Η δημοφιλία του τρίαθλου αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως, με τα στοιχεία της Αμερικανικής ομοσπονδίας να δείχνουν αύξηση των γυναικείων συμμετοχών κατά 37%. Το τρίαθλο προσφέρει διασκέδαση, άμεση κοινονικοποίηση και είναι ένας αρκετά εθιστικός τρόπος για να μείνεις σε φόρμα – τι περιμένεις για να ξεκινήσεις;

Παράγοντες όπως: η έλλειψη χρόνου και ο φόβος για την ανοιχτή θάλασσα είναι μερικά από τα πιο συχνά παράπονα, αλλά παρακάτω θα δεις μερικούς πραγματικά καλούς λόγους για να πάρεις το ποδήλατό σου και να του δώσεις μια ευκαιρία.

1.Για την καρδιά σου

Πολλοί νομίζουν ότι η καρδιακή προσβολή είναι θέμα υγείας που αφορά μόνο τους άντρες, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι καρδιοπάθεια είναι το Νο.1 αίτιο θανάτου και για τα δύο φύλα. Το να ασκείσαι τακτικά (τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης κάθε μέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου περίπου 40%, σύμφωνα με την American Heart Association.

Όταν κάνεις εγγραφή σε έναν αγώνα τριάθλου και πάρεις το πρώτο αγωνιστικό πλάνο, θα καλύπτεις – πιθανόν και με το παραπάνω – τις καθημερινές σου προπονητικές ανάγκες με την αρτηριακή σου πίεση να σε ευχαριστεί για αυτό. Το να έχεις ένα στόχο για το μέλλον, σου παρέχει έξτρα κινητοποίηση για να συνεχίσεις. Μετά από περίπου 3 εβδομάδες καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, θα γίνει μια από τις πιο ευχάριστες συνήθειες.

2.Για την αυτοπεποίθησή σου

Το τρίαθλο μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σου με πολλούς τρόπους και αυτό είναι ιδιαιτέρως αλήθεια για όσους ήταν αρχικά προκατειλημμένοι. Μπορεί να μην έμαθες ποτέ να κολυμπάς, μπορεί να είχες χτυπήσει άσχημα ως παιδί με το ποδήλατο και να μην ένιωσες από τότε ποτέ ξανά το ίδιο άνετα πάνω στις 2 ρόδες – ή μπορεί να ήσουν  παλιότερα πραγματικά αρκετά active, αλλά μετά η ζωή να σου επιφύλασσε άλλα σχέδια.

Μάντεψε! Δεν έχει σημασία.

Την ημέρα του αγώνα πρόκειται να ενθαρρύνεις γυναίκες που έχουν ένα εκατομμύριο διαφορετικούς φόβους ή ανησυχίες και πρέπει να ξεπεράσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι το τερματισμό – με κάθε μία να είναι εύλογη γιατί ας είμαστε ειλικρινείς το τρίαθλο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι κατόρθωμα να δουλεύεις προς αυτό το στόχο και να τα βγάζεις εις πέρας με επιτυχία την μέρα του αγώνα.

3.Για την αύξηση στη δουλειά που θες (και αξίζεις)

Έχουν γίνει προσπάθειες να εξακριβωθεί αν η καρδιοαναπνευστική άσκηση μπορεί να βοηθήσει την καριέρα σου και τα αποτελέσματα ήταν αδιαμφισβήτητα. Η καθημερινή μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να αυξήσει την εργασιακή σου απόδοση, την αποτελεσματικότητα σου στον εργασιακό χώρο μέχρι και να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Όταν έχεις προπόνηση για το τρίαθλο, αυτομάτως αρχίζεις να γίνεσαι ειδικός της διαχείρισης χρόνου γιατί πρέπει να κρατάς την ισορροπία μεταξύ των 3 σκελών της προπόνησης.

Μαθαίνοντας λοιπόν να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου στην προσωπική σου ζωή θα δεις τεράστιες αλλαγές και στη δουλειά σου, από το ότι θα έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη εργασιακή απόδοση ως το ότι θα είσαι πλέον γνωστή στο γραφείο ως “η τριαθλήτρια”.

4.Για την ηρεμία και την ησυχία

Μπορεί να μην το περίμενες, αλλά η προπόνηση του τριάθλου είναι μία από τις πιο ήρεμες δραστηριότητες που μπορεί να έχει η μέση γυναίκα μέσα στην μέρα της (εμπιστεύσου με!). Από την ησυχία που θα έχεις μέσα στο νερό ως τον ήχο του πεταλιού στις πρωινές σου βόλτες – ακόμα και τους χτύπους της καρδιάς σου – εκείνη την ώρα που βρίσκεσαι μακριά από τα παιδιά, τη δουλειά, σύζυγο σου θα είναι σαν δώρο από το Θεό.

Ακόμα και τα running groups με τα οποία μπορεί να βγάζεις τις προπονήσεις, σου αποπνέουν μια ηρεμία, επειδή μπορείς να αποφορτιστείς από καθετί, είτε η προπόνηση διαρκεί 30 λεπτά είτε 2 ώρες, εκείνη η ώρα είναι η δική σου. Έπειτα όταν ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου και δεις το παιδί σου να τρέχει γύρω γύρω ή θυμηθείς ότι σε 30 λεπτά πρέπει να είσαι στο γραφείο για εκείνη την πολύ σημαντική συνάντηση, η ηρεμία που απέκτησες θα σε βοηθήσει να μην φρικάρεις και να τακτοποιήσεις όλες σου τις δραστηριότητες.

5.Για την κόρη (ή το γιο σου)

Όλοι θέλουμε να είμαστε σωστά πρότυπα για τα παιδιά μας. Είτε το παραδέχεσαι είτε όχι, ζούμε για να δούμε το θαυμασμό στα μάτια των παιδιών μας όταν νομίζουν ότι είπαμε ή κάναμε κάτι πραγματικά cool – και το να ολοκληρώνεις έναν αγώνα τριάθλου είναι αυτόματα πολύ cool. Σε όλα αυτά τα χρόνια, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά επωφελούνται με το να βλέπουν του γονείς τους να έχουν ένα υγιές lifestyle – ειδικότερα τα νεαρά κορίτσια, που έχουν να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια κατά την εφηβεία από το bullying ως θέματα αυτοπεποίθησης.

Από την άλλη όταν τα νεαρά αγόρια βλέπουν γυναίκες, όπως τη μαμά τους, δυνατές, ανταγωνιστικές που ξέρουν τι θέλουν, μαθαίνουν να σέβονται το γυναικείο φύλο. Όταν λοιπόν τρώμε σωστά, ασκούμαστε τακτικά και τους δείχνουμε ότι κάθε στόχος – ακόμα και η ολοκλήρωση του τριάθλου – είναι εφικτός, αρκεί να το πιστέψουν.


Πηγή: active.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου