δρόμο καθώς απαιτεί λιγότερη ενέργεια. Γιατί; Γιατί ο κινούμενος ιμάντας βοηθάει τον κύκλο κίνησης των ποδιών.

Βοηθώντας τους μεγάλους μύες του κάτω μέρος του σώματος, μειώνεται κάπως η προσπάθεια που απαιτείται για να τρέξεις. Επιπλέον ο διάδρομος ξεκινάει από επίπεδη κλίση, εκτός αν το αλλάξουμε. Επίσης το τρέξιμο στο διάδρομο είναι σε ελεγχόμενο περιβάλλον, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν έχεις να ‘πολεμήσεις’ τον άνεμο, το κρύο, την ζέστη, ή την υγρασία, παράγοντες δηλαδή που μπορούν να επηρεάσουν την ενεργειακή σου δαπάνη.

Δες εδώ πώς να χρησιμοποιείς τον διάδρομο προς όφελός σου:

Ένας εύκολος τρόπος για να κάνεις το τρέξιμο στο διάδρομο να θυμίζει αυτό του δρόμου, είναι να προσθέσεις 1-2% κλίση. Αυτή η μικρή κλίση θα προσφέρει περίπου τις ίδιες ενεργειακές απαιτήσεις με αυτές του τρεξίματος στο δρόμο. Αν θες να συγκρίνεις μια ανηφόρα, πρόσθεσε περισσότερη κλίση.

Εφόσον ο ιμάντας σε βοηθάει στον κύκλο κίνησης των ποδιών, αύξησε την ταχύτητα του διαδρόμου. Με την επιτάχυνση για μικρά χρονικά διαστήματα, θα αναπτύξεις ταχύτερο κύκλο κίνησης.

Εκτέλεσε την προπόνησή σου με βάση την αίσθηση και όχι το ρυθμό ανά χιλιόμετρο. Αυτό ισχύει και για τις εύκολες και για τις δύσκολες προπονήσεις.

Τέλος, δες παρακάτω ένα αγαπημένο πρόγραμμα στο διάδρομο:

  • Ξεκίνα με 5-10 λεπτά ζέσταμα και βάλε 1% κλίση στο διάδρομο.
  • Ξεκίνα με 5 λεπτά σε εύκολο ρυθμό.
  • Συνέχισε με 5 λεπτά σε μέτριο ρυθμό.
  • Αύξησε για 3-4 λεπτά σε έντονο ρυθμό.
  • Επανέλαβε για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείς ή για συγκεκριμένα χιλιόμετρα.
  • Τέλος, αποθεραπεία για 5 λεπτά.

Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ