#BADDAY

Κάθε δρομέας έχει τις κακές του μέρες, αλλά ξέρεις γιατί;

Είναι 6:23 π.μ. Το ξυπνητήρι έχει ήδη κλείσει και είσαι σχεδόν έτοιμος να πέσεις κάτω από το κρεβάτι σου. Ετοιμάζεσαι για να τρέξεις και να προλάβεις την ανατολή του ήλιου. Παρά το γεγονός ότι ανυπομονείς να διασχίσεις τους δρόμους, νιώθεις μακριά και κουρασμένος. Σε όχι περισσότερο από 400 μέτρα έχεις συνειδητοποιήσει πως σήμερα δεν είναι η μέρα σου. Ένα μίζερο τρέξιμο! Μια προπόνηση που σε κάνει να θυμώνεις που σηκώθηκες από το κρεβάτι σου. Θα ήθελες να είσαι σπίτι σου. Θέλεις να τελειώσει και να προσποιηθείς ότι δεν συνέβη ποτέ.

Σου ακούγεται γνώριμο αυτό το σκηνικό; Hello!!! Δεν είσαι ο μόνος! Ενώ μπορεί να σκέφτεσαι ότι ένα κακό τρέξιμο είναι μόνο στο μυαλό σου, υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για αυτό το συναίσθημα. Ο προπονητής Joe Holder θα μας βοηθήσει να ρίξουμε φως στην υπόθεση. Σύμφωνα με τον Holder, υπάρχουν 3 κύριοι λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Δεν έχεις αναπληρώσει σωστά: Είτε έχεις κάνει ενδυνάμωση με βάρη, είτε έχεις τρέξει 10 χιλιόμετρα, οι μύες σου είναι κουρασμένοι. Αυτή η κούραση είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς στην προπόνηση. Μην ανησυχείς: Είναι φυσιολογικό αλλά απαιτεί ξεκούραση.

‘Πολλές από τις προσαρμογές και τις βελτιώσεις έρχονται στο σώμα με την ξεκούραση, κάτι που πολύ κόσμος δεν το παίρνει στα σοβαρά’ λέει ο Holder. ‘Νομίζουν ότι είναι μόνο η ώρα της προπόνησης και δεν συνειδητοποιούν πώς συμβάλλουν οι άλλες ώρες της ημέρας στην αποκατάσταση’.

Κάνε στον εαυτό σου μια χάρη και σκέψου την μεγαλύτερη εικόνα. Το καλύτερο σενάριο; Μελέτες δείχνουν ότι οι μύες σου χρειάζονται 48 ώρες για να ανακάμψουν πλήρως από προπόνηση σε προπόνηση έτσι ώστε να προλάβεις τραυματισμούς. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, σκέψου εναλλακτικούς τρόπους για να βοηθήσεις την ανάκαμψη. Αναπλήρωσε σωστά με καλές πηγές πρωτεϊνών και χρησιμοποίησε Foam Roller για αυτό-αποκατάσταση.

Δεν ζεσταίνεσαι επαρκώς: ‘Πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη του να ζεσταθούν σωστά’ λέει ο Holder. ‘Χρειάζεσαι ένα ολοκληρωμένο ζέσταμα για το τρέξιμο, το οποίο προετοιμάζει το νευρικό σύστημα και ετοιμάζει μυαλό και σώμα για την προπόνηση. Αν απλά βγαίνεις έξω και αρχίζεις να τρέχεις τότε υπάρχει πρόβλημα’.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το ζέσταμα; Στόχος είναι να χρησιμοποιείται μια σειρά ασκήσεων που θα περιλαμβάνει μαζέματα γονάτου στο στήθος, διάταση τετρακεφάλου, διάταση οπίσθιου μηριαίου δικεφάλου, πίσω πόδια.

Μόνο τρέχεις: Σίγουρα το τρέξιμο είναι η δεύτερη αγάπη σου (μετά τα μπισκότα… είμαστε σίγουροι γι’ αυτό!!!), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα σου δεν έχει ανάγκη από εναλλακτικές μορφές εκγύμνασης.

‘Αν απλά εργάζεσαι συνεχώς στο ίδιο πράγμα, όχι μόνο δεν θα βλέπεις βελτιώσεις αλλά δεν θα έχεις και τον κατάλληλο χρόνο να αναπληρώσεις αποτελεσματικά’, λέει ο Holder. ‘Αν απλά κάνεις συνεχώς βασικά αερόβια τρεξίματα, το σώμα σου έχει προσαρμοστεί επίσημα. Είναι ώρα να ενσωματώσεις την ταχύτητα στα προγράμματα σου. Θα πρέπει να δουλεύεις σε ένα διαφορετικό ενεργειακό σύστημα. Θα δεις μια καλύτερη βελτίωση συμπεριλαμβανομένης και της αερόβιας απόδοσης.

Μην πιέζεις το σώμα σου: Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για σένα να κατανοήσεις ότι κάποιες μέρες δεν πρόκειται να είναι οι καλύτερες μέρες σου και αυτό είναι ΟΚ. Θυμήσου αυτό: 5 λεπτά τρέξιμο την ημέρα μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής.

Μερικές φορές το να πιέζεις το σώμα σου όταν δεν νιώθεις πραγματικά καλά, μπορεί να γίνει επιζήμιο για τον οργανισμό σου. Γι’ αυτό, δες την προπόνηση αυτή ως μια θεραπεία για τον οργανισμό. Μην σε νοιάζει πόσο γρήγορα θα πας, ούτε πόσο μακριά. Θυμήσου ότι το να ολοκληρώσεις την προπόνηση είναι καλύτερο από μία προπόνηση που δεν έγινε ποτέ. Άστο να συμβεί.


Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Πηγή:  runnersworld.com