Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 η 28 ετών Megan Youngren τερμάτισε στον Διεθνή Μαραθώνιο της Καλιφόρνια στην 40η θέση με 2:43:52.

Ήταν μια τεράστια επιτυχία για την ίδια και ανταμοιβή της για την σκληρή προπόνηση που έκανε για πολλούς μήνες πριν τον αγώνα. 

Με αυτό τον χρόνο έπιασε το όριο και κέρδισε μια θέση για τα προκριματικά μαραθωνίου των ΗΠΑ, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο. Τα προκριματικά θα γίνουν σε λίγες μέρες στις 29 Φεβρουαρίου στην Ατλάντα.

Όμως η συγκεκριμένη πρόκριση ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή για έναν ακόμα λόγο: Η Youngren ή είναι η πρώτη αθλήτρια στις ΗΠΑ που έχει δημοσίως παραδεχτεί πως είναι διεμφυλική.

«Έχω ξεκινήσει να μιλάω ανοιχτά για αυτό το θέμα, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να γίνει κάποια πρόοδος σε τέτοια είδους ζητήματα» λέει η ίδια.

Ξεκίνησε να λαμβάνει ορμονικές θεραπείες από την εποχή που ήταν ακόμα φοιτήτρια το 2011. Δήλωσε δημόσια ότι είναι Transgender το 2012 ενώ στο 2019 ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες με τα χαρτιά της για την πλήρη «μετάβασή της».

H Youngren δεν ήταν πάντοτε αθλήτρια του στίβου. Ξεκίνησε να τρέχει το 2013, για να χάσει βάρος και να βελτιώσει τους δείκτες υγείας της καθώς ήταν στο μεταβατικό στάδιο με όλες τις ορμονοθεραπείες να την έχουν καταβάλει. Ως το 2014 το τρέξιμο είχε γίνει μέρος της ζωής της, έτρεχε συστηματικά αλλά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πλάνο ή συγκεκριμένη προπόνηση.

Μιας και κατάγεται από την Αλάσκα, το 2017 έτρεξε εκεί τον πρώτο της ορεινό μαραθώνιο κάνοντας 4:48 ένας αρκετά καλός χρόνος αν σκεφτείτε ότι αυτός ο αγώνας είχε περισσότερα από 1000 μέτρα υψομετρικών διαφορών.

Το 2019 στον μαραθώνιο του Los Angeles έκανε 3:06:42 και αφού κατάλαβε πως το να σπάσει το 3ώρο δεν ήταν κάτι απίθανο αποφάσισε να επικεντρωθεί πιο σοβαρά στην προπόνησή της. Στο ίδιο διάστημα έμεινε και για λίγο χωρίς δουλειά κάτι που της επέτρεψε να έχει περισσότερο χρόνο για τρέξιμο και προπόνηση. Έτσι έφτασε περίπου τα 130-140χλμ την εβδομάδα με τα περισσότερα από αυτά να είναι σε μονοπάτια και trail.

“Πίστευα ότι με πολύ σκληρή δουλειά και φυσικά το ανάλογο ρίσκο, ίσως έκανα 2:45 σε μαραθώνιο” λέει η Youngren.

“Κάποιοι θα μειώσουν αυτή την προσπάθεια, λέγοντας πως για εσένα είναι πιο εύκολο επειδή είσαι trans, ισχύει όμως το ίδιο για τις άλλες 500 γυναίκες που θα πάρουν την ίδια πρόκριση; Ίσως ανάμεσά σε αυτές υπάρχει και άλλη με την ίδια ιστορία όπως εγώ. Δούλεψα σκληρά, στάθηκα τυχερή, απέφυγα τραυματισμούς, έτρεξα πολύ και τελικά αυτό είχε αποτέλεσμα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους δηλαδή”  

Πριν από το όριο που έπιασε στην Καλιφόρνια, η transgender αθλήτρια είχε κάνει 2:52:33 σε μαραθώνιο στην Αλάσκα, προσπαθώντας και εκεί να πιάσει το όριο. Μέχρι το 30ο χλμ περίπου ήταν στόχου, αλλά ο δυνατός αέρας στο τέλος την κούρασε και δεν τα κατάφερε.

«Είχα πολλές στιγμές στον προηγούμενο χρόνο που νόμιζα ότι τον έχω αυτό τον χρόνο, αλλά τελικά δεν μου βγήκε» λέει.

Πολύ μεγάλες διοργανώσεις, όπως ο Μαραθώνιος της Βοστώνης σταδιακά έχουν αναθεωρήσει τους κανονισμούς τους σχετικά με τους transgender αθλητές. To 2018 ο μαραθώνιος της Βοστώνης προσέθεσε στους κανονισμούς του ότι οι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν στον αγώνα τους, σύμφωνα με το φύλο που προσδιορίζονται, χωρίς να χρειάζεται να περιγράψουν όλο το ιστορικό τους που αφορά αυτό το θέμα τους.

Ένας επίσης ιστορικός αγώνας στις ΗΠΑ, το Western States Endurance Run (αγώνας 100 μιλίων στην Καλιφόρνια) δήλωσε επίσης ότι όλες οι γυναίκες transgender θα μπορούν να συμμετάσχουν εφόσον έχουν υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία τουλάχιστον 1 χρόνο πριν τον αγώνα. Πάντως οι άντρες transgender (δηλαδή γεννημένοι βιολογικά γυναίκες) δεν έχουν κάποιο περιορισμό όπως είναι λογικό.

Όλα αυτά είναι εναρμονισμένα λίγο πολύ με τις κατευθυντήριες οδηγίες της USATF (Αμερικάνικη Ομοσπονδία Στίβου) και της ΔΟΕ, σχετικά με τους αθλητές transgender. Μια γυναίκα transgender μπορεί να συμμετάσχει στα προκριματικά του μαραθωνίου στην κατηγορία των γυναικών εφόσον τα επίπεδα τεστοστερόνης τους προηγούμενους 12 μήνες είναι κάτω από 10nmol/L . Η ΔΟΕ σκοπεύει να κάνει ακόμα πιο αυστηρό το πλαίσιο, βάζοντας το όριο στα 5nmol/L.

Η Youngren, που την παρακολουθεί ο ίδιος γιατρός από το 2013, είναι πολύ κάτω από αυτό το όριο, το οποίο στην τελευταία μέτρηση δεν ξεπέρναγε τα 2nmol/L.

“Έχω ακολουθήσει κατά γράμμα όλες τις οδηγίες, και μπορώ να το αποδείξω» λέει η νεαρή αθλήτρια.

Όταν αρχικά έκανε την αίτηση συμμετοχής της για τα προκριματικά των Ολυμπιακών αγώνων, πήρε status “not qualified”, ότι δηλαδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Κάπου εκεί δέχθηκε ένα απολογητικό email από την USATF που της ζητούσε συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά η καθυστέρηση αυτή ήταν απαραίτητη ώστε να κάνουν τις διαδικασίες απολύτως σωστά, ώστε να μην υπάρχουν κενά που θα δώσουν αφορμή για ενστάσεις στην πρόκρισή της.

Πηγή: www.runningnews.gr

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος