Μάντεψε: δεν φταίει η δίαιτα που ακολουθείς!

O πιστοποιημένος ειδικός διατροφής και personal trainer Jay Nixon λέει ότι οι περισσότεροι πελάτες του που τον επισκέπτονται για πρώτη φορά έχουν αυτό το παράπονο: ‘Έχω δοκιμάσει τα πάντα για να χάσω βάρος, αλλά πάντα το ξαναπαίρνω πίσω’. Εκείνος λέει ότι ο λόγος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο ίδιος: ‘Δεν αλλάζουν τίποτα στο ψυχολογικό κομμάτι’.

Στο πρόσφατο βιβλίο του ‘The Overweight Mind’, ο Nixon ισχυρίζεται ότι μόνο το 20% της επιτυχίας για να χάσεις βάρος βασίζεται σε μηχανικούς παράγοντες ή στο τι τρως και πόσο συχνά και έντονα ασκείσαι. Το υπόλοιπο ποσοστό, πιστεύει εκείνος, είναι ψυχικό: ‘Το να μπορέσεις να διαχειριστείς τον τρόπο που σκέφτεσαι είναι αυτό που οδηγεί σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα’.

Η αλλαγή σε ψυχολογικό επίπεδο είναι πιο δύσκολη ίσως από το να προσθέσεις μια έξτρα ποσότητα λαχανικών στο πιάτο σου. Ο Nixon λέει ότι είναι πιο εύκολο απ’ όσο πιστεύεις κι ότι είναι τόσο απλό, όσο να αλλάξεις απλώς το λεξιλόγιό σου.

Υπάρχουν 3 σύντομες φράσεις που εκείνος θα ευχόταν να είναι απαγορευτικές στο λεξιλόγιο κάποιου: ‘δεν μπορώ, δεν θέλω, δεν θα’. Αυτές οι λέξεις – φράσεις κατακλύουν στην κυριολεξία οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση των ανθρώπων, σε σημείο που και οι ίδιοι δεν συνειδητοποιούν πια πόσο συχνά τις χρησιμοποιούν’, συμπληρώνει ο Nixon.

Εκείνος θεωρεί ότι, το να χρησιμοποιείς λιγότερο αυτές τις εκφράσεις, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιτυχία σου όσον αφορά τη φυσική σου κατάσταση και την απώλεια βάρους.

Να μερικά παραδείγματα του πώς μπορείς να παραλείψεις το λεγόμενο ‘negative talk’.

‘Δεν μου αρέσουν τα λαχανικά’

Ο Nixon βρήκε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη ‘δεν’ όσον αφορά την γυμναστική και τη διατροφή, εξαιτίας προηγούμενης κακής εμπειρίας. Για παράδειγμα, κάποιος που λέει ότι δεν του αρέσουν τα λαχανικά, είναι αυτός που κάποτε έφαγε ένα κολοκύθι που τον έκανε να αισθάνεται χάλια. Ή, κάποιος που λέει ότι δεν μπορεί να τρέξει, είναι εκείνος που ίσως κάποτε είχε έναν τραυματισμό που προκλήθηκε από το τρέξιμο.

Εκείνος συστήνει: ‘το παρελθόν είναι παρελθόν και δεν πρέπει να επηρεάζει τους τωρινούς σου στόχους. Ξεκίνα με μικρά βήματα και στη συνέχεια θα απομυθοποιήσεις τον αρνητισμό μιας προηγούμενης εμπειρίας’.

‘Δεν μπορώ να κάνω 10 push ups’

Ο Nixon σου προτείνει να αλλάξεις τη φράση. Αντί να πεις ‘δεν μπορώ να κάνω 10 push – ups’, πες ‘ΜΠΟΡΩ να κάνω 1 push -up’. Κάθε μέρα άλλαζε τη φράση σου, πχ. την επόμενη πες ‘μπορώ να κάνω 2 push – ups’, μέχρι να φτάσεις να πετύχεις το στόχο σου.

‘Δεν θα ξυπνήσω νωρίς το πρωί για γυμναστική’

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στις προτάσεις τους το ‘δε θα’ έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι αυτό που λένε είναι γεγονός απαράλλαχτο. Ο Nixon, ωστόσο, λέει ότι αυτή η δήλωση φαίνεται σωστή στο άτομο που τη λέει, απλώς και μόνο επειδή την επαναλαμβάνει, όχι επειδή είναι ουσιαστικά αλήθεια. Για άλλη μια φορά συστήνει να αλλάξεις τα λεγόμενα (και τη σκέψη δηλαδή): Σκέψου αυτό που ΘΑ παλέψεις, πες ‘ΘΑ μπορέσω 2 πρωινά την εβδομάδα’. Και έπειτα κάνε focus στο πώς μπορείς να κολλήσεις σε αυτήν την συνήθεια.

Κανένα ‘ταξίδι’ προς την απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ πολύ εύκολο και σίγουρα θα έχεις πισωγυρίσματα. Το θέμα είναι να μην χάσεις εντελώς το στόχο και να το παλεύεις με θετικό τρόπο.

Μην ξαναπείς ‘δεν θέλω, δεν μπορώ, δεν θα’


Πηγή: health.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach