Είτε πρόκειται για το νέο ατομικό σου ρεκόρ είτε για την επίτευξη του επιδιωκόμενου βάρους που έχεις θέσει, ασχολείσαι με αριθμούς. Όταν πλησιάζει ένας μεγάλος αγώνας είναι απολύτως φυσιολογικό να επικεντρώνεσαι στους αριθμούς, αλλά αν παρατηρήσεις ότι είσαι συνεχώς επικεντρωμένος στον έλεγχο του ρολογιού σου και κρίνεις τον εαυτό σου από τα στατιστικά σου μετά από ένα τρέξιμο ή χειρότερα τα βάζεις με τον εαυτό σου για το βάρος σου, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τους αριθμούς που έχουν πραγματική σημασία για το τρέξιμο σου.

Ιδανικά θα έπρεπε να πετάξεις το ρολόι σου, να μην ζυγίζεσαι και να να μην σε νοιάζει πόσο έκανες στον αγώνα. Αλλά αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος και αυτά θα συμβαίνουν. Έτσι, αν πρέπει να επικεντρωθείς σε μερικούς ‘μαγικούς αριθμούς’ προσπάθησε να είναι οι 4 παρακάτω.

Ο αριθμός των ημερών που τρέχεις κάθε εβδομάδα.

Στην απίστευτη πολυάσχολη ζωή σου η τοποθέτηση τακτικών προπονήσεων είναι μερικές φορές ένας Ηράκλειος άθλος. Έτσι θα πρέπει να είσαι υπερήφανος για τον εαυτό σου και για κάθε μέρα που κάνεις την προσπάθεια να ‘χωρέσεις’ το τρέξιμο μέσα στην ρουτίνα σου. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των αγώνων που έχεις ολοκληρώσει. Ένας αγώνας που απέχει μήνες μακριά είναι μια τεράστια δέσμευση και θα πρέπει να γιορτάζεις γι’ αυτό σου το επίτευγμα.

Ο αριθμός των υγιεινών επιλογών που κάνεις.

Δεν έχει σημασία πόσο αφοσιωμένος είσαι σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με πειρασμούς. Πάνω από όλα είσαι άνθρωπος και προφανώς κάποια φορά θα φας ‘βρώμικο’ αντί για ψάρι με λαχανικά. Αλλά κάθε φορά που αντιστέκεσαι σε ένα πειρασμό, γίνεσαι καλύτερος δρομέας και αυτό αξίζει αναγνώριση. Έτσι ο αριθμός που τιμάς το σώμα σου με υγιεινές επιλογές έχει σημασία για το σώμα σου.

Ο αριθμός του πόσο συχνά “σπας” τα προσωπικά σου ρεκόρ.

Είτε έχεις τρέξει εκατοντάδες αγώνες και έχεις θέσει πολλά προσωπικά ρεκόρ είτε δεν έχεις τρέξει ποτέ αγώνα αλλά πρόσφατα βελτίωσες τον ρυθμό σου, κάθε μικρή νίκη συντελεί σε ένα μεγάλο επίτευγμα του εαυτού σου. Αυτός ο αριθμός είναι η εξαίρεση στον κανόνα που λέει ‘να μην επικεντρώνεσαι στα στατιστικά σου’. Είναι ένας αριθμός που μέσα από αυτόν βλέπεις την πραγματική πρόοδο σου και όχι ανούσιες λεπτομέρειες. Μην ξεχνάς ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο γρήγορος από εσένα οπότε η πρόκληση  για ένα νέο προσωπικό ρεκόρ δεν σταματάει ποτέ.

Ο αριθμός των φορών που ανυπομονείς να πας για τρέξιμο.

Πάνω από όλα, το μεγαλύτερο πράγμα που θα πρέπει να μας οδηγεί για τρέξιμο είναι η ευτυχία. Όλοι μας βαριόμαστε μερικές φορές το long run ή το τρέξιμο στο διάδρομο εξαιτίας κακοκαιρίας. Αλλά οι περισσότερες φορές που θα τρέχεις θα πρέπει να αποτελούν πηγή ικανοποίησης , διαλογισμού και χαράς. Έτσι αν το πρωί που ετοιμάζεις την τσάντα σου είσαι με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, τότε κάτι κάνεις σωστά.


Πηγή: womensrunning.competitor.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.